Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Ζητούμενο ο σεβασμός από τους θιασώτες των ομαδικών και πολιτικών "παθών" στις αισθητικές παρεμβάσεις στην Χαρ. Τρικούπη

Διαφορετική είναι από προχθές, Μεγ. Πέμπτη η εικόνα του πεζόδρομου της Χαρ. Τρικούπη, στο Μεσολόγγι, μετά από απλές μεν, ουσιαστικές δε, αισθητικές παρεμβάσεις που έκαναν, εθελοντικά, οι "Saltsinistas". Μια παρέα, νέων ανθρώπων που τους "ενώνει" εκτός των άλλων η αγάπη τους για την πλοκή που ζουν και εργάζονται.

Ζητούμενο, φυσικά, είναι να υπάρξει "σεβασμός", αυτών των παρεμβάσεων από "συμπολίτες" μας, που, δυστυχώς, εκτονώνουν τα οπαδικά και πολιτικά τους πάθη, γράφοντας με σπρέι συνθήματα σε τοίχους, ρυπαίνοντας δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της πόλης.

Όπως επίσης "θύματα" κυρίως "φιλάθλων" είναι οι πινακίδες σήμανσης τόσο μεσα στην πόλη όσο και στην εθνική οδό.

Το παράδοξο, της όλης υπόθεσης είναι, ότι ως "δικαιολογία" για το "γράψιμο" στους τοίχους είναι ο εξής παραλογισμός: "σωστό δεν είναι να γράφουμε με σπρέι, αλλά αφού έτσι κάνουμε, με τα club μας, σε όλη την Ελλάδα, έτσι κάνουμε και στο Μεσολόγγι".

 

Φυσικά, μόνο κάποιος χαζός, για να μην πούμε παντελώς ηλίθιος, μπορεί να πιστέψει, ότι ένα σύνθημα σε τοίχο του Μεσολογγίου μπορεί να επηρεάσει θετικά την αγωνιστική απόδοση των παιχτών του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ ή οποιασδήποτε ομάδας, όπως επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί για την αύξηση της πολιτικής επιρροής, του οποιοδήποτε.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των "Saltsinistas" ας δούμε πως την παρουσιάζουν οι ίδιοι:

" Η αναμόρφωση του χώρου δίπλα από το περίπτερο της Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν τελείωσε και γράφουμε «σχεδόν» διότι αυτή η παρέα ανθρώπων που αυτοαποκαλείται Saltsinistas έβαλε τις βάσεις. Είναι όμως στα χέρια κάθε πολίτη αυτής της πόλης να διατηρήσει αυτόν τον δημοτικό χώρο ως πνεύμονα ζωής και γιατί όχι να τον εξελίξει περισσότερο. Δε διεκδικούμε την κυριότητα του μέρους, ίσα ίσα θα χαρούμε να δούμε κόσμο να κάθεται εκεί και να συμπληρώνει πράγματα που δεν έφτασαν οι δυνάμεις μας να κάνουμε.

Επειδή πιστεύουμε έμπρακτα στις συνεργασίες αλλά και στην αλήθεια των γεγονότων, το εγχείρημα δε θα ήταν εφικτό εάν η δημοτική αρχή δε έδινε την έγκριση να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη αλλαγή. Οι κύριοι Νίκος Καραπάνος, Σπύρος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Μπουσμπουρέλης και Σπύρος Καρβέλης μας παραχώρησαν υλικά και ορισμένα χρήματα για αγορές που όμως βγήκαν από τη δικιά τους τσέπη και όχι από δημοτικά κονδύλια. Ευχαριστούμε επίσης τον υπεύθυνο των εθελοντικών ομάδων κ. Χρήστο Διαμαντόπουλο που βοήθησε καθοριστικά να γίνει η επαφή με την δημοτική αρχή.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την γραμματεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μεσολάβησε στο 1ο Λύκειο Μεσολογγίου ώστε να προμηθευτούμε βάσεις ποδηλάτων και τον διευθυντή και τα παιδιά του σχολείου που τις έδωσαν με χαρά. Επίσης τον κ. Άρη Σουφλή που τις ανακατασκεύασε και τις έκανε έτοιμες προς χρήση για όλους μας.

Παράλληλα πλήθος συμπολιτών μας διαδραμάτισε ρόλο σε αυτή τη δράση και αξίζει να αναφερθούν ονομαστικά όχι για προβολή αλλά για πραγματική ευχαριστία.

Ο χλοοτάπητας αποκτήθηκε σε λογική τιμή με τη βοήθεια της κ. Αναστασίας Μίχα. Μεταφέρθηκε δωρεάν από την Αιτωλία trans με παρέμβαση των κ. Σπύρου Καλτσούλα και Χάρη Καπνίση. Ο κ. Μάριος Δεφεράνος βοήθησε στην τοποθέτηση του και έφερε τα εργαλεία του. Ο κ. Αλέξης Παπασπύρου με το αγροτικό του βοηθούσε να μεταφέρουμε τα πράγματα. Παράλληλα ο κ. Νώντας Κλάδης και ο κ. Ηλίας Δέδες χορήγησαν προμήθειες αλλά και τον κ. Χαράλαμπο Μαυρομμάτη που πλήρωσε αρκετά υλικά.

Ο κ. Δημήτρης Κουντούρης ήρθε με εργαλεία και καλή διάθεση, έμεινε μέχρι αργά στο χώρο για να συναρμολογήσει το τραπέζι πικ – νικ που ευελπιστούμε να φιλοξενήσει πολλούς δημότες.

Τα ταμπλό για να τοποθετούνται πλέον οι αφίσες και οι ανακοινώσεις τα χορήγησε ο κ. Κωσταντίνος Κότσαλος.

Επίσης ευχαριστούμε όσα μέλη της φιλοζωικής Μεσολογγίου και των Blue Rebels βρέθηκαν στο χώρο και βοήθησαν.

Παράλληλα όλοι οι περίοικοι και ιδιοκτήτες των τριγύρω καταστημάτων συμμετείχαν ενεργά στην αλλαγή της γειτονιάς τους.

Τέλος αλλά όχι τελευταίους, ευχαριστούμε τους συνδημότες που ήρθαν εκεί και βοήθησαν είτε πιάνοντας πινέλα και ξύστρες είτε μας προσέφεραν ένα μπουκαλάκι νερό και μια ζεστή κουβέντα για την όμορφη αλλαγή που πραγματοποιούσαμε.

Η πόλη είναι ότι και οι πολίτες που την κατοικούν, εμείς επιλέγουμε τη δημιουργία με ανιδιοτέλεια, προς όφελος όλων. Δε υποκαθιστούμε κανέναν, περισσότερο αναδεικνύουμε την ολιγωρία.

Και αφού τα καταφέρνουμε τόσο λίγο εμείς οι λίγοι, φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι παρέα.

Όλοι μαζί μπορούμε!

Είμαστε όλοι Saltsinistas"