Τρίτη 17 Μαΐου 2016

"Οι Σκλάβοι στα δεσμά τους" η με πολλά μηνύματα παράσταση των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου



Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 10 Μαΐου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Προγράμματος του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου ¨Οι Σκλάβοι στα δεσμά τους¨.
Εμπνευσμένο το πρόγραμμα από το κλασσικό μυθιστόρημα του Κων/νου Θεοτόκη, έδωσε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους 46 μαθητές της πολιτιστικής ομάδας και όχι μόνο, την ευκαιρία και τη δυνατότητα να προβληματιστούν. 
Προβληματισμός γόνιμος και δημιουργικός, που άνοιξε ένα παράθυρο σε ανθρώπινους πόνους που δεν είναι εμφανείς. Πόνους της ψυχής, που προκαλούνται από βασανιστές, σχεδόν πάντα καθώς πρέπει για τα μάτια της κοινωνίας. Πόνους της ψυχής που γεννιούνται από την συμπεριφορά ανθρώπων που χειρίζονται εξουσίες, που καθοδηγούν ετσιθελικά, που καταδυναστεύουν, που βασανίζουν αδύναμους ψυχικά και σωματικά, διαφορετικούς και μη που δεν τους αφήνουν περιθώρια αντίδρασης. Κάποιοι από εμάς όμως, έχουμε κτίσει μόνοι μας τα τείχη της ψυχής μας και χανόμαστε μέσα τους. Περιμένουμε λοιπόν να ανοίξει μια πόρτα, μια μικρή χαραμάδα ίσως… Αυτή την πόρτα, αυτή την χαραμάδα, προσπάθησαν οι μαθητές να ανοίξουν στο φώς.




Ο δ/της του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου Παναγιώτης Ζαβιτσανάκης
παρουσιάζει τους στόχους του προγράμματος που υλοποίησε το σχολείο 







Παρουσίασαν ιστορίες ανθρώπων μέσα από φωνές των βασανισμένων ψυχών που τα στερεότυπα καταδυναστεύουν αλλά και μέσα από τα δικά τους κείμενα, που τα παιδιά έγραψαν μόνα τους με ιδιαίτερη ευαισθησία. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και με μουσικά κομμάτια που πραγματικά συγκίνησαν το ακροατήριο. 
Η εκδήλωση έκλεισε με το κομμάτι Imagine του John Lennon που οραματίζεται ένα φανταστικό ιδεατό κόσμο χωρίς πόνο, φόβο, ρατσισμό, στερεότυπα, καταπίεση, αγωνία. 
Ένα κόσμο που όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας και εμάς.