Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ο Σπήλιος Λιβανός για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (video)

Στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου Τακτικού Συνέδριου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σπήλιος Λιβανός συμμετείχε με την ιδιότητα του Συμβούλου Προέδρου για την Επιχειρηματικότητα, στη θεματική συζήτηση “Νεοφυής επιχειρηματικότητα και ο ρόλος των επιμελητηρίων”.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της εισήγησής του:

"Για να πετύχουμε τη βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια πρέπει:

- Να μετατρέψουμε το σημερινό αναποτελεσματικό κράτος σε ένα ευέλικτο, αποδοτικό, αξιολογούμενο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα κράτος. Να εμπνέει εμπιστοσύνη και να διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.

- Να αντιληφθεί κάθε πολίτης πως η φιλοσοφία της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι η μόνη βιώσιμη λύση προοπτικής για τη χώρα.

 

- Να καλλιεργήσουμε και να διδάξουμε την επιχειρηματική κουλτούρα ήδη από τα σχολεία, ώστε οι νέοι να αντιμετωπίσουν με εφόδια και καινοτόμο αντίληψη τις ανάγκες τις αγοράς.

- Να στηρίξουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η οικονομία για την επανεκκίνησή της. Με άξονες την παραγωγική εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις συνέργειες, την εκπαίδευση.

- Να επενδύσουμε στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας. Τέτοιοι είναι ο Τουρισμός, η Αγροτική Παραγωγή, η Μεταποίηση, η Ακτοπλοΐα, η Έρευνα και η Τεχνολογία, οι Υποδομές, τα Logistics των Τροφίμων, των Φαρμάκων, της Ναυτιλίας.

- Να ξεκινήσουμε την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας από τους «Πρωταθλητές» του εθνικού επιχειρείν, δημιουργώντας πρότυπα για τις υπάρχουσες αλλά και τις νέες επιχειρήσεις. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από μια κρίσιμη μάζα 3.000 επιχειρήσεων – προτύπων με στόχο τη δημιουργία ακόμα 10.000 επιχειρήσεων. Αυτό θα σημαίνει στην πράξη απορρόφηση 50-100 σημερινών ανέργων από κάθε μια με τελικό στόχο τη δημιουργία 1.000.000 νέων θέσεων εργασίας.

- Να ενεργοποιήσουμε πρόσθετα ενισχυτικά μέτρα (που αποτελούν και στοιχεία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας) με επίκεντρο: την αναδιάρθρωση της νομοθεσίας για τις ΙΚΕ, τις φορολογικές ρυθμίσεις, την απλοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη δημιουργία Δεικτών Αποτελεσματικότητας/Απόδοσης, τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την ιδιωτική έρευνα, την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, την αποδοχή της κουλτούρας για 2η ευκαιρία, το νομικό πλαίσιο για την στήριξη των Venture Capitals που φέρνουν επενδυτικά κεφάλαια, τις δυνατότητες για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και την προώθηση των προσβάσιμων Δημόσιων Δεδομένων (Open Public Data)."