Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση στον "Κοχλία"

Την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 20.30, στον τεχνοχώρο "Κοχλία", στο Μεςολόγγι θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Αποστόλου "Αλκιβιάδης και τόσο πλήρως σε φαντάσθηκα" από τις εκδόσεις Ητορ.

Ο φιλόλογος Δημήτρης Δραγγανάς θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και η Παναγιώτα Αμούργη θα διαβάσει αποσπάσματα.

Το βιβλίο αποτελεί ενα Ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τον Αλκιβιάδη, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα το αίσθημα του τραγικού πεπρωμένου της ανθρώπινης ψυχής, επιχειρεί ο Γιώργος Αποστόλου με το βιβλίο του «Αλκιβιάδης και τόσο πλήρως σε φαντάσθηκα…».

Ο Γιώργος Αποστόλου σκύβει στο παρελθόν με ανάγκη να ερμηνεύσει το παρόν, αλλά πετυχαίνει και το αντίθετο: Μέσα από το παρόν να προσεγγίσει το παρελθόν. Δύο είναι τα κυρίαρχα θέματα στον Αλκιβιάδη, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πρώτο είναι η δημαγωγία σε όλες της τις μορφές, το δεύτερο η «πτώση» ως ανθρώπινη περιπέτεια.

«Ο Αλκιβιάδης αποτελεί για μένα μία μοναδική αντανάκλαση της έννοιας του τραγικού. Και είναι ένα πρόσωπο μέσα από το οποίο ένας δάσκαλος μπορεί πολύ εύγλωττα να μιλήσει στους μαθητές του για τα προβλήματα του παρόντος, γιατί αποκαλύπτει με έναν ιδανικό τρόπο τις ανταγωνιστικές σχέσεις και τους κοινωνικούς προβληματισμούς του σήμερα. Παράλληλα αποτελεί και μια ιδιαίτερη περίπτωση προβολής της ανθρώπινης περιπέτειας» επισημαίνει ο Γιώργος Αποστόλου.

Ο Γιώργος Αποστόλου «αναζητά και αφουγκράζεται τη ρευστή και δισυπόστατη αλήθεια της ιστορικής πραγματικότητας» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας, προσθέτοντας, ότι «μέσα από τον Αλκιβιάδη του, δεν κάνει άλλο ένα μάθημα ιστορίας. Κάνει μια συγγραφική ανάπλαση πάνω στην ιστορία».