Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία είναι ο βασικός μας αντίπαλος»

Γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρόεδρος της ΝΔ

Η συνεπής πολιτική δράση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τέσσερις δεκαετίες είναι η μεγάλη δύναμη προώθησης του φιλελευθερισμού αλλά και της Ευρωπαϊκής σύγκλισης.

Με κατεύθυνση την ελεύθερη οικονομία, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου και ανθρώπων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει λαμπερός φάρος που κρατάει το Ευρωπαϊκό όραμα της μεγάλης Ένωσης ζωντανό και σε σταθερή τροχιά. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ποτέ δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμα μεγάλες πολιτικές μάχες μπροστά μας και πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όμως εμείς στο ΕΛΚ υπηρετούμε το στόχο με αφοσίωση και συνέπεια παρά τα μεγάλα προβλήματα. Διότι πιστεύουμε έντονα ότι μέσα από μια ισχυρή ενωμένη Ευρώπη υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η δεκαετία που διανύουμε είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Ένωσης καθώς θεμελιώδεις αξίες αμφισβητούνται. Αποφάσεις που θα ληφθούν στις μέρες μας θα διαμορφώσουν το περιβάλλον που θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και θα γράψουν ένα νέο κομμάτι στα βιβλία Ιστορίας του μέλλοντος. Τι θα λέει όμως για μας αυτό το κεφάλαιο; Ποιο ρόλο έπαιξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την περίοδο που ο λαϊκισμός παρουσίαζε εύκολες λύσεις, ο ρεαλισμός βαφτίστηκε «ανήθικος», και η μέθη των μεγάλων υποσχέσεων αλλά και της βραχείας μνήμης παρέσυρε πολίτες αλλά και χώρες - μέλη της Ένωσης;




Διανύουμε μια περίοδο οξείας κρίσης, της βαθύτερης που βίωσε η Ευρώπη μεταπολεμικά. Αυτό έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να χλευάζουν το φιλοευρωπαϊκό μήνυμα και δυστυχώς αυτή η όξυνση πρόσφερε γόνιμο έδαφος στο σπόρο της διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας. Αυτά δεν χωράνε σε μας.

Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Η χώρα μου ζει τα αποτελέσματα μιας λαϊκιστικής πλάνης, η οποία μας οδήγησε σε ασφυκτικές καταστάσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια μας λέει πως η πρόκληση είναι τόσο στην αναγνώριση του τι είναι καλό, όσο και στη διεκδίκηση του. Ακόμη κι αν μπορείς να διακρίνεις το σωστό, το να πράττεις ό,τι μπορείς και με συνέπεια για να το κατακτήσεις, είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά στην πολιτική, η αντίσταση στις σειρήνες του λαϊκισμού απαιτεί ακλόνητη πίστη στο στόχο και αυτοπειθαρχία στην επίτευξή του.

Επί 40 χρόνια εμείς αποδεικνύουμε με συνεπείς πράξεις και όχι μόνο με λόγια, πως με σκληρή δουλειά και συνέπεια σε σταθερές αξίες μπορεί να υπηρετηθεί η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να κρατηθεί ζωντανή η Ενωμένη Ευρώπη.

Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η επιλογή των πολιτών δείχνει την πορεία που θέλουν να χαράξει στο μέλλον η Ευρώπη. Δεν θα τους απογοητεύσουμε, όπως δεν το κάναμε στο παρελθόν. Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και να συντηρούμε τις αξίες που έκαναν την Ευρώπη μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και ένα χώρο όπου η κοινωνική αλληλεγγύη και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν ιδρυτικές και θεμελιώδεις αρχές.

Στις μέρες μας η κοινωνική αλληλεγγύη αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο γιατί είναι κρίσιμη προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής. Οφείλουμε στην πράξη να αποτελεί πρωταρχική αξία ώστε οι κοινωνίες μας να δίνουν ευκαιρίες στους πολλού, δικαιώματα και προοπτικές σε όλους τους πολίτες.

Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας, προερχόμενοι από όλες τις γωνίες της Ένωσης, με τις διακριτές ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές μας, θα συνεχίσουμε να διακρίνουμε με κοινή αντίληψη το συνολικό καλό και να συμβάλλουμε με συνέπεια στην επίτευξή του.

Και τα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας, στην αναφορά τους για την περίοδο που διανύουμε, θα γράφουν ότι εμείς, στο ΕΛΚ, πιστοί στις ιδρυτικές μας ιδέες, τον πραγματισμό, το σεβασμό στις παραδόσεις και τη λογική, παραμείναμε ο σταθερός πόλος προς την πληρέστερη ενσωμάτωση και πραγματοποίηση του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης.


Αναδημοσίευση από την «The Huffington Post»