Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Με αξιοσημείωτη συμμετοχή η ημερίδα για την «Πρόληψη και Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας» στο Αγρίνιο

Τη Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στο Αγρίνιο, και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» πραγματοποίησε την τρίτη της επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας» στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είχαν προηγηθεί δύο αντίστοιχες Επιστημονικές Ημερίδες, σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Κατά την έναρξη της Ημερίδας ο επιστημονικός διευθυντής της «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», ψυχολόγος Βασίλης Σταμάτης απεύθυνε χαιρετισμό ευχαριστώντας όλους όσους παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τους ομιλητές και αυτούς που συνέβαλαν στη πραγματοποίησή της, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο σκοπό και στους στόχους της «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», στο χώρο της ψυχικής υγείας. Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου, απεύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντικότητα τέτοιων εκδηλώσεων για τη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και τόνισε ότι ο Δήμος Αγρινίου θα στηρίζει τέτοιες ανάλογες προσπάθειες.

 

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν δύο έμπειροι και καταξιωμένοι επιστήμονες, που με σαφήνεια και αμεσότητα στις ομιλίες τους ανέλυσαν το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Ο Δικηγόρος-εγκληματολόγος Δρ. Φώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε την νομοθεσία που διέπει την ενδοοικογενειακή βία και πληροφόρησε το κοινό για την νομική οδό με την οποία μπορεί μια γυναίκα να ζητήσει προστασία από την πολιτεία, όταν κακοποιείται Στη συνέχεια, ο καθηγητήςΠαιδοψυχιατρικής, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, αναφέρθηκε στις αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας, και συγκεκριμένα στις ψυχιατρικές, στις ψυχολογικές και στις πολιτισμικέςαιτίες, αναλύοντας τες με σαφήνεια και επεσήμανε τη σημαντικότητα δημιουργίας θετικών δεσμών ανάμεσα στους γονείς.

Μετά τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ακολούθησε γόνιμος διάλογος με το κοινό, στον οποίο κατατέθηκαν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων, απαντήθηκαν ερωτήματα και διευκρινίστηκαν απορίες.

Στο τέλος της Ημερίδας χορηγήθηκαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής του εγκεκριμένου από το αρμόδιο Υπουργείο προγράμματος, σε όλους όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης που συντόνισε ο καθηγητής, Χριστόφορος Μπαμπάνης.