Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Πολλές δράσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Κάθε χρόνο εορτάζεται στις 5 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ από το 1972. Στόχος του εορτασμού αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τον κόσμο .

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2017) ήταν: "Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε νερό και γη".

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος οργάνωσε δύο δράσεις σχετικές με το Περιβάλλον και ιδιαίτερα αυτό της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Ο Πρόεδρος του Φ.Δ./Λ.Μ Φώτης Περγαντής συμμετείχε στις 26 Μαΐου 2017, σε ομιλία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον χώρο του Στρατοπέδου "ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ" στο Μεσολόγγι. Σκοπός της Δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των στελεχών και των οπλιτών του 2/39 Σ. Ε., για το Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2017, Στέλεχος του Φ.Δ./Λ.Μ. επισκέφτηκε μαζί με τους μαθητές της Πέμπτης Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Στους χώρους του εργαστηρίου Υδατοκαλλιεργειών οι μαθητές μαζί με τον καθηγητή κ. Χώτου Γ. Ν. ανακάλυψαν μέσω στερεοσκοπίων τον θαυμαστό μικρόκοσμο και το πλανκτόν της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ενώ στην συνέχεια περιηγήθηκαν στη Μονάδα καλλιέργειας πλαγκτού – φυτοπλαγκτόν και στη μονάδα ενυδρείων.

Ακολούθησε η επίσκεψη των μαθητών στο εργαστήριο Εφαρμοσμένη Οικολογίας Υδάτινων Οικοσυστημάτων, όπου ο επίκουρος καθηγητή κ. Ράμφος Α. τους ευαισθητοποίησε πάνω στο θέμα της οικολογίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της πολυπλοκότητα του και της σημασίας του για τον άνθρωπο, μέσω της χρήσης ενός παιχνιδιού γνώσεων και της παρατήρησης θαλάσσιων μικροοργανισμών με στερεοσκόπια.

"Ελπίζουμε ότι, τόσο με τις φετινές δράσεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όσο και με τις Δράσεις Ενημέρωσης - Πληροφόρησης -Εκπαίδευσης που διοργανώνει ο Φορέας κάθε έτος, βοηθούμε στο να μεταδοθεί, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος." τονίζεται σε ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης.