Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ, Ένα Μικρό Παράπονο και μια Ευχή!!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Αντιδήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
Την Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι γιορτές εξόδου για το 2015. Κατά γενική ομολογία οι φετινές γιορτές ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Δεν γράφω το κείμενο φυσικά για να ευλογήσω τα γένια μας ως δημοτική αρχή αλλά επειδή συμμετείχα στη διαδικασία από την πρώτη σύσκεψη επί του θέματος μέχρι και την επιστροφή της εικόνας της Εξόδου στο Δημαρχείο. Σημειώνω ότι ο σχεδιασμός για τις γιορτές ξεκίνησε με την αρχή της νέας χρονιάς.
Για να έρθουν εις πέρας οι γιορτές κινήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός από τη δημοτική αρχή, από υπαλλήλους του δήμου και του πνευματικού κέντρου, εφόρους-εθελοντές του πνευματικού κέντρου σε συνεργασία με την αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, στρατιωτική διοίκηση και τέλος ένα τελετάρχη, το κ. Α. Γιώτη με το επιτελείο του. Όλοι περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας έδωσαν τον καλλίτερο εαυτό τους για να έρθουν σε πέρας οι γιορτές με επιτυχία. Οι συνολικές ώρες δουλειάς που καταγράφηκαν είναι πάρα πολλές.
Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη ως μέλος της Δημοτικής Αρχής να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους προανέφερα παραπάνω οι οποίοι συμμετείχαν στο οργανωτικό μέρος των γιορτών εξόδου. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω να πω σε όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους, φιλαρμονικές, σχολεία, αγήματα για την σεμνή κατά 99% παρουσία τους στην πομπή το Σάββατο αλλά και την Κυριακή. Ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιώτη για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ως Τελετάρχης λύνοντας άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αλλά και τους άμεσους συνεργάτες του.



Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι φέτος έγινε και μεγάλη προσπάθεια σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η προσπάθεια αυτή είχε να κάνει με τη φιλοσοφία μας ως Δημοτική αρχή για εξωστρέφεια και άνοιγμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Πρέπει να μεθοδεύσουμε καταστάσεις οι οποίες θα ζωντανέψουν το Δήμο μας. Πρέπει να προσελκύσουμε κόσμο ο οποίος θα επισκεφτεί την πόλη μας ως τουρίστας και θα αφήσει χρήματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Οι γιορτές εξόδου γεγονός μοναδικό πανελλαδικά είναι ένας τρόπος για να κινήσουμε το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δεν αρκούν φυσικά μόνο αυτές. Πρέπει το καλεντάρι μας να είναι γεμάτο σε ετήσια βάση προσφέροντας στον επισκέπτη δράσεις και γεγονότα τέτοια που να τον προσελκύουν. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις προσπάθειες να συμμετέχουν και οι επαγγελματίες της περιοχής και ειδικά αυτοί οι οποίοι επωφελούνται άμεσα από την προσέλευση τουριστών. Και η συμμετοχή έχει να κάνει με εθελοντικές δράσεις αλλά και με χορηγίες οι οποίες είναι άμεσα ανταποδοτικές προς τους επιχειρηματίες. Δυστυχώς ο Δήμος μας είναι σε τέτοιο επίπεδο οικονομικά που η δυνατότητα του να προσφέρει έχει άνω όριο, έχει ταβάνι όπως λέμε. Εκεί λοιπόν που πρέπει να γίνει το κάτι παραπάνω νομίζω ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής μπορούν να έχουν το λόγο. Όχι άτακτα, ανοργάνωτα και σπασμωδικά αλλά συντεταγμένα με συγκεκριμένους στόχους και υπό την ομπρέλα επαγγελματικών συλλόγων και του δήμου. Ελπίζω το κείμενό μου να είναι μια αφορμή να ξεκινήσει αποτίμηση για τις ημέρες που πέρασαν και διαβούλευση μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής μας και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής.
Και μιας και μίλησα για διαβούλευση θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για τη βελτίωση των γιορτών εξόδου να δοθεί ο λόγος στους δημότες για να καταθέσουν σχετικές προτάσεις. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία η οποία όμως πρέπει να έχει κανόνες και οι απόψεις-προτάσεις που θα κατατεθούν να είναι επώνυμες ώστε να υπάρχει μια ελάχιστη διασφάλιση για το αποτέλεσμα και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
Ήρθε η ώρα να εκφράσω κι ένα παράπονο δημόσια. Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές ευχαριστήριες για εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των γιορτών εξόδου. Σε κάποιες από αυτές ενώ ευχαριστούνται ακόμη και ονομαστικά άτομα, δεν γίνεται καμμιά νύξη στη Δημοτική Αρχή. Δεν το καταθέτω αυτό γιατί εγώ προσωπικά ή κάποιος άλλος έχουμε ανάγκη από μπράβο. Όμως θεωρώ ότι υπήρχε αρκετά ανοικτό μυαλό εκ μέρους του Δημάρχου και όλων να συμπεριληφθούν όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις που προτάθηκαν από τους εφόρους και ήταν αξιόλογες. Εκτός αυτού όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος έγιναν με τη συνδρομή του δήμου με ανθρώπινο δυναμικό ή και χρηματοδοτήθηκαν από ελάχιστα έως και μεγάλο μέρος από το Δήμο. Μοιάζει λοιπόν για μένα τουλάχιστον περίεργο όταν σε άλλες περιπτώσεις αναφέρονται χορηγοί που βάζουν έστω κι ένα ευρώ εδώ ο Δήμος ο οποίος είναι και ο διοργανωτής των εκδηλώσεων να μην αναφέρεται πουθενά. Μήπως θα'πρεπε κάποιοι να ξανασκεφτούν τις ανακοινώσεις τους;
Θα κλείσω ευχάριστα με μια Ευχή για τις Άγιες Μέρες που διανύουμε. Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία σε σας και τις οικογένειές σας. Όλοι μαζί μπορούμε να βγάλουμε το Δήμο μας από το αδιέξοδο. Και βγαίνοντας από το αδιέξοδο θα επωφεληθούμε όλοι, γιατί Δήμος δεν είναι η Δημοτική Αρχή, Δήμος είμαστε όλοι οι Δημότες μαζί. Καλό Πάσχα!!!!