Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

200 εκ. € για την Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα

Στη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη και στην πορεία υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Σπυρίδων, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του με θέμα την πορεία σχετικών δράσεων που αναπτύσσονται σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα στην Πάτρα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας (ΣΕΕΚ) που αποτελείται από εκπροσώπους των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας και συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επεξεργασία αναπτυξιακών στρατηγικών στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διακρίνεται εντός και εκτός συνόρων για τις επιδόσεις των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στους 3 Νομούς της, επιδόσεις για τις οποίες έχουμε επαινεθεί επανειλημμένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη σημερινή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία αξιοποιεί το προϊόν της εργασίας των ιδρυμάτων αυτών στη χάραξη πολιτικών ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των άλλων αποφασίσαμε τη διεύρυνση της σύνθεσής της ώστε, εκτός από τον ακαδημαϊκό κλάδο, να εκπροσωπείται πλέον και ο παραγωγικός, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Επιμελητηρίων.
Σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση της καινοτομίας για την αναπτυξιακή μας προσπάθεια διαδραματίζουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τη στιγμή αυτή συμμετέχουμε σε 5 τέτοιες δράσεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τη διετία 2010-2011, κατά την οποία βέβαια αναμένουμε ότι θα συνάψουμε και νέες συνεργασίες, ως αποτέλεσμα των προτάσεων που έχουμε ήδη καταθέσει ή καταθέτουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα RAPIDE που εμπλέκει 10 ευρωπαϊκές χώρες και ασχολείται με την τόνωση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο.
Επίσης, το πρόγραμμα MANUNET επεξεργάζεται στρατηγικές Έρευνας και Ανάπτυξης για τον τομέα της μεταποίησης, ενώ το πρόγραμμα ProMPt, στο οποίο μάλιστα είμαστε και επικεφαλής, εισάγει την περιβαλλοντική διάσταση στο σχεδιασμό μας, εξετάζοντας τη βελτίωση των μεθόδων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι δασικές.

Γενικότερα, θα έλεγα ότι η καινοτομία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα και για το λόγο αυτό η πολιτεία επενδύει πάνω από 200.000.000 Ευρώ κατά τη δεκαετία 2004-2013, εκ των οποίων περίπου το 90% θα διατεθεί τα επόμενα 4 χρόνια σε έργα όπως ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας, το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας και οι διάφορες δράσεις προώθησης της Καινοτομίας που περιλαμβάνονται στο Δ’ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας»,
συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
Στη φωτό: Στο κέντρο ο ΓΓ της ΠΔΕ Σπύρος Σπυρίδων, αριστερά του ο Δρ. Στέφανος Μίχος, στέλεχος της Περιφέρειας, και δεξιά του ο Δρ. Δημήτρης Σερπάνος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών