Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Με επιτυχία η "δακτυλίωση" πελαργών στο Μεσολόγγι

Με επιτυχία αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασαας Μεσολογγίου, ότι δακτυλιώθηκαν στις 16 Ιουνίου, 17 μικροί νεοσσοί πελαργών (Ciconia ciconia) σε έξι φωλιές των προστατευόμενων περιοχών: Νεοχώρι, Πεντάλοφος, Μαγούλα του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου μαζί με τα στελέχη του, τον κ. Κασβίκη, Υπεύθυνο του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης  και τον κ. Παλαιό, Επόπτη και Φύλακα του Φορέα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κ. Εύας Στετς, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού, προκειμένου να συνεργαστεί και να συμμετάσχει στην υλοποίηση της σχετικής δράσης.
Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και τοποθετούνταν ξανά αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 ως 15 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και οι γονείς επέστρεφαν αμέσως.
Στην ολοκλήρωση των δακτυλιώσεων συνέβαλαν επίσης ο Περιβαλλοντολόγος  κ. Μαμάσης, οι ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου Νίκος Νούλας και Ελίνα Γκανιάτσου), οι Εθελοντές – ΙBA Caretaker κκ. Ματζουράτου.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου με την παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου.