Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η "Διέξοδος" ενηλικιώθηκε! 17 χρόνια ρήξης με το μέτριο!

Στον 18ο χρόνο μιας πρωτόγνωρης παρουσίας στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο του Μεσολογγίου αλλά και της χώρας «μπήκε», την περασμένη Κυριακή 22 Μαΐου, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος».

Στη μακρόχρονη αυτή διαδρομή ο στόχος, «του να λειτουργήσει η «Διέξοδος» ως ένα ζωογόνο πολιτιστικό κύτταρο της πόλης» που είχε θέσει ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, μιλώντας στα εγκαίνια, όχι απλώς επετεύχθη, αλλά ξεπέρασε κάθε φαντασία αφού σήμερα το «κύτταρο» εκείνο έχει αναπτυχθεί και μετεξελιχθεί σε έναν ζηλευτό κοινωφελή πολιτιστικό οργανισμό, με δραστηριότητες που δύσκολα αναπτύσσονται σε επαρχιακές πόλεις.

Όσοι παρακολουθούν και συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Μεσολογγίου είναι βέβαιο ότι αποτιμούν στον υπερθετικό βαθμό το έργο που έχει παραχθεί και το σπουδαιότερο ότι διαπιστώνουν την συνεχή ουσιαστική «παραγωγή» πολιτισμού μέσω της «Διεξόδου».

 

Ένα έργο που είναι απόλυτα αντάξιο της ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς της πόλης. Και το πλέον σημαντικό αυτής της μακράς διαδρομής, είναι, ότι εκτός από το μεράκι του ιδρυτή της «Διεξόδου» και σήμερα διευθύνοντος συμβούλου της, υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση, με σαφείς προσανατολισμούς.

Σίγουρα για τον ίδιο τον Νίκο Κορδόση η 17χρονη αυτή διαδρομή ήταν αρκετά και ποικιλότροπα «δαπανηρή». Όμως από ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η καθολική αναγνώριση του έργου της «Διεξόδου» αποτελεί γι΄ αυτόν την «κινητήριο» δύναμή του έτσι ώστε να συνεχίζει το «ταξίδι» του όχι απλά και μόνο σε όμορφα «μονοπάτια» Πολιτισμού, όπως είχε ξεκινήσει, αλλά σε «λεωφόρους» πλέον Ιστορίας, Γραμμάτων και Τεχνών που με τους συνεργάτες του έχει χαράξει.

Δημήτρης Μαλαβέτας