Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

"ΝΕΟ ΚΑΦΕ": Άνοιξη 1995,Άνοιξη 2015 μια 20ετία ολόκληρη

Φωτό από τα 10χρονα του "Neo Cafe"
Γράφει ο Απόστολος Αλετράς

Λες και ήταν χθες. Το μωράκι που χαζεύαμε στο κουνάκι του Μαιευτηρίου της Ιεράς Πόλης έγινε 20 χρονών με υπολείμματα ακόμη παιδικής αθωότητας και χαρακτηριστικά εφηβικής και μετεφηβικής διαγωγής. 
Μιλάω για το ΝΕΟ ΚΑΦΕ. Το στέκι μου στην γενέτειρα. Το ΝΕΟ του Χρήστου Γερολυμάτου,του Τσόρδα!
Δεν θα σας πω για την ομορφιά του, την ποιότητα, το στυλ που βγάζει σαν καφέ μπαρ. Δεν θα σας πω τις εικόνες που προσλαμβάνουμε σαν από άλλη εποχή με τις κυρίες που πίνουν τον καφέ τους τα πρωiνά, τα απογεύματα, και τις Κυριακές μετά την εκκλησία. Δεν θα σας πω για τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, που πιάσανε στασίδι στη μπάρα. Είναι ένας χώρος “before”. Before τη βραδυνή έξοδο,το φαγητό ή το κρεβάτι για μας του μεγάλους.
Θα σας δώσω το στίγμα του μέσα από χαρακτηριστiκούς τύπους λέξεων,προσώπων,θέσεων, καταστάσεων, αναμνήσεων σαν λεξικό όπως νιώθω το ΝΕΟ μέσα από την παρέα μου. Τα αδέρφια. 
Ας αρχίσουμε λοιπόν: 




