Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Αυτή είναι η "προβοκάτσια" μας....

Με ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Αλιέων μας εγκαλεί για προβοκάτσια σε βάρος των συμφερόντων των αλιέων της περιοχής μας.
«Με έκπληξη διαβάσαμε αναρτημένο κείμενο στην ιστοσελίδα http://messolonghinews.blogspot.com/2009/06/blog-post_05.html με το οποίο κάποιοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το δικό μας κείμενο και να προβοκάρουν τις ενέργειες μας καθώς επίσης και τις σχέσεις των συλλογικών φορέων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Προφανώς αφορμή για την ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι στην ανάρτησή μας υπογραμμίσαμε ότι με εντολή του νομάρχη κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους με την αλιεία η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που καθορίζει τα μεγέθη των αλιευμάτων. Μια εγκύκλιος που αποτελεί εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας και η οποία όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσιάζουμε είναι σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2007 δηλαδή εδώ και 26 μήνες.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε το ύφος της ανακοίνωσης και ούτε τον στόχο της κι αυτό διότι σε καμιά των περιπτώσεων ως MessolonghiNews δεν έχουμε εμπλακεί σε αυτά που μας «καταμαρτυρούνται», κάτι που είναι κοινά αποδεκτό.
Όμως όπως κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε για κορυφαία ζητήματα της περιοχής θα παρουσιάζουμε όλες τις εκδοχές είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.
Κι αυτό διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι για τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει ο αλιευτικός κλάδος στο Μεσολόγγι ευθύνεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος που άσκησε ή ασκεί εξουσία σε όλα τα επίπεδα.
Για του λόγου το αληθές τούτο μόνο:
«Από τον Απρίλιο του 2007 υπάρχει η εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μεγέθη των αλιευμάτων. Όλο αυτό το διάστημα σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι αρμόδιοι για αλλαγή της νομοθεσίας;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας:
"Την Πέμπτη, 04/06/09, η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας απέστειλε δελτίο τύπου με θέμα «Η ταυτότητα της Λιμνοθάλασσας χάνεται» και αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υπομεγεθών αλιευμάτων από το οποίο πλήττεται ιδιαίτερα η αλιεία των εσωτερικών υδάτων.
Με έκπληξη διαβάσαμε αναρτημένο κείμενο στην ιστοσελίδα www.messolonghinews.gr με το οποίο κάποιοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το δικό μας κείμενο και να προβοκάρουν τις ενέργειες μας καθώς επίσης και τις σχέσεις των συλλογικών φορέων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Όλοι γνωρίζουν ότι αρμοδιότητες του ΥΠΑΑ&Τ έχουν εκχωρηθεί στη Ν.Α και στη βάση αυτή η Ν.Α είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να κοινοποιεί τα σχετικά έγγραφα στους ενδιαφερόμενους και τα έγγραφα υπογράφονται κατά αυτόν τον τρόπο. Εκείνο που θα έπρεπε να απασχολεί τους συγκεκριμένους που αναφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να είναι οι ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν μετά τις 15 του μηνός προκειμένω όλοι μαζί, δημοτική αυτοδιοίκηση-νομαρχιακή αυτοδιοίκηση-βουλευτές-πολιτικά κόμματα, σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της αλιείας να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε αυτή την πραγματική καταστροφή που αφορά τον τόπο μας, και που καταστρέφει τον αλιευτικό κλάδο και την ταυτότητα των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ανεύθυνη μικροπολιτική προσέγγιση σημαντικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το ψωμί εκατοντάδων οικογενειών και την ιστορία αυτού του τόπου.
Για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση επειδή ο στόχος είναι κοινός, να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη Λιμνοθάλασσα, τους ψαράδες και τις διατροφικές συνήθειες της τοπικής κοινωνίας.
Ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας."