Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση το ζήτημα τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία;

Μέσα σε κλίμα έντασης, αλλά με εξαιρετικά παραγωγικό αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα, στο Αγρίνιο η ημερίδα με θέμα την Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και την συγκράτηση της υποβάθμισης και του αφανισμού των τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της πόλης και των τεσσάρων σχολών των ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Με την έναρξη, ομάδα φοιτητών εισέβαλε στην αίθουσα, ανάρτησε πανό, ζητώντας μεταξύ των άλλων κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Μετά την αποχώρηση των φοιτητών η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά με ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων ακόμα και από σπουδαστές που παρέμειναν στην αίθουσα σε συντονισμό με τις διεκδικήσεις των διοργανωτών της ημερίδας.

Την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αγρινίου, με τον νεοσύστατο Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

Ομόφωνα αποφασίστηκε να συσταθεί άμεσα Επιτροπή με την συμμετοχή όλων των φορέων του νομού και δημοσιογράφων προκειμένου να συναντηθεί, τις προσεχείς ημέρες, με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να συζητήσει εκ νέου μαζί του το όλο θέμα και να ακούσει τις προτάσεις και το σχέδιο του.

Για πρώτη φορά όλος ο νομός, Εκκλησία, κόμματα, Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικοί φορείς, προσωπικότητες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μπει τέλος στην διαρκή υποβάθμιση της Αιτωλοακαρνανίας. Προϊδεάζουν μάλιστα ,για δυναμικές κινητοποιήσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι το κλείσιμο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Στη συνάντηση ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις κι έγιναν εποικοδομητικές προτάσεις από αρμόδιους επιστήμονες και εκπροσώπους κομμάτων και φορέων. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία στην ημερίδα του διεθνούς φήμης Αιτωλοακαρνάνα καθηγητή - γλύπτη Θόδωρου, ο οποίος στην παρέμβασή του υποστήριξε:« Θέλω το Πανεπιστήμιο στον τόπο μου να αποκτήσει ρίζες. Θέλω να εμπεδωθεί η Παιδεία στον τόπο και στον χρόνο. Προς το σκοπό αυτό δωρίζω ένα οικόπεδο προκειμένου να γίνει ένα Κέντρο Σύγχρονης Γλυπτικής και Περιβάλλοντος.»

Καθολικά πυρά «εισέπραξαν» τόσο ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου για της παλινωδίες, όσο και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για την διαφορετική στάση της, πριν και μετά την εκλογή της. Να σημειώσουμε ότι τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και η Κοσμήτορας παρά το ότι είχαν κληθεί δεν παραβρέθηκαν για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Αν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, την προηγούμενη ημέρα εστάλη στο Μεσολόγγι για ενημέρωση αλλά σε κομματική εκδήλωση!

Στην ημερίδα που διήρκησε μέχρι αργά την νύχτα, παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του νομού Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής Δημ.Κωνσταντόπουλος ο Περιφερειάρχης Απ.Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κκ Σταρακά και Λύτρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, Μεσολογγίου κ. Καραπάνος και Θέρμου κ. Κωσταντάρας, ο Πρόεδρος της ΕΓΣ κ. Κουτσουπιάς ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Τσιχριτζής, μέλη της ακαδημαϊκής Κοινότητας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων , φοιτητές και πλήθος κόσμου.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος από την πλευρά των δημοσιογράφων και ο Κώστας Πιστιόλας από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην παρέμβαση του υπογράμμισε ότι « δεν πρέπει να υπάρξει καμιά μεταβολή του υφιστάμενου καθεστώτος με απώτερο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας υποστήριξε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η παραμονή των τμημάτων και η ένταξή τους σε σχολή, αλλά πρέπει να προέχει και η ακαδημαϊκότητα των τμημάτων, καθώς και η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, αφού καταλόγισε ευθύνες στον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο κατηγόρησε την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών- η οποία και συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά- ότι «θέλει να «δολοφονήσει» τα Τμήματα μη κατανέμοντας θέσεις μελών ΔΕΠ στο Αγρίνιο, από τις πιστώσεις που εισπράττει το Πανεπιστήμιο Πατρών από το υπουργείο Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ .Κωσταντόπουλος επέρριψε επίσης ευθύνες στην Πρύτανη των Πανεπιστημίου Πατρών και στον Υπουργό Παιδείας λέγοντας ότι «Εάν η Πάτρα δεν θέλει τα Τμήματα , μας περιμένουν τα Γιάννενα», καθώς αρχικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπαγόταν τα τρία τμήματα του Αγρινίου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, τόνισε ότι προς διευκόλυνση του όλου εγχειρήματος η Ένωση προσφέρει δωρεάν για ένα εξάμηνο της κτιριακές εγκαταστάσεις για στέγαση του ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος, ενώ μέχρι σήμερα η Ένωση δεν έχει εισπράξει ενοίκια αξία 270.000 ευρώ.

Ο Μιχ Ζαμπάρας υποδιοικητής Υγείας στην Περιφέρεια με μήνυμά του γνωστοποίησε ότι παραχωρείται το 70% των εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου του Αγρινίου για την δημιουργία φοιτητικής εστίας, για την οριστική επίλυση του προβλήματος της στέγασης, δίπλα μάλιστα σε χώρο που θα λειτουργήσει Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο Δημ Μπλέτσας Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε η έκταση του παλαιού αεροδρομίου του Αγρινίου, να μην ενταχθεί στο υπερταμείο, έστω κι αν το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει κάνει την σχετική αίτηση, ώστε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου και την δημιουργία campus.

Μήνυμα μεταξύ των άλλων απηύθυνε και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

O Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων Κωστής Τσιακανίκας αφού μετέφερε το μήνυμα του Γ.Γ.του Υπ. Παιδείας ότι σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου, επισήμανε οτι το ακαδημαϊκό όραμα που μπορεί να πάρει "σάρκα και οστά" στον "υδάτινο" νομό ,είναι αυτό μιας Πανεπιστημιακής δομής Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης, με Τμήματα σχετικών γνωστικών αντικειμένων και επαγγελματικά δικαιώματα χρήσιμα για το αύριο της οικονομίας.

 

Ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας, κινητήριος δύναμη της ημερίδας, με πρόσφατη εμπειρία ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, τόνισε την σημασία της διασύνδεσης των Σχολών με την ανάπτυξη και υποστήριξε με θέρμη το διεκδικητικό πλαίσιο παραμονής και ενίσχυσης των Τμημάτων, με ταυτόχρονη ουσιαστική αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε επιστήμονες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες.

 

Όλοι οι φορείς του νομού, συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και όπως προαναφέρθηκε, συστήνεται ήδη η Επιτροπή που θα συναντήσει τον κ.Γαβρόγλου, στο Υπουργείο Παιδείας, για να του καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να ακούσει τις απόψεις και το σχέδιο του για το ζήτημα.