Χρήστος Γερολυμάτος.Τσόρδας Με μούσι τα πρώτα χρόνια με μικρό υποχείλιο γενάκι έπειτα μέχρι σήμερα,look που ανέδειξε τα λαχταριστά μαγουλάκια του και το αλά Ρόμπερτ Μόρλεϋ προγουλάκι του. Στα 42 όταν το άνοιξε στα 62 χρόνια του τώρα. Σύζυγος,πατέρας και κυρίως παππούς. Τούλα, Μπάμπης και Πάνος,Χριστίνα και Κωνσταντίνα τα ονόματα της συζύγου,παιδιών και εγγονιών.Καλός επαγγελματίας με εμμονή στην καθαριότητα και την ποιότητα.Είναι ο Μπάρμπα Μάκος από τα Καλά Καθούμενα του σήμερα. Μόνο που ο μακαρίτης δεν ήταν τόσο ιδιότροπος. Επειτα γνωρίζει τα πάντα. Από το σωματίδιο Higgs μέχρι ποια χαρτογράφηση πρέπει να κάνει ο Vettel στα ηλεκτρονικά της Ferrari του.Καλά δεν μιλάμε για μπάλα. Κάτι μεταξύ Μουρίνιο και Αλέφαντου στο Ποδόσφαιρο, Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς στο μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο το χθεσινό ευχαριστήριο του Σφαιρόπουλου για τις συμβουλές του. Από επιστήμες. Ασε μεγάλε.Θα σας διηγηθώ μια ιστορία από προσωπική εμπειρία.Καθισμένος στη μπάρα με μια φίλη μου συζητούσαμε ένα γυναικολογικό της πρόβλημα και την συμβούλευα σωστά κατά την γνώμη μου.Ευτυχώς που ήταν κοντά ο Χρήστος και άκουσε περίπου τι έλεγα.Ηρθε μπροστά μας και κουνώντας τον δείκτη του δεξιού χεριού δεξιά αριστερά δηλώνοντας διαφωνία με διόρθωσε σώζοντας με από το λάθος που θα έκανα. Α! ρε Χρηστάρα πολύ σ΄αγαπάω πολύ!
Τούλα Σύζυγος μάνα και κόρη του.Στυλοβάτης του ΝΕΟ. Ξενυχτάει μαγειρεύοντας σκουπίζει πλένει πάντα παρούσα. Η ψυχή του καφέ.
Μπάμπης Ο διάδοχος η νέα γενιά. Καλός επαγγελματίας. Εφερε νέους ανθρώπους. Θα τον κρίνει ο Απόστολος του μέλλοντος.
Πατάρι : Ο υπερυψωμένος χώρος μπαίνοντας δεξιά μαζί με το μικρότερο κάθετο τμήμα της μπάρας.
Πρωτοχρονιά  2003
Τύφλα νάχει το πατάρι του Λουμίδη! Εβγαλε Δημάρχους. Ρεπάσος,Πρεβεζάνος,Αναγνωστόπουλος,Κατσούλης, Καραπάνος. Κυβερνήσεις. Παπανδρέου, Σημίτης,Καραμανλής, Γιωργάκης,Σαμαράς, Τσίπρας. Προεδρους Δημοκρατίας. Στεφανόπουλος Παπούλιας, Παυλόπουλος. Πλανητάρχες. Κλίντον,Μπούς,Ομπάμα. Πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ,f1. Βιβλιοκριτικές, μόδα,αυτοκίνητα. Αλλά κυρίως χώρος ομαδικής ψυχοθεραπείας.Εκεί λυνόνταν με χιούμορ και αγάπη όλα τα προβλήματα της παρέας. Εμπαινε κάποιος χάλια πτώμα. «Τι έγινε ρε φίλε-η;» «Επιασα την-τον σύζυγο με τον-την κουμπάρο-α» «Ε΄και γι αυτό σκας; Βάλε του ένα ούζο» Και πες πες έφευγε με ενοχές σαν να έφταιγε αυτός.Δεν μιλούσαμε για κανέναν πίσω από την πλάτη του αρκεί να έφευγε τελευταίος. Η θεραπευτική ιδιότητα του παταριού οφειλόταν στο εκ γενετής χάρισμα του εμπειρικού ψυχιάτρου της παρέας Κώστα,που αν είχε πετύχει την αυτοθεραπεία του ο Φρόυντ και ο Γιούνγκ θα ήταν απλά ψυχογιατρουδάκια. Και έρωτες είχε το πατάρι και γάμους και διαζύγια. Γεννητούρια, και επιτυχίες των παιδιών μας. Ξενιτεμούς και απώλειες που πονέσανε.Με το καιρό έχασε την αίγλη του ίσως γιατί άρχισε να χάνει την αθωότητά του. Αιτία; Την λέει ο Τσιτσάνης με τη φωνή του Μπιθικώτση στο χασάπικο που χορεύαμε: «Κι αν γυρίζουμε ξενύχτηδες τα βράδια.....». Μπορεί να είναι οι σύζυγοι, οι αδερφές (όχι εσύ Πόλλυ!),οι μανάδες ή οι αγαπητικές. Το πατάρι το θυμούνται όλοι οι φίλοι μας που πέρασαν να τους κεράσουμε ένα ποτό. Νομίζω ότι τώρα τελευταία ανάβει μια μικρή φλόγα.Εύχομαι να ξαναφουντώσει.
Γωνία ανάμεσα στο ΝΕΟ και στο μαγαζί της Μαρίνας. Σε αίγλη μέχρι σήμερα και μάλλον για όσο θα υπάρχουμε. Το θεωρείο των γερογκρινιάδων του Μάπετ Σόου. Μόνο που δεν είναι δύο αλλά πολλοί περισσότεροι. Με καλό καιρό κάθε βράδυ Ανοιξης και Καλοκαιριού πριν ή μετά το φαγητό ή με πίτσα από τον Σπύρο απέναντι, γίνεται η ημερήσια μετά την Δύση κατανάλωση αλκοόλ με προσαρμοσμένη δόση στον καθένα.Δεν χρειάζεται να έχεις ρολόι. 10 ο Μανωλόπουλος και ο Ζαφείρης 12 παρά τέταρτο ο Βούτακας κατά τις μία ο Γιατρός. 11 περνάει η θεία Μαργαρίτα και 11 μισή η κυρία Μαρία. Πρίν κλείσει ο Φασόης υπήρχαν και άλλες αφίξεις αναχωρήσεις ακριβείας. Ηλίας,Χρήστος. Πασαρέλα κοριτσιών που πηγαίνουν στα μπαρ της ψαραγοράς, αρκετή αγνή Μεσολογγίτικη Κριτική στους διερχομένους του τύπου«που τα βρήκε τα λεφτά ο μπαγάσας;» ή «καλά κρατιέται για την ηλικία της» ή το εξαιρετικό «Μή γυρίσεις θα περάσει τώρα από μπροστά σου ο..........» Και γέλιο. Και μετά άλλοι για ύπνο άλλοι για after. Περάστε κάποιον θα βρείτε από νωρίς.
Αυτά ήθελα να σας πω για το στέκι μου στο Μεσολόγγι. Είναι ένα κομμάτι από τον τόπο μου σαν το σπίτι σαν την πελάδα. Είναι ο Σίφωνας στο Μεσολόγγι ο Μανωλόπουλος,ο Ξάδερφος ο Συμεών και άλλοι; Δεν χρειάζεται να τους πάρεις τηλέφωνο. Θα τους βρεις εκεί. 8 το πρωί θάναι ο Γιώργης, ο Μπαμπης, ο Κώστας. Πρέπει να αγαπάμε τα στέκια μας όσο υπάρχουν και υπάρχουμε. Πονάει όταν χάνονται. 
Χρόνια Πολλά Χρήστο!!!!!!!