Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Κορυφώνονται στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για την 189η Επέτειο της ηρωικής Εξόδου

Με την μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Εξόδου με πομπή στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινά σήμερα στο Μεσολόγγι η κορύφωση των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την 189η επέτειο της ηρωικής εξόδου της Φρουράς των Ελευθερων Πολιορκημένων.

Εκδηλώσεις που θα λαμπρύνει αύριο με την παρουσία του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Την κυβέρνηση όπως ήδη σας εχουμε ενημερώσει σημερα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης και αύριο ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Χθες στο Τρικούπειο διοργανώθηκε από τη Βυρωνική Ετσιρεία Μεσολογγίου ένα μοναδικό αφιέρωμα στους Βρεταννούς Φιλέλληνες, παρουσία του Πρέσβη στην Ελλάδα της Μεγ. Βρετανίας.

Ακολούθως στον Κήπο των Ηρώων χιλιάδες κόσμου, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα κρατώντας αναμμένα κεριά παρακολούθησαν την τελική πρόβα της Αναπαράστασης της Ανατναξης του Χρήστου Κάψαλη.

Φέτος ο δικηγόρος και επί σειρά ετών μέλος της χορωδίας του δήμου Μεσολογγίου, Φώτης Σπυρόπουλος ανέλαβε το ρόλο του Χρ. Καψάλη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της κορύφωσης του εορτασμού εχει ως εξης:


Σάββατο 4 Απριλίου

10:00 π.μ. Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης (κεντρική Πλατεία Μπότσαρη).

11:00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.

• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Τιμώμενη χώρα η Μεγάλη Βρετανία.

11:00 π.μ. Εκκίνηση 33ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών - Μεσολογγίου. Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών.

11:15 π.μ. Καταθέσεις στεφάνων από Δημάρχους Ιστορικών Πόλεων, Συλλόγους, Φορείς και λοιπές Οργανώσεις εκτός Μεσολογγίου στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.

12:00 μ. Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

12:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 189η επέτειο του θανάτου του.

• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Πρέσβη της Ελβετίας, Εκπρόσωπο του Δήμου του Schofflisdorf, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:30 μ.μ. 7η Συνάντηση της αδελφότητας των απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

• Ομιλία από την κα Ελένη Καρανικόλα - Τσουβέλα, Εκπαιδευτικό, με θέμα: «Η μνήμη της Εξόδου μέσα από το πανηγύρι του Αη-Συμιού».

• Αδελφοποίηση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

1:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα τιμώντας την 191η επέτειο του θανάτου του.

• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

• Εκκίνηση του 69ου Δρόμου Θυσίας από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών.

1:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών τιμώντας την 189η επέτειο του μαρτυρικού και ηρωικού θανάτου του.

• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ» και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

2:00 μ.μ. Γεύμα στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ανταλλαγή δώρων.

2:30 μ.μ. Βράβευση των νικητών του 69ου Δρόμου Θυσίας. Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

6:00 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του 33ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας. Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

6:30 μ.μ. Η Λεωφόρος των Φιλαρμονικών. Εκκίνηση των φιλαρμονικών από την Πύλη, διέλευση από το κέντρο της πόλης και τερματισμός στο Μνημείο Ι.Ι. Μάγερ.

7:00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

7:30 μ.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

8:00 μ.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

• Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων, Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Ακαδημία Αθηνών, εκπρόσωπο Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

• Πανηγυρικός από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.

• Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

10:30μ.μ. Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

Κυριακή 5 Απριλίου

6:30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως.

7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10:00 π.μ. Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

10:45 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

11:00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

• Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.

• Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

• Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

• Το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι». Συμμετέχει η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

2:00 μ.μ. Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Ιδιαίτερη Πρόσκληση).

6:30 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου, με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης. Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.