Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ζωντάνεψαν μνήμες του χθες στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ηλία Πασσίση στο Μεσολόγγι








Σε μια λιτή τελετή αλλά με έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκαν από το δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου ζωγράφου, Ηλία Πασσίση, στη νέα πλατεία μπροστά από το δημαρχείο της πόλης στην «Πρώτη Καμάρα».
Για το έργο του πρόωρα χαμένου καλλιτέχνη μίλησε ο Σπύρος Μερκούρης, επίτιμος πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών και εκπρόσωπος του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη».
«Ο Ηλίας Πασσίσης είναι ζωγράφος της πόλης και είναι νομίζω ο μόνος υπερρεαλιστής ζωγράφος στην Ελλάδα. Ο κόσμος του Ηλία Πασσίση είναι μια πολύ ομιλητική σιωπή, μια ακινησία με τις προϋποθέσεις της έκρηξης, είναι αυτά που βλέπει ένας καλλιτέχνης που επιμένει να είναι ευαίσθητος και συνάμα επιθετικός. Δείχνει την αχρηστία και τη φθορά, τον τρόμο και την πίκρα, για μια κοινωνία που ολοένα ξεχνάει να ζει με ήθος και καταρρέει.
Η ζωγραφική του Ηλία Πασσίση, είναι μια ματιά ενός ανθρώπου που δεν κρύβει την αλήθεια»
επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μερκούρης, στην σύντομη ομιλία του.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για απόδοση τιμής σε σύγχρονους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που με το έργο συνέβαλαν στη διατήρηση της πνευματικής παράδοσης του Μεσολογγίου.
Η τελετή έκλεισε με μια αναδρομή στο Μεσολόγγι της δεκαετίας του ’50 από τον ιατρό Πέτρο Πάικο, ο οποίος με μοναδικό τρόπο σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να ξυπνήσει μνήμες που συγκίνησαν κυριολεκτικά τους παρευρισκόμενους.
Η προτομή του Ηλία Πασσίση φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Βασίλη Παπασάικα με δαπάνες των φίλων του αξέχαστου καλλιτέχνη.
Πριν την έναρξη της τελετής ο δήμαρχος Μεσολογγίου υποδέχτηκε στο γραφείο του, τον κ. Σπύρο Μερκούρη και του προσέφερε αναμνηστικά δώρα για την επίσκεψή του στην πόλη.