Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Zητούνται απαντήσεις για την ΕΘΝΙΚΗ

Γράφει, ο Χρίστος Βερελής
Ούτε καν τα κορυφαία στελέχη της Εθνικής Τράπεζας γνώριζαν, την πρόθεση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 1,23 δις ευρώ. Σήμερα οι απορίες, οι αμφιβολίες, και οι ανησυχίες μεγεθύνονται. Κεντρικό ερώτημα: ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που έγινε αυτή η αύξηση, και γιατί έγινε με αυτό τον τρόπο; Υπάρχει μια σειρά λόγων που μπορούν εν μέρει να δώσουν την απάντηση.
1ον : Οι πολύ υψηλές απώλειες, λόγω συναλλαγματικών διαφορών της τουρκικής λίρας, σε σχέση με τα δεσμευμένα κεφάλαια στη Finansbank. Mέχρι τώρα συστηματικά η Διοίκηση της Εθνικής, τις συναλλαγματικές απώλειες δεν τις υπολόγιζε στα αποτελέσματα χρήσης αλλά τις αφαιρούσε από την καθαρή θέση της Τράπεζας.
2ον : Τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει η Εθνική Τράπεζα, στην εταιρία που διατηρεί στα Cayman Islands λόγω άρνησης της Τράπεζας της Ελλάδας δεν μπόρεσαν να συνυπολογιστούν στα ΤΙΕR 1 Κεφάλαια, δηλαδή στα κύρια Κεφάλαια της Τράπεζας.
3ον : Εάν καταρτιστούν οι ισολογισμοί των Ελληνικών Τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τότε η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας σχεδόν μηδενίζεται, κάτι που συμβαίνει επίσης και με την περίπτωση της Eurobank. Δηλαδή για τις δύο αυτές τράπεζες η μείωση των κερδών του Α τριμήνου 2009, θα έφθανε περίπου τα 450 εκατ. Ευρώ.
4ον : Λόγω της εξαιρετικά πιθανής περίπτωσης τα ασφαλιστικά ταμεία να μην μπορέσουν τελικά να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα υπάρχει εμμέσως συρρίκνωση των ποσοστών που μπορεί να ελέγξει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που εδραιώνει σημαντικά την θέση της σημερινής ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας, αφού αυτή θα εξαρτάται πλέον πολύ περισσότερο από τις καλές σχέσεις του προέδρου της από τα διεθνή funds παρά με το Υπουργείο Οικονομίας.
Επειδή οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν προβλέπεται να δοθούν ευθέως θα παραμένουν η δυσπιστία και η αρνητική εντύπωση της αγοράς για την αύξηση αυτή.