Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Η Κριστίν Λαγκαρντ φέρεται να είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στη σχέση πολιτών και κυβέρνησης. Έπειτα από την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ψηφοφόροι στην κυβέρνηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες έρχεται η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Τα ευρήματα της δημοσκοπόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ενδεικτικά:
- Το αίσθημα του φόβου για έξοδο από το Ευρώ αυξάνεται από το 35.5% που ήταν τον Φεβρουάριο στο 56%.
- Οι θετικές κρίσεις για την διαπραγμάτευση πέφτουν από το 72% στο 45.% και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρνητικές κρίσεις από το 22.5% στο39.5%.
- Η απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιστρέφει. Από το 27% στο 41.5%.
Εξαιρετικά χαμηλή είναι και η βαθμολογία της κυβέρνησης σε επιμέρους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό οτι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ξεπερνάει τη βάση του 5. Στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης παίρνει 3, στην εγκληματικότητα και την ασφάλεια 3.7 και στην οικονομία 4.6. Με απλά λόγια: με τέτοιες επιδόσεις δεν πας πουθενά.
Η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο από την 25η Ιανουαρίου έως σήμερα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο ακροβατεί μεταξύ των ιδεολογημάτων του χθες και επικίνδυνων εθνολαικίστικων προσεγγίσεων.
Οι εθνολαικιστικές προσεγγίσεις φέρνουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα παραδοσιακό κόμματι της δημοκρατικής αριστεράς, ενώ τα ιδεολογήματα του χθες και η ανοχή σε ζητήματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας με το κεντρώο κομμάτι που στήριξε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Ακόμη και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όπου φαίνεται να περνάει τη βάση, έπειτα από τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα υπάρξει μελλοντικό κόστος. Κανείς Έλληνας δεν θέλει τη χώρα του απομονωμένη και παρία του διεθνούς συστήματος.
Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν επιμέρους παράγοντες. Εν τέλει η κυβέρνηση θα κριθεί από την οικονομία. Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις έχει στεγνώσει την αγορά και επιτείνει την ύφεση. Ακόμη και στον τουρισμό οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για πτωτικές ενδείξεις, που όλοι ελπίζουμε να μην επαληθευτούν. Τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όλο και περισσότεροι Έλληνες θα διερωτώνται ποια τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στον τομέα της ανεργίας και τις ευκαιρίες δημιουργούνται για την αύξηση του εισοδήματος. Αν οι φόροι που θα πληρώσουν φέτος είναι λιγότεροι οι περισσότεροι. Αν τα είδη στο σούπερ μάρκετ είναι φθηνότερα ή όχι. Όλο και περισσότεροι πολίτες θα ζητούν απαντήσεις, σε απλά και καθημερινά ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η ποιότητα ζωής μας.
Αναδημοσίευση από το ysterografa.gr