Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Επειδή χορηγός ήταν η Γέφυρα Α.Ε. ο Δήμος Ναυπακτίας ακύρωσε την αποψινή συναυλία στο κάστρο του Αντιρρίου!!! της ορχήστρας Μ. Θεοδωράκης με την Πέγκυ Ζήνα

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για απόψε συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" στο κάστρο του Αντιρρίου καθώς ύστερα από σχετική καταγγελία του αντιδημάρχου Ναυπακτίας, Ανδρέα Κοτσανά, ο χώρος δεν διαθέτει πιστοποίηση πυρασφάλειας!

Η καταγγελία, όμως, κάθε άλλο παρά για αυτό, το λόγο έγινε, μιας και στο χώρο έχουν γίνει δεκάδες, ανάλογες εκδηλώσεις τόσο πριν, όσο και μετά την αναστύλωσή του και ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, αφού ούτε βλάστηση υπάρχει, αλλά ούτε και ξυλοκατασκευές...

Δυστυχώς, η καταγγελία έγινε, διότι χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. με την οποία ο Δήμος Ναυπακτίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση, για την τιμολογιακή της πολιτική και προφανώς στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης αποφασίστηκε, από τη δημοτική αρχή να γίνει αυτή η ενέργεια, που έχει ως επακόλουθο την ακύρωση της συναυλίας...και όχι μόνο...

Κι αυτό διότι το άκουσμα του λόγου της ακύρωσης της συναυλίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων για τη δημοτική αρχή της Ναυπάκτου και των πρακτικών που μετέρχεται για να ικανοποιήσει τα αιτήματά της. Πρακτικές που υποβιβάζουν το κύρος του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως δεν συνάδουν με την κουλτούρα της περιοχής.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις των μελών της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" και της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη που σε δηλώσεις τους τονίζουν:

"Η Λαϊκή Ορχήστρα ΄΄ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ΄΄ με θλίψη ανακοινώνει την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Κυριακή 30 Ιουλίου συναυλίας της στο Κάστρο Αντιρρίου, για λόγους οι οποίοιστην πραγματικότητα βρίσκονται πέρα από τα τυπικά κωλύματα.

Ένας αρχαιολογικός χώρος γνώριμος από το 1995 για τους συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη και της ορχήστρας μας, τελικά δεν κατέστη εφικτό να δώσει τη χαρά της δωρεάν απόλαυσης σε χιλιάδες φίλους της μουσικής του, αλλά και των εκλεκτών ερμηνευτών.

Η θλίψη και η απορία εντείνονται από το γεγονός ότι ο Δήμος Ναυπακτίας στα εδάφη του οποίου θα γινόταν η συναυλία, είναι αυτός που έχει αναγορεύσει τον Μίκη σε επίτιμο δημότη, έχει δημιουργήσει τακτικό χορωδιακό φεστιβάλ με το όνομά του και διατηρεί και παιδική χορωδία επίσης με το όνομά του.

Είναι ο Δήμος του οποίου σύλλογοι δημοτών έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες ένα ευγενέστατο γράμμα στον συνθέτη, προσκαλώντας τον με αφορμή τη συναυλία και τα 92α γενεθλία του.

Επίσης θεωρώντας αυτονόητο ότι μία συναυλία της ορχήστρας του θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός για τη μικρή πόλη του Αντιρρίου.

Αποτελεί τουλάχιστον απρέπεια να είναι ο Δήμος αυτός, εκείνος που προβαίνει σε καταγγελία σε εισαγγελία και σε άλλες αρχές σε βάρος μιας εγκεκριμένης από το Κ.Α.Σ. εκδήλωσης στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, για όποιο λόγο και αν επικαλείται.

Κάθε εμποδισμός συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη παραπέμπει ιστορικά σε πρόσωπα με στρατιωτικές στολές, καπαρντίνες και διαταραγμένες συνειδήσεις.

Το πρωτοφανές όνειδος της καταγγελίας αυτής δεν το αξίζει ο Μίκης, αλλά ούτε και οι δημότες Ναυπακτίας. Κρίμα και για τους φίλους της ορχήστρας από άλλες περιοχές που είχαν προγραμματίσει να έλθουν.

Ζητάμε συγγνώμη εμείς αφού δεν θα ζητήσει κανένας άλλος."

Παράλληλα και η κόρη του Μικη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα σε δήλωσή της, σε έντονο ύφος υπογραμμίζει:

"Ο Δήμος Ναυπάκτου ακύρωσε τη συναυλία της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" με την Πέγκυ Ζήνα, με πρόφαση τραβηγμένη από τα μαλλιά! Λογοκρισία στα τραγούδια του πάτερα μου! Όπως η χούντα! Από την εποχή της χούντας! Μήπως επανορθώσουν τα παλικάρια;

Ένα έγγραφο λογοκρισίας από τον δήμο Ναυπακτίας! Το δώρο του Δήμου Ναυπακτίας ακριβώς την ημέρα των γενέθλιων του, 29 Ιουλίου 2017, στα 92 του χρονιά!

