Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Διαμαρτύρονται οι ψαράδες για τα όρια των μεγεθών των αλιευμάτων

Τις τελευταίες ημέρες απεστάλη, από τη Δ/νση Αλιείας της Ν.Α Αιτ/νιας, έγγραφο με θέμα «Ελάχιστα μεγέθη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών» σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου που απέστειλε το ΥΠΑΑΤ στις Δ/νσεις Αλιείας της χώρας.
Η εγκύκλιος αυτή έχει εκδοθεί από το 2007 σε εφαρμογή του παραρτήματος 3 του Ε.Κ 1967/06 που αφορά τα ελάχιστα μεγέθη θαλάσσιων οργανισμών και διανεμήθηκε με εντολή του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας.
Με βάση τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο οι ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
Λαυράκι: 25cm, Σπάρος: 12cm, Μυτάκι: 18cm, Σαργός: 23cm, Γαύρος: 9cm
Ροφοειδή: 45cm, Μουρμούρα: 20cm, Βακαλάος: 20cm, Μπαρμπούνια: 11cm
Κουτσομούρες: 11cm, Γλώσσα: 20cm, Τσιπούρα: 20cm
Τα χέλια, με τον Ευρωπαικό Κανονισμό 1100/2007, σχεδόν απαγορεύονται.
Με βάση τα μεγέθη αυτά η αλιεία στη λιμνοθάλασσα από τους συνεταιρισμούς και τους ελεύθερους αλιείς σε συνδυασμό με τα είδη που αλιεύονται εντός αυτής καθίστανται απαγορευτική.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλιέων: "Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 130 οικογένειες ψαράδων που εργάζονται στους συνεταιρισμούς και 500 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες αλιείς να κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω αναγκαστικής παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας και οι κάτοικοι της περιοχής θα στερηθούν βασικά αλιευτικά προϊόντα.
Αυτό που ισχύει για την αλιεία ορισμένων ειδών που είναι βασικά στη σύσταση των ειδών της λιμνοθάλασσας, όπως είναι η τσιπούρα, το λαυράκι, το μυτάκι, ο σαργός κλπ, δεν ισχύει για τα αντίστοιχα είδη της ιχθυοκαλλιέργειας, πράγμα το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα.
Μετά από αυτό το έγγραφο, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας στην Ιχθυόσκαλα Μεσολογγίου, συναντήθηκε το σύνολο των συνεταιρισμών και των συλλόγων της περιοχής, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, με την ενεργή συμμετοχή της Σ.Α.Ε.
Στη συνάντηση αυτή ανεδείχθη το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος της περιοχής και αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν οι ψαράδες της περιοχής στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, την
Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 7:00μμ.
Στη συγκέντρωση αυτή εκτός από το παραπάνω θέμα θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της εξαίρεσης των αλιέων από τις αποζημιώσεις και η τροποποίηση του Β/Δ 435.
Θα πρέπει επίσης επ’ ευκαιρία του μεγάλου προβλήματος που δημιουργείται με την αλιεία υπομεγεθών να επισημάνουμε την απαράδεκτη στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία, ως κοινός τοκογλύφος, κατά τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη μετά την μεγάλη την μεγάλη καταστροφή, τον περασμένο χειμώνα, απαιτούσε την καταβολή των ενοικίων και με τόκους υπερημερίας την στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού με τα πενιχρά έσοδα που διαθέτει αλλά και με τις παρεμβάσεις της, προσπαθεί να στηρίξει όχι μόνο αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά και τους ανθρώπους που ζουν από αυτό.
Πολύ θα το επιθυμούσαμε στη συγκέντρωσή μας να ακουστεί και η θέση της Περιφέρειας σχετικά με το δυσβάστακτο ποσό των ενοικιάσεων του δικαιώματος της εργασίας των ψαράδων και των προβλημάτων που δημιουργούνται σε αυτούς από τις φυσικές καταστροφές, την έλλειψη αποζημιώσεων, την απαγόρευση των λεγόμενων υπομεγεθών και γενικά από την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Καλούμε όλους τους ψαράδες και όλους τους πολίτες τις περιοχής που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ταυτότητα αυτού του τόπου να προσέλθουν μαζικά στη συγκέντρωση.
Μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή αυτή.
Επιτέλους η αλιεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μέσα από μια αλιευτική στρατηγική".