Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

2 χρόνια δημαρχιακής θητείας Ν. Καραπάνου: Μια αποτίμηση του "τι έγινε και τι δεν έγινε"

Δυο χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την εκλογή του Νίκου Καραπάνου στη δημαρχία του Μεσολογγίου, έχοντας  έτσι, «γράψει» 20 μήνες θητείας. Ένα διάστημα, αρκετά μεγάλο, για να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου και ταυτόχρονα να εκτιμήσουμε την πορεία που θα διαγράψει, για το υπόλοιπο της θητείας της.
Αρχικά για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.
2. Ο κατακερματισμός των παρατάξεων του ντόπιου πολιτικού προσωπικού, καθώς το δημοτικό συμβούλιο, απαρτίζεται από οχτώ παρατάξεις!
Στο ξεκίνημα της θητείας της, η δημοτική αρχή απολαμβάνοντας και την «εύνοια», της τότε κυβέρνησης της ΝΔ διεκδίκησε και πέτυχε, σε σύντομο χρόνο, τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του λιμενικού ταμείου στο δήμο, την ένταξη του δήμου στην πιλοτική εφαρμογή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος και την επαρκέστατη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, κλπ.). Από το Γενάρη, όμως, του ’15, με την αλλαγή της κυβέρνησης και για μεγάλο διάστημα μετά, λόγω της προεκλογικής στάσης του δημάρχου, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια, για ευνόητους, εκατέρωθεν, λόγους.

Η Καθαριότητα στην πόλη βελτιώθηκε
Με την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή κατάφερε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που για περισσότερα, από δέκα χρόνια απασχολούσε τους κατοίκους, της πόλης του Μεσολογγίου. Στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Η «καθαριότητα» της πόλης ήταν το μεγάλο «αγκάθι» για όλους τους δημάρχους της τελευταίας δεκαετίας και η αλήθεια είναι, ότι με κατάλληλες ενέργειες διοικητικού χαρακτήρα και κυρίως χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση υπήρξε αντιμετώπιση του προβλήματος, σε μεγάλο βαθμό.
Όμως στον τομέα αυτό υπάρχουν εκκρεμότητες με πιο σημαντικές την εφαρμογή του μοντέλου αποκομιδής σε όλο το δήμο και κυρίως την εφαρμογή της ανακύκλωσης που σε συνάρτηση με την ολοκληρωμένη επαναλειτουργία της ΧΥΤΑ, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο δήμος «πρότυπος» σε αυτόν τον τομέα, με την παραδοχή ότι θα υπάρξει από πλευράς κατοίκων, η ανάλογη προσαρμογή… Ένα εγχείρημα που ξεκινά τις επόμενες ημέρες.
Στον ίδιο τομέα αξίζει να επισημανθεί η σωστή λειτουργία της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου που έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα, στους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στα νεκροταφεία.

Ο δήμος επανακτά την πιστοληπτική του ικανότητα


Η συνολική διοικητική λειτουργία του δήμου αναμφίβολα ήταν προβληματική για μια σειρά λόγων με κυριότερο αυτού της στέγασης των υπηρεσιών, σε διάφορα κτήρια «στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» της πόλης. Η αλήθεια είναι, ότι με την στέγαση των υπηρεσιών του δήμου στο ΡΔΙΟΜΕΓΑΡΟ,  μέρα με τη μέρα βελτιώνεται, η διοικητική λειτουργία και κυρίως οι συναλλασσόμενοι πολίτες εξυπηρετούνται πιο γρήγορα. Με τους υπαλλήλους όμως μέχρι στιγμής να εργάζονται σε ένα «ασφυκτικό», από πλευράς χωροταξίας, περιβάλλον. Όμως η μεταστέγαση ήταν ένα θετικό βήμα.
Στα οικονομικά τώρα, εκτιμούμε ότι στους 21 μήνες της θητείας της δημοτικής αρχής έχει επιτευχθεί το «απίστευτο». Η επανάκτηση της πιστοληπτικής εμπιστοσύνης, από την αγορά. Κάτι που πιστώνεται, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σπύρο Καρβέλη, ο οποίος ακολουθεί πρακτική «αγοράς» μη υπολογίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος, αρνούμενος εισηγήσεις για δαπάνες ακόμη και από τον ίδιο τον δήμαρχο, εξηγώντας, πειστικά τους λόγους. Έτσι φαίνεται να έχει δοθεί τέλος στη δημιουργία νέων ελλειμάτων αφενός λόγω αλόγιστων δαπανών και αφετέρου λόγω της περιστολής τους. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι καθοριστική ήταν η συμβολή των υπευθύνων στον τομέα της καθαριότητας καθώς σε σχέση με το παρελθόν κινούνται καθημερινά διπλάσια οχήματα με υποδιπλάσιο κόστος.
Τα παραπάνω είναι τα «θετικά» της 21μηνης θητείας της δημοτικής αρχής και πάμε στα αρνητικά.

