Ανοίγοντας την πόρτα του Σπουδαστηρίου Τεχνών ( Χρ. Καψάλη 6, Μεσολόγγι), το πρώτο που νιώθεις είναι η δροσιά του πετρόχτιστου κτιρίου. Ο χώρος καλλιτεχνικός, οικείος, με πρόσωπα γελαστά και φιλόξενα. Ωραίος φωτισμός, βάλσαμο για τα μάτια μετά τον καυτό ήλιο της ημέρας που περνάει.
Η παράσταση; Ο Μύθος της Κατσίκας. Συγγραφέας; Γιώργος Σκούρτης.
Αυτό τα λέει όλα. Τόλμημα! Το πιο μικρό σε έκταση και το δυσκολότερο έργο του συγγραφέα. Σκηνικό απλό, που παραπέμπει στα χρώματα των κομμάτων που κυριάρχησαν στην Μεταπολίτευση της χώρας.
Οι συντελεστές μόνο τρεις, κι όμως γεμίζουν την σκηνή, τα μάτια, τ’ αυτιά και την σκέψη μας με τα μηνύματα του έργου.
Η Κατσίκα σκυφτή να υπηρετεί τον Αφέντη της. Ο Αφέντης στιβαρός με την βίτσα στο χέρι. Η παρουσιάστρια, ως αλλοτινός λαϊκός διασκεδαστής, ως φωνή συνειδήσεως.
Ο ρυθμός του έργου ιδιότυπος, αλλότροπος. Παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου, ακόμη και σε Μπρεχτ. Εικόνες και παύσεις γεμάτες νόημα, δείχνουν την εξαιρετική προετοιμασία των ηθοποιών, που μόνο ερασιτέχνες δεν είναι πια. Οι κινήσεις σχεδόν χορογραφημένες, η χροιά της φωνής επιβλητική! Το κείμενο απίστευτο, χωρίς παρεμβάσεις από την διδάσκουσα- σκηνοθέτη. Όπως το διαβάζεις έτσι το βλέπεις ζωντανό.
Η σκηνοθέτις του έργου Φραντζέσκα Ιωαννίδη, επισημαίνει πως δεν ανήκουν σε «ομάδα». Είναι θίασος και δη επαγγελματικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται απέναντι στους θεατρικούς κανόνες.
Το έργο αυτό δεν ανήκει στα «εύπεπτα» του Νεοελληνικού Θεάτρου. Θέλει κότσια και ψυχή για να το παίξεις. Μελέτη και δουλειά πολλή.
ΜΠΡΑΒΟ στον θίασο του Σπουδαστηρίου για το εγχείρημα αυτό που στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Οι θεατές επιβεβαιώνουν τα γραφόμενά μου. Σκεφτείτε πως είναι μόλις το δεύτερο έργο που ανέβασαν!
Επιτέλους κάτι επαγγελματικό στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας.
Δείτε την παράσταση και στηρίξτε την πρωτοβουλία αυτή. Αξίζει και μας έλειπε!
Σ.Σ. Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν την προσεχή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 23 -24-26/6 στις 9 το βράδυ.