Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Με λαμπρότητα το Αγρίνιο τίμησε τον πολιούχο του Άγιο Χριστόφορο



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Αγρίνιο τίμησε κι εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του, αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, χθες Δευτέρα 9 Μαΐου.
Στην ακολουθία του Όρθρου και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν το πρωί της Δευτέρας 9ης Μαΐου 2016 στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, και συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Συμπροσευχόμενος στο ιερό Βήμα παρέστη και ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο οποίος επεσήμανε τους εικονογραφικούς τύπους του Αγίου Χριστοφόρου που τον παρουσιάζουν ως δύσμορφο ή ακόμα και ως κυνοκέφαλο. Επίσης αναφέρθηκε, μέσα από πηγές, στην τιμή και την λατρεία του αγίου Χριστοφόρου τόσο στον ανατολικό, όσο και στον δυτικό χριστιανικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Ισπανία, τονίζοντας πόσο μεγάλος και σημαντικός άγιος είναι.





Ο Σεβασμιώτατος κ Χρυσόστομος, τόνισε πως ο άγιος Χριστοφόρος «αγάπησε το Χριστό με τόση μεγάλη δύναμη ψυχής ώστε να εκτελεί χρέη υποζυγίου μεταφέροντας επί των ώμων του ανθρώπους, όχι μόνο άνευ γογγυσμού αλλά με αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως. Τόσο μεγάλης αγαλλιάσεως, ώστε ο Χριστός τον αξίωσε της ευλογίας να τον δει οφθαλμοφανώς και να τον μεταφέρει επί των ώμων του υπό την μορφή μικρού παιδιού».
Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι «ο δύσμορφος στην όψη αλλά καλλίμορφος στην ψυχή Χριστοφόρος, χαριτώθηκε τόσο πολύ από το Θεό ώστε να αντέξει τη σκληρότητα των βασανιστηρίων, των πειρασμών και των προκλήσεων ακόμη και κατά τη φυλάκισή του. Υπέφερε πολλά, υπηρέτησε το Θεό μέχρι τέλους και ο Θεός τον ευλόγησε με την δωρεά της θαυματουργίας». Τέλος προέτρεψε τους πιστούς, που τόσο ευλαβούνται τον Άγιο να τον τιμούν και να βάζουν μεσίτη προς τον Θεό για προβλήματα και τις ανάγκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν.
Το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου του αγίου Χριστοφόρου.  


Στην κεντρική πλατεία μίλησε στους πιστούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφερόμενος στην δυσμορφία και την σωματική ασχήμια του Αγίου, τόνισε ότι η εν Χριστώ ανακαίνισή του τον έκανε έναν όμορφο άνθρωπο του Θεού και εκείνος κάλεσε τους πιστούς με το παράδειγμά του να ζουν ενωμένοι με το Θεό, για να έχουν την ομορφιά και τη χαρά του Αναστάντος Χριστού στη ζωή τους.
«Βλέποντας κατά τη σημερινή λιτανεία» είπε ο Θεοφιλέστατος, «την ομορφιά την οποία εκδήλωνε ο λαός όταν έριχνε ροδοπέταλα στον Άγιο Χριστοφόρο προκειμένου να τον τιμήσει, ήρθε στη σκέψη μου εκείνο το οποίο είχε πει ένας μεγάλος συγγραφέας, ο οποίος είχε Χριστό στην καρδιά του: «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».
Αναφερόμενος ιδιαίτερα ο Θεοφιλέστατος στην ομορφιά της Αναστάσεως, την οποία βίωσε ο άγιος στη ζωή του, με αποτέλεσμα να ανακαινισθεί και γίνει ένας άνθρωπος του Θεού, τόνισε ότι  «η πραγματική ζωή είναι αυτή η χαρά και η ομορφιά της εορτής της Αναστάσεως, όχι όταν λατρεύει ο άνθρωπος το εγώ του, τον εαυτό του, αλλά όταν μάθει να προσφέρεται στο Θεό και να προσφέρει στο συνάνθρωπο. Όπως ακριβώς ο άγιος Χριστοφόρος, ο οποίος κατάλαβε ότι η πραγματική ζωή είναι αυτή η ομορφιά. Όχι να ζείς με τα ένστικτα λατρέυοντας το εγώ σου, αλλά να ζεις μέσα από τη θυσιαστική αγάπη, και θυσιαζόμενος εσύ να δίνεις ομορφιά στον κόσμο, προκειμένου να ζήσει ο κόσμος».
«Πάντα είχαμε ανάγκη και έχουμε ανάγκη αυτή την ομορφιά» είπε ο Θεοφιλέστατος κ. Καλλίνικος, τονίζοντας ότι έναν άνθρωπο δεν τον κάνει χαρούμενο και ολοκληρωμένο ούτε το χρήμα, ούτε το πολύ φαγητό, ούτε τα υλικά αγαθά, ούτε η δόξα, αλλά μόνο η σχέση και η διαρκής κοινωνία του με τον Αναστάντα Χριστό και με τους αγίους όπως ο όμορφος άγιος Χριστοφόρος.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό του πολιούχου του Αγρινίου και συνεχάρη τους εκπροσώπους των αρχών της περιοχής, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τους εφημερίους του Ιερού Ναού και το πλήθος των πιστών για την συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις, καθώς και όσους συνετέλεσαν στην οργάνωση της πανηγύρεως.
Στην ιερά λιτάνευση, υπό τους ήχους της μουσικής της Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Βαρεμένος, Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, αντιπροσωπείες πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων και φορέων της περιοχής.
Οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου στο δασύλλιο του Αγρινίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού Κτήτορος του περικαλλούς νέου Ναού αρχιμ. Αποστόλου Φαφούτη, ενώ η συμμετοχή των κατοίκων της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής ήταν πολύ μεγάλη αποδεικνύοντας τον στενό σύνδεσμο των Αγρινιωτών με τον Άγιο Χριστοφόρο.