Μπράβο Ναυπακτιώτες! Συγχαρητήρια! Είστε οι μονοί Έλληνες πολίτες που απαγορεύσατε τα τραγούδια του πατέρα μου σε συναυλία, έπειτα από 40 χρονιά, τότε που μονό η χούντα τα είχε απαγορεύσει! Και με κάτι προφάσεις, Θεέ μου! Πολύ τραβηγμένες βρε αδελφέ!

Αναρωτιέμαι τόσα χρονιά που οι δήμοι της περιοχής σας κι εσείς οι ίδιοι οργανώνατε συναυλίες κι εκδηλώσεις μέσα στο κάστρο του Αντίρριου, χωρίς ποτέ να υπάρχει η παρακάτω άδεια που ζητάτε τώρα από την ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", δεν είχατε τότε την ίδια ευαισθησία με την πυρασφάλιση και βέβαια τις οργανώνατε παρανόμως;! Ή μήπως τώρα έχει δημιουργηθεί μέσα στο κάστρο η ζούγκλα του Αμαζονίου, ένα πυκνό δάσος με πανύψηλα δέντρα, επικίνδυνα για φωτιά;

Θα το θυμόμαστε όλοι μας το δώρο που του κάνατε! Μπράβο σας παλικάρια! Ξέρετε να τιμάτε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα! Μπράβο γενναίοι άντρες, σας συγχαίρω! Αλλά ντρέπομαι για λογαριασμό σας! Μα τι παλικάρια που είστε!

Σας χαιρετώ! ντρέπομαι και για τον σύζυγο της Πέγκυ Ζήνα, Ναυπακιώτη που με τόση χαρά ερχόταν με τη γυναίκα του να τραγουδήσει τα αθάνατα και ιερά τραγούδια του πατέρα μου. Που όλο περηφάνια θα 'ρχόταν με όλους μας μαζί, και πλήθος κόσμος τον περίμεναν, ναι συγγενείς και φίλοι του μας περίμεναν!

Καμαρώναμε όλοι μας ακόμη λόγω που είμαστε και λιγάκι συγγενείς χάρις στο διεθνές χορωδιακό διαγωνισμό "Μίκης Θεοδωράκης" που οργανώνετε εσείς, ο Δήμος Ναυπάκτου! Πολλά χρονιά τώρα μαζί με τον διευθυντή της χορωδίας σας τον αγαπητό φίλο Todor Kabakchiev!

Κι ακόμη θλίβομαι που καταφέρνεστε εναντίον μίας πρωτοβουλίας της γέφυρας που μας έδωσε τα χρήματα σε χορηγία για να πραγματοποιήσει τη συναυλία αυτή η ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" εντελώς δωρεάν και να δώσει λίγη χαρά κι ελπίδα στους δημότες σας, πάντα με τα ωραία τραγούδια του μπαμπά μου! Τους απαγορεύσατε αυτήν τη χαρά! Να σας χαιρόμαστε!

Αν όμως όλα αυτά είναι συκοφαντίες και κανείς από τον δήμο δεν κίνησε καμία διαδικασία (ποιος όμως άραγε είναι αυτός που κρούει με απελπισία τον κώδωνα του κίνδυνου προς την πυροσβεστική; Μήπως εγώ;) θα σας παρακαλούσα καλοί μου άνθρωποι να με βοηθήσετε να πραγματοποιήσω τη συναυλία μας αυτή, την τόσο ωραία και καλή για τους δημότες σας, στο κάστρο του Αντίρριου, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, τη μέρα της πανσέληνου, που ούτως η άλλως σε όλη την Ελλάδα, όλες οι εφορίες αρχαιοτήτων ανοίγουν τα κάστρα και τα αρχαία θέατρα, τους αρχαίους χώρους και τα αρχαία νεκροταφεία και καλούν τους ανθρώπους να απολαύσουν αυτό το γλυκό διπλό φεγγάρι όλη τη νύχτα και μάλιστα κάνουν τα στραβά μάτια και δίνουν την άδεια σε όλα τα συγκροτήματα να παίξουν μουσική, να διασκεδάσει ο κόσμος βρε αδελφέ κομματάκι, και κάνεις τους δεν τρέχει στις πυροσβεστικές υπηρεσίες να τους ζητήσει σωστή πυρασφάλεια!

Μα τώρα για πού; Για τα χαλάσματα, για τις πέτρες; Εκεί που συνήθως δεν φυτρώνει ούτε τσουκνίδα;

Ελπίζω να εισακουσθώ από το δημοτικό σας συμβούλιο και με μία φωνή όλοι σας να μας καλέσετε στη συναυλία τη Δευτέρα 7-8, στην ωραιότερη πανσέληνο!

Ελάτε άντρες! Θα 'χει κι ένα φεγγάρι μούρλια! Βέβαια από εσάς μονό εξαρτάται!

Σας χαιρετώ "