Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

"Η μνήμη της Εξόδου μέσα από το Πανηγύρι του Αη-Συμιού"

Πραγματοποιήθηκε στις 4/4/2015 η 7η Συνάντηση των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθη ομιλία από την κ. Ελένη Καρανικόλα-Τσουβέλα με θέμα «Η μνήμη της Εξόδου μέσα από το Πανηγύρι του Αη-Συμιού».

Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Κότσαλος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τ. Σκαρμούτσος, η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής και ο Ιδρυτής της «Διεξόδου» Ν. Κορδόσης.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γ. Μακρής, έλαβε πρώτος τον λόγο, αναφερόμενος αρχικά στην απώλεια τριών επίλεκτων μελών της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Αδελφότητας, του Κώστα Λάσκαρη, του Αριστείδη Καβάγια και της Ακακίας Κορδόση. Κάλεσε τους παρευρισκομένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών εκλιπόντων.

 

Στη συνέχεια, τόνισε πως η Αδελφότητα επιτελεί ένα πολύ συγκεκριμένο έργο. Ασχολείται με την ιστορική μνήμη, τη διάσωση και τη διάδοσή της. Για τον λόγο αυτόν, στην 7η αυτή συνάντηση επιχειρήθηκε μια ιχνηλάτηση των διαδικασιών και των μηχανισμών, με τους οποίους η ιστορική μνήμη διασώζεται μέσα από τη ζώσα παράδοση. Κάλεσε, έπειτα, στο βήμα την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, κ. Καρανικόλα-Τσουβέλα, η οποία στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της ασχολήθηκε με το Πανηγύρι του Αη-Συμιού.

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία που ακολούθησε, η κ. Καρανικόλα-Τσουβέλα μίλησε για ένα πανηγύρι, που υμνεί τόσο τη ζωή, όσο και το θάνατο. Λόγος έγινε για τις απαρχές, τις ρίζες του πανηγυριού και τον πολυσύνθετο ιστορικό, κοινωνικό και συμβολικό του χαρακτήρα. Αποσαφηνίστηκαν βασικοί όροι, όπως η «ζυγιά», ενώ αναφορά έγινε και σε όλη την τελετουργική διαδικασία προετοιμασίας των Αη-Συμιωτών. Η ομιλία πλαισιώθηκε με την προβολή παρουσιάσεων και βίντεο από συνεντεύξεις, που λειτούργησαν συμπληρωματικά με το περιεχόμενο της ομιλίας, στην καλύτερη δυνατή εντρύφηση στο Πανηγύρι του Αη-Συμιού. Το σίγουρο είναι, πως όσοι παρευρέθησαν, έφυγαν πλουσιότεροι, τόσο γνωστικά όσο και συναισθηματικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σημαντικός αρωγός στην παρουσίαση της εισήγησης αποτέλεσε ο Κων/νος Σοκόλας, Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Κινηματογράφου Μεσολογγίου, που παρείχε την πολύτιμη βοήθειά του στη διαμόρφωση του οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο κ. Μακρής ενημέρωσε τους παρισταμένους σχετικά με την απόφαση της Αδελφότητας να προχωρήσει σε μια σειρά από αδελφοποιήσεις, που συμβολικά ξεκίνησαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων. Για τον λόγο αυτόν, το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρός της, κ. Ελ. Χατζόπουλος, ενώ αφού διαβάστηκε το πρωτόκολλο Αδελφοποίησης υπογράφηκε και από τους δύο Προέδρους και αναμνηστικά δώρα ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν.

Τέλος σε ανακοίνωσή της η "Αδελφότητα των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων μετά το πέρας των Εορτών Εξόδου 2015 ευχαριστεί :

 

1. Για την συνεργασία στην διοργάνωση της εκδήλωσης μας τον Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και όλους τους συντελεστές που ήταν υπεύθυνοι για την άρτια οργάνωση όλων των Εορτών Εξόδου 2015.

 

2. Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την χορηγία της στην έκδοση των εντύπων μας

 

3. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων που παρευρέθηκε στις Εορτές Εξόδου 2015, τον Πρόεδρο κ Χατζόπουλο και τα μέλη της.

 

Οι Αδελφικές μας πλέον σχέσεις θα είναι προς όφελος των κοινών μας προσδοκιών για την διατήρηση της μνήμης της ιστορίας και των αγώνων των προγόνων μας.

 

4. Την ομιλήτρια μας κ Καρανικόλα Ελένη για την άψογη ομιλία της

 

5. Τον Σύλλογο Πανηγυριστών Αη Συμιός για τα όμορφα τραγούδια τους στην εκδήλωση μας από τους κ Νούλα Κων/νο και κ Μαγδαληνό Ιωάννη

 

6. Την Κινηματογραφική Λέσχη και τον κ Σοκόλα Κων/νο για την υποστήριξη του τεχνολογικού εξοπλισμού

 

7. Τέλος ευχαριστούμε τα Μέλη μας που παρευρέθηκαν στην 7η Ετήσια Συνάντηση μας

 

Και του Χρόνου Αδέρφια να ανταμώσουμε."