Το «φιάσκο» της Πολιτιστικής…
Μπορεί να θεωρηθούμε «γραφικοί», αλλά δεν πρέπει να «προσπεράσουμε» την υπόθεση «διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι ήταν η πλέον λανθασμένη απόφαση της δημοτικής αρχής, μια απόφαση από την οποία μόνο οικονομική επιβάρυνση υπήρξε και τίποτε άλλο. Αλήθεια τι έμεινε στην πόλη; Πέρα από τη δημιουργία και τη διακίνηση «ψιθύρων» για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων που διατέθηκαν; Αρκεί να θυμίσουμε τη διάθεση 12.000€ για το λογότυπο της υποψηφιότητας…
Επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι ήταν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η διεκδίκηση, μήπως θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να εξηγηθούν οι λόγοι που αποκλείστηκε η πόλη από την επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις;

Πολλές προσδοκίες για τη «Μαρίνα»… Χωρίς απτό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής…
Αναφέραμε νωρίτερα, ότι στο ξεκίνημά της η δημοτική αρχή στους πρώτους μήνες της θητείας της πέτυχε την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου στο δήμο δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για μια καλύτερη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης και κυρίως την προώθηση λύσης, στο ζήτημα «Μαρίνα Μεσολογγίου».
Με δεδομένη τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων της εταιρείας (σ.σ. Γ. Αγγελόπουλου και J. Mennen) μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή από την πλευρά του δήμου, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των όποιων διαφορών μεταξύ των μετόχων με αποτέλεσμα αφενός το έργο να βρίσκεται σε «τέλμα» και αφετέρου εξαιτίας της διένεξης των μεγαλομετόχων, να έχουν επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για πολεοδομικές και φορολογικές παραβάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μη ολοκληρωμένη λειτουργία με άμεσο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
Επίσης, ούτε λόγος να γίνεται για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που υποσχόταν ο δήμαρχος Μεσολογγίου πέρυσι τέτοια εποχή….
Μένοντας στον τομέα του Λιμενικού Ταμείου, η αλήθεια  είναι ότι, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στην περιοχή του λιμανιού, για λόγους αναψυχής, λόγω της χωροθέτησης και δημοπράτησης, ακόμη τριών αναψυκτήριων, χωρίς όμως η αύξηση αυτή της επισκεψιμότητας να προσθέτει επιπλέον όφελος στην τοπική οικονομία, αφού δεν υπάρχει «τουριστικό ρεύμα» αλλά μετακίνηση των «θαμώνων» των καταστημάτων του κέντρου και της πλατείας προς το λιμάνι.   
Από κει και πέρα δεν υπήρξαν άλλες αισθητικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της εισόδου της Μαρίνας,  που έχει τα χαρακτηριστικά της «εισόδου της πόλης»…. Αλλά...


Τα «αδέσποτα» συνεχίζουν να «κόβουν» βόλτες και να «επιτίθενται»…
Στο ξεκίνημα της θητείας της ένας από τους στόχους που είχε θέσει η δημοτική αρχή ήταν η επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων. Δυστυχώς, τα αδέσποτα συνεχίζουν να «κόβουν» βόλτες στην πόλη, ενώ συχνά είναι τα κρούσματα επιθέσεών τους σε πεζούς… χωρίς η δημοτική αρχή και η τοπική φιλοζωική εταιρεία να έχουν βρει μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.


