Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ομαδικό πυρ της αντιπολίτευσης κατά της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου για την Αναπτυξιακή

Με κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής τεσσάρων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, Νίκος Μουρκούσης, Παναγιώτης Κατσούλης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Γιάννης Τέγας εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της επανεργοποιησης της Αναπτυξιακής του δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

" Με ισοψηφία (11 υπέρ, 9 κατά, 2 παρών) στη συνεδρίαση της 4/7/17, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε άδοξα η προσπάθεια της δημοτικής πλειοψηφίας και μάλιστα με τη μορφή του «κατεπείγοντος», να επαναλειτουργήσει τη χρεωκοπημένη και σε 7χρονη παύση «αμαρτωλή» Αναπτυξιακή του δήμου.

Πρόκειται για μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 90 χιλ. €, το οποίο «αναζητείται» και αποκλειστικό μέτοχο το δήμο. Λειτούργησε από το 2007 έως το 2010 (επί Δημαρχίας Αναγνωστόπουλου), συσσωρεύοντας ζημιές άνω των 150 χιλ. €. Με δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κατσούλη (2011 και 2012), ζητήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος από Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν παραδόθηκε το αρχείο της. Όπως και έγινε το 2014 με το παρακάτω αποτέλεσμα, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 13/7/2016 και ήδη ορίστηκε δικάσιμος (εξ ου και το κατεπείγον του θέματος), ενώ κοινοποιήθηκε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς καταλογισμό.

 

Συγκεκριμένα στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: ««Δεν μπορούμε να προβούμε στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου όπως εντελλόμεθα, διότι δεν μας παραδόθηκε το φυσικό αρχείο της εν λόγω εταιρείας…τα παραστατικά εσόδων και εξόδων (τιμολόγια), το ισοζύγιο Αναλυτικών και Καθολικών και άλλα πολλά στοιχεία….και όλο εν γένει το φυσικό αρχείο με τις κάθε είδους συμβάσεις, όπως προγραμματικές, προμηθειών, παροχής υπηρεσιών κλπ…». Ακόμη αναφέρουν, πως « αν και η επιχείρηση λειτουργούσε και το έτος 2010, δεν βρέθηκε Ισολογισμός και Αποτελέσματα χρήσης».

Παρ’ όλα αυτά η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε πριν από μερικούς μήνες να επαναλειτουργήσει αυτή την εταιρεία. Ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές με ποσό ύψους περίπου 5000 € τον έλεγχο της. Ζητήσαμε την έκθεση τους, η οποία δεν επιδόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ όλο που στην ιδιαιτέρως πρόχειρη Μελέτη Βιωσιμότητας που μας παρουσίασαν και πληρώθηκε με επιπλέον 5000 €περίπου, αναφέρεται:

«10.1 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ. Πρέπει να αναφερθεί ότι βάση ελέγχου που διενεργηθεί από ορκωτούς λογιστές για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη χρήση 2010 μέχρι και σήμερα, διαπιστώνεται η εκτίμηση ότι κάποιες υποχρεώσεις ενδεχομένως να έχουν εξοφληθεί ταχτοποιηθεί. Αναφέρεται προφορικά επίσης ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις προς προμηθευτές και λοιπούς τρίτους…».

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος λογιστής για να αντιληφθεί ότι ακόμη και οι εταιρείες που πληρώθηκαν για να βγάλουν την εταιρεία «καθαρή και βιώσιμη», μιλούν με «αν» και «ενδεχομένως» ώστε να είναι καλυμμένες, ενώ αναφέρονται στις χρήσεις μετά το 2010 που η εταιρεία δεν λειτούργησε και ενώ οι ζημιές έγιναν την περίοδο 2008 -2010.

Απαιτήσαμε να προσέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο η εταιρεία που έκανε τη Μελέτη Βιωσιμότητας, καθώς και εκείνη των Ορκωτών λογιστών. Επίσης να κατατεθούν ο ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσης του 2010, καθώς και όλα τα στοιχεία που αναζητήθηκαν και δεν ανεβρέθηκαν στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν κατατέθηκε το παραμικρό, ενώ ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας δήλωσε «πως κατανοεί τις θέσεις και τις αντιρρήσεις μας, αλλά…».

Το «αλλά» της ισχνής πλέον δημοτικής πλειοψηφίας, μεταφράζεται σε εισροή νέου δημοτικού χρήματος στην εταιρεία, αρχικά της τάξης των 50 χιλ. € μόνο για φέτος - σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας - για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα ο δήμος είναι μέτοχος σε δυο πιστοποιημένες και έμπειρες αναπτυξιακές εταιρείες που λειτουργούν στο Νομό μας και είναι πασιφανές πως δεν έχει ανάγκη μια ακόμη και μάλιστα με μεγάλες οφειλές, χωρίς προσωπικό, και τεχνογνωσία, «αμαρτωλή» και υπό δικαστική διερεύνηση.

Είναι ολοφάνερο πως ο κ. Καραπάνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιλογές του, βρήκαν νέο «πλυντήριο» διοχέτευσης του δημοτικού χρήματος για τα «δικά μας παιδιά». Μόνο που η χθεσινή θετική ψήφος τους, τους επισημάναμε πως δεν είναι άνευ προσωπικού κόστους. Εκτός των άλλων ευθυνών τους, πλέον τους βαραίνουν και ποινικές ευθύνες.

Ταυτόχρονα παρέχουν «άφεση αμαρτιών» στους διοικούντες την εταιρεία την περίοδο 2007 – 2010, αφού η έγκριση των ισολογισμών προϋποθέτει την «απαλλαγή τους από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τα πεπραγμένα των χρήσεων τους». Φυσικά πρόκειται για «γραμμάτιο» που εξοφλείται και αφορά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και για αντιπαροχή που σχετίζεται με τις επόμενες.

Όσοι θεωρούν πως το όλο ζήτημα έκλεισε χθες, κάνουν λάθος. Μόλις τώρα άνοιξε…"