Τις τελευταίες ημέρες σίγουρα θα έχετε δει ή ακούσει για το πρόβλημα πιυ αντιμετωπίζουν μεγάλες πόλεις της Πελοπόννησου (Τρίπολη, Πύργος, κ.α.) με τα σκουπίδια εξαιτίας, της έλλειψης χώρων απόθεσης, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να σχηματίζονται λόφοι σκουπιδιών σε κάθε τους σημείο.
Ένα ζήτημα πιυ ενδεχομένως να αντιμετώπιζε και η Αιτωλοακαρνανία εάν πριν δέκα χρόνια οι τότε αρχές του νομού, νομάρχης, δήμαρχοι αλλά και ο τότε περιφερειάρχης δεν σχεδίαζαν και δεν διεκδικούσαν την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα κάλυπταν όλο το νομό.
Και πολύ δε περισσότερο εάν δεν "έκλειναν τα αυτιά τους" στους λιγοστούς ευαίσθητους, "οικολογούντες" ή έχοντες την άποψη "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".
Έτσι ολοκληρώθηκε σύντομα, η κατασκευή τεσσάρων ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία, που καλύπτουν, αφενός όλο το νομό και αφετέρου μπορούν να δεχτούν προσωρινά σκουπίδια και από τις περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Παράλληλα, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας προέβησαν στις κατάλληλες ενέργειες, ωστε να επιμυκηνθεί ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού δεν υλοποιούνται συστηματικά δράσεις ανακύκλωσης.
Επιπρόσθετα, άγνωστο είναι το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Αγρίνιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο ειναι ότι στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών η Αιτωλοακαρνανία ειναι "ένα βήμα μπροστά" σε σχέση με άλλες περιοχές και είναι διότι δεν επικράτησε η λογική "τα σκουπίδια μου στην πόρτα του γείτονα".
Για την ιστορία θα πρέπει να μνημονεύσουμε το πολιτικό προσωπικό που συνέβαλε θετικά σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα ήταν οι, τότε νομάρχης και αντινομάρχης Δ. Σταμάτης και Δ. Γεροπάντας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Αγρινίου, Θ. Σώκος και ο περιφερειάρχης, Π. Καββαδάς.
Ήταν, οι πολιτικές αρχές που με την συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων σχεδίασαν και εξασφάλισαν χρηματοδότηση, άνω των 40 εκ. €, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή των ΧΥΤΑ, καθιστώντας την Αιτωλοακαρνανία πρωτοπόρο στην επίλυση αυτού του ζητήματος.
Φυσικά, το ζητούμενο είναι η ολοκληρωμένη λειτουργία των ΧΥΤΑ, ώστε να επιμυκηνθεί ο χρόνος ζωής τους και αυτό πρέπει να αποτελέσει "στοίχημα" για τους σημερινούς δημάρχους.