Ακόμη να πιούν «καθαρό» νερό στο Αιτωλικό…
Μια από τις προτεραιότητες που είχε θέσει ο δήμαρχος Μεσολογγίου από το ίδιο βράδυ των εκλογών που αναδείχθηκε νικητής, ήταν η επίλυση του ζητήματος με την ύδρευση στο Αιτωλικό. Από ότι μαθαίνουμε και όπως δείχνουν τα πράγματα θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ακόμη για την επίλυση του προβλήματος καθώς όπως αποφασίστηκε θα πρέπει να κατασκευαστεί διυλιστήριο στην περιοχή ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού.
Επομένως, οι κάτοικοι του Αιτωλικού θα πρέπει να περιμένουν, για αρκετό διάστημα, προκειμένου στις βρύσες τους να τρέξει «καθαρό πόσιμο νερό».

20 μήνες και ακόμη να ο γίνει ο συνδετήριος δρόμος του νεόδμητου 2ου Γυμνασίου
Σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του 2ου γυμνασίου Μεσολογγίου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Όμως παρόλο που έχουν περάσει 20 μήνες ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του σχολείου με το οδικό δίκτυο της πόλης ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μαθητών. Και μιλάμε για δρόμο μερικών εκατοντάδων μέτρων που πολύ δύσκολα θα έχει κατασκευαστεί έως τον Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να στερούνται, οι μαθητές ενός σύγχρονου διδακτηρίου και αφετέρου να κινδυνεύει το κτήριο, να υποστεί ζημιές και δολιοφθορές.


Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του Πνευματικού Κέντρου
Στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού εκτιμούμε ότι εξαιτίας του «Καλλικράτη» έχει δημιουργηθεί ένας οργανισμός (σ.σ. Πνευματικό Κέντρο) που είναι δύσκολο να είναι αποτελεσματικός, καθώς συγκροτείται από πολλές υπηρεσίες,  που δεν είναι αλληλένδετες, μεταξύ τους. Υπηρεσίες, όμως,  που η διοίκηση τους απαιτεί χρόνο και έτσι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλές φορές χάνεται ο «μπούσουλας»... Επομένως, όσο όρεξη και γνώση να υπάρχει, είναι δύσκολο στον συγκεκριμένο τομέα, με αυτή την συγκρότηση,,  να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα
Αρκεί να αναφερθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου ασχολείται με θέματα επιβεβλημένης αδειοδότησης των κτηρίων (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κλειστό κλπ.)....
Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι θα πρεπει να ξεκινήσει «συζήτηση» για αναδιάρθρωση του Πνευματικού Κέντρου, με γνώμονα τις καταγεγραμμένες παθογένειες και αδυναμίες. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού «προϊόντος» της περιοχής μας και κυρίως να μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο ανάλογο του τίτλου του... Αναφέρουμε ενδεικτικά τομείς αυτού του «προϊόντος» που μπορούν να προσδώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή «εάν και εφόσον», όμως: Γιορτές Εξόδου, Φεστιβάλ Οινιαδών και Μουσείο Κατράκη.

Ενδοδημοτική σύγκλιση
Παρά τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει σε "στρατηγικό" επίπεδο με τον ορισμό "χωρικών" αντιδημαρχιών,  από πλευράς δημάρχου, για την άμβλυνση των όποιων "ενδοδημοτικών" ανισοτήτων, έτσι όπως αυτές εννοούνται, από τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων, , γεγονός είναι ότι δεν καταγράφεται μια "ενδοδημοτική" σύμπνοια. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους τοπικούς "πολιτικούς" παράγοντες, της κάθε περιοχής που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Σε αυτό το πρόβλημα διακρίνουμε μια «ατολμία» από πλευράς δημοτικής αρχής «να πει τα πράγματα με το όνομα τους», έτσι ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις σε όφελος των πολλών. Κατά την άποψη μας κύριο ζήτημα «ενδοδημοτικής» σύγκλισης πρέπει να αποτελέσει το ζήτημα ΔΕΥΑΜ. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να απαιτείται η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου με λειτουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλο το εύρος του δήμου, χωρίς ταυτόχρονα οι καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους…

