Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εκδήλωση του ΚΚΕ για «Το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο την περίοδο του μεσοπολέμου»

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αγρίνιο που ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια από το Μάη του ΄36, με θέμα «Το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο την περίοδο του μεσοπολέμου». Η εκδήλωση έγινε στο Ε.Κ. Αγρινίου όπου και παρουσιάστηκε έκθεση με το θέμα της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πέρα από ξενάγηση στην έκθεση, απαγγελία του ποιήματος «Παραμύθι» του Αγρινιώτη ποιητή Κώστα Χατζόπουλου, ομιλία από το Δημήτρη Δήμα, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας καθώς και βίντεο για τα γεγονότα του Μάη του ΄36 στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Δημήτρης Δήμας τόνισε στην ομιλία του ότι: «Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936 και 130 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς. Με αυτή μας την λιτή εκδήλωση θέλουμε να τιμήσουμε, τους καπνεργάτες του Μάη του '36, τους αιματοβαμμένους αγώνες των καπνεργατών της πόλης μας, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που στάθηκαν όρθιοι μπροστά στις διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες.» στη συνέχεια ανέφερε ότι: «φιλοδοξούμε να εμβαθύνουμε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, να αναδειχτεί η πείρα του εργατικού κινήματος, ο ρόλος και η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ. Όλη αυτή η περίοδος προσφέρεται να φωτιστούν πλευρές που αφορούν τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα.»

Ενώ κλείνοντας είπε: «Το ΚΚΕ δεν παραβλέπει τις δυσκολίες του κινήματος σήμερα, λέμε όμως ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αν δουλέψουμε σωστά μπορούμε να τα καταφέρουμε, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού μπορούμε να τα κάνουμε όπλα μας. Η νέα κατάσταση πέρα από τους νέους κινδύνους και δυσκολίες, γεννά και νέες δυνατότητες για την ανασύνταξη του κινήματος, προσφέρει επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ορθότητα του προγράμματός μας.»