Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Με θερμά λόγια για το Μεσολόγγι μίλησε ο Βρεταννός Πρέσβης στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, της επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου έχει καθιερώσει να τιμά κάθε χρόνο μια φιλελληνική χώρα που προσέφερε στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Για τις φετινές Εορτές Εξόδου ο Δήμος τίμησε την Μεγάλη Βρετανία, την επέτειο των 191ων χρόνων που πέρασαν από τον θάνατο του ποιητή και λαμπρού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι καθώς και όλους τους Βρετανούς Φιλέλληνες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδος με μία ομολογουμένως υψηλού επιπέδου εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος μίλησε για το ρόλο και την προσφορά του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι , που ακόμα και ο θάνατος του υπήρξε καταλυτικός στην αφύπνιση συνειδήσεων στην Ευρώπη και αναζωπύρωσε το Φιλελληνικό κίνημα. Η προσφορά των βρετανών φιλελλήνων στον αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία όπως είπε υπήρξε σημαντική και έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ευχήθηκε στον Βρετανό Πρέσβυ κ. Τζών Κίττμερ καλή επιτυχία στο έργο του και τον ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία λέγοντας ότι το Μεσολόγγι είναι ένας ιστορικός και φιλόξενος τόπος.

Στη συνέχεια, στην ομολογουμένως θαυμάσια με φιλοσοφικά νοήματα ομιλία του, ο Πρέσβης κ. Τζών Κίττμερ, σε άπταιστα ελληνικά μεταξύ άλλων είπε ότι εδώ και 189 χρόνια, τρεις λέξεις, ορίζουν τη σημασία του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος. «Είναι τρεις λέξεις, που ξέρουν όλοι οι φιλέλληνες ανά τον κόσμο και το άκουσμά τους εμψυχώνει τις καρδιές τους. Μεσολόγγι, Βύρων, Ελευθερία».

Ακολούθως, σύστησε τους οκτώ μαθητές του Byron College, την διακεκριμένη σοπράνο Τζένη Δριβάλα και τον πιανίστα Μάριο Καζά τους οποίους προσκάλεσε η Βρετανική πρεσβεία για την εκδήλωση τιμής των Βρετανών Φιλελλήνων.

Οι μαθητές του Κολλεγίου Βύρωνα, μαζί με τους καθηγητές τους εργάσθηκαν για να αποδώσουν στην σκηνή το νόημα μερικών από τα πιο σπουδαία ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα. Οι μαθητές πήραν την σκυτάλη και απήγγειλαν τέσσερα ποιήματα πρώτα στα αγγλικά κι έπειτα στα ελληνικά, με τη συνοδεία πιάνου και προβολής εικόνων που έδειχναν την τοποθεσία που έγραψε το κάθε ποίημα ο ποιητής. Η απαγγελία τους αλλά και η θαυμάσια σκηνική παρουσία τους απέσπασε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Στη συνέχεια η διακεκριμένη σοπράνο κα. Τζένη Δριβάλα, με μια προσεγμένη επιλογή λυρικών έργων που αφορούσαν το φιλελληνικό κίνημα καθήλωσε και μάγεψε με την υπέροχη φωνή της τους παρευρισκόμενους. Στο πιάνο την συνόδευσε ο καταξιωμένος πιανίστας κ. Μάριος Καζάς.

Τέλος αναφέρουμε ότι η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας κυρία Ροδάνθη Φλώρου, προλόγισε και συντόνισε την εκδήλωση ρίχνοντας φως σε διάφορες πτυχές της ζωής του Λόρδου Βύρωνα, όπως την σχέση του με το Μεσολόγγι και τον θάνατο του.

Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση χάρισε στους συντελεστές το πιο θερμό του χειροκρότημα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μια συλλογή βιβλίων του 19ουαιώνα και χειρόγραφους χάρτες του Ρήγα Φεραίου, που είχαν στηθεί στην είσοδο της αίθουσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βρετανός Πρέσβης κ. Τζών Κίττμερ, Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Καραπάνος, ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου της Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων κ. Νικολόπουλος, ο Υποδ/της του 2/39 Σ.Ε. Αντισυνταγματάρχης κ. Δ. Σπύρου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας κ Κοτρωνιάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δ. Κοντογιάννης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης κ. Δαμαβολίτης, ο Πρόεδρος του Byron College κ. Κουτσαντώνης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα. Π. Κουτσαντώνη, ο Διευθυντής σπουδών του Byron College, Matthew Burfield, καθηγητές και μαθητές του Βυρωνικού Κολλεγίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελος Κότσαλος, οι Αντιδήμαρχοι Ντίνος Γιαννόπουλος, Σ. Διαμαντόπουλος, Δ. Μπουσμπουρέλης, Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Β. Κώτση, η Αντιπρόεδρος του ΠΚ κ. Σόφη Λανάρα, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Πέτρος Σκαρμούτσος, η Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας κ. Άντζελα Καζαντζή, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής, ο π. Βουλευτής κ. Γ. Βαινάς, ο Κύπριος Γλύπτης κ. Νίκος Κοτζιαμάνης, Πρόεδροι Συλλόγων και άλλων φορέων και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.