Συμπεριφορές που αρχίζουν να προβληματίζουν
Όταν πριν δυο χρόνια, οι πολίτες του δήμου Μεσολογγίου αναδείκνυαν, δήμαρχο της πόλης τον Νίκο Καραπάνο, κύριο κριτήριο που βάρυνε την επιλογή τους, κατά την άποψή μας, ήταν το «νεαρό» της ηλικίας του και το «άφθαρτο» αναφορικά με τη διαχείριση των κοινών στην περιοχή.
Στους 20 μήνες της θητείας του ο κ. Καραπάνος έχει να επιδείξει «συμπεριφορές» που προσομοιάζουν με πρακτικές της δεκαετίας του ‘50 και του ’60, επιδιώκοντας για τα «μικρά» και τα «μεγάλα» να προβάλει, με επίφαση το «κατόπιν ενεργειών μου», ενώ κυρίως δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετώπισε ζητήματα ακόμη και αμιγώς υπηρεσιακού χαρακτήρα, με βάση την προτίμηση του ενδιαφερόμενου, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014.
Επίσης η ενεργός ανάμιξη του δημάρχου στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, τόσο κατά την εκλογή νέου προέδρου όσο και οργάνων στις κομματικές οργανώσεις προκάλεσε πληθώρα αρνητικών σχολίων.
Προβληματισμό έχει δημιουργήσει επίσης και το απροσχημάτιστο «φλερτ» με τον δημοτικό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής σε βαθμό που το δημοτικό συμβούλιο να υπερψηφίζει ψηφίσματα που θέτει προς ψήφιση ο κ. Μακρής.

Στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει;
Τέλος, πολύ φοβόμαστε ότι απουσιάζει η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου πλαισίου στρατηγικού σχεδιασμού, για δράσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή με την ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων της των πλεονεκτημάτων. Ένας σχεδιασμός που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να στηρίζεται στον «γνωστό του γνωστού» ή στον «κομματικό φίλο» αλλά σε γερές και στέρεες βάσεις που προϋποθέτουν μελέτες και κυρίως ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα εξαιτίας «μεγαλεπήβολων σχεδίων» η πόλη του Μεσολογγίου δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ανακαινίσει το Ξεονοκράτειο και το Παλαιό Νοσοκομείο αφού αυτά τα προόριζε σε Εφετείο και Ακαδημία της Ελευθερίας μη διαθέτοντάς τα,  στο ΤΕΙ και το Νοσοκομείο αντίστοιχα που με διασφαλισμένους πόρους ήθελαν στις αρχές του 2000 να τα αξιοποιήσουν… Έτσι τα δυο κτήρια βρίσκονται ακόμη αναξιοποίητα και ειδικά το παλαιό νοσοκομείο κινδυνεύει με κατάρρευση. Ως παράδειγμα στον τομέα αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει διαβούλευση με τη συμμετοχή των δημοτών για την χρήση του αρχοντικού «Χρυσογέλου» που σύντομα ολοκληρώνεται η αναπαλαίωσή του χωρίς όμως να έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής η χρήση του.
Ως επίλογο του σημειώματός μας για τα δυο χρόνια της θητείας του δημάρχου Μεσολογγίου και συνοψίζοντας, κρατάμε ως απόλυτα θετικό γεγονός, την οικονομική εξυγίανση του δήμου που επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα, όπως επίσης και τις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της συνολικής διοικητικής λειτουργίας.
Στα αρνητικά της καταγράφουμε τις «συμπεριφορές» του δημάρχου και την απουσία ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού πλαισίου δράσης.
Επομένως μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να υπάρξει θετικό πρόσημο στην συνολική επίδοση της δημοτικής αρχής όπως και χρόνος για να συμβεί αυτό αρκεί, να αλλάξει «ρότα ο καπετάνιος»…