Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια...

«Από τον Απρίλιο του 2007 υπάρχει η εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μεγέθη των αλιευμάτων. Όλο αυτό το διάστημα σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι αρμόδιοι για αλλαγή της νομοθεσίας;» είναι το ερώτημα που θέσαμε με αφορμή την ανεξήγητη επίθεση που δέχεται το MessolonghiNews από την Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας με δύο συνεχόμενα Δελτία Τύπου στις 10 (σ.σ. αφορμή για την εκ μέρους μας διατύπωσης του παραπάνω ερωτήματος) και με νέο στις 16 Ιουνίου 2009.
Για το πρώτο δελτίο τύπου δώσαμε απάντηση (ΕΔΩ) για το δεύτερο το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο συντάκτης του μάλλον «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια»…
Κι αυτό για τους εξής λόγους:
Ως MessolonghiNews δημοσιεύσαμε το έγγραφο της Διεύθυνσης Αλιείας της ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας που υπογράφει ο διευθυντής της υπηρεσίας. Αν προσέξετε πάνω από τη λέξη «Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ» υπάρχει η συντομογραφία «Ε.Ν.», αν η συγκεκριμένη συντομογραφία δεν σημαίνει «ΕΝΤΟΛΗ ΝΟΜΑΡΧΗ», τότε τι σημαίνει;
Αναφορικά με τα μεγέθη των αλιευμάτων της λιμνοθάλασσας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του 2007 καμιά διαφοροποίηση δεν επέφερε στα όσα όριζε ανάλογη αγορανομική διάταξη από το 1995. Δηλαδή τα μεγέθη των αλιευμάτων δεν τροποποιήθηκαν ούτε με το νέο κανονισμό (1967/2006) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε με την εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με επιφύλαξη σας μεταφέρουμε ότι τα όρια αυτά έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα από το 1986 και στην συνέχεια υιοθετήθηκαν και ενισχύθηκαν θα λέγαμε ως προς την ισχύ και από την Ε.Ε. με τον κανονισμό της ΕΕ το 1994 και το 2006 πλην ελαχίστων διαφοροποιήσεων για αλιεύματα ανοιχτής θαλάσσης.

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να μας ζητήσει μια συγνώμη και να παραιτηθεί των συνδικαλιστικών του καθηκόντων( σ.σ. για θέματα τύπου), αφού από τα πράγματα αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του για τη θέση αυτή.
Αφού τουλάχιστον έπρεπε να γνωρίζει ότι κανένα ΜΜΕ δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύει αυτούσιο το οποιοδήποτε Δελτίο Τύπου και ότι από τα Δελτία Τύπου ο δημοσιογράφος αντλεί πληροφορίες για την ΕΙΔΗΣΗ και στην συνέχεια σε συνάρτηση με την έρευνά του, προβαίνει στη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Τέλος επειδή ως MessolonghiNews αντιλαμβανόμαστε την «ομηρία» στην οποία βρίσκονται τα μέλη των συνεταιρισμών που εκμισθώνουν τα ιχθυοτροφεία της λιμνοθάλασσας, εξαιτίας αυτού του στρεβλού κανονισμού για να μεγέθη των αλιευμάτων – που ισχύει τουλάχιστον από το 1995 - θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη και κυρίως την επίλυση του προβλήματος, μακριά όμως από μικροπολιτικές και πολιτικάντικες αντιλήψεις και συμπεριφορές, που διχάζουν αντί να συνθέτουν.
Γι' αυτό άλλωστε ο τίτλος της ανάρτησής μας για το ζήτημα ήταν "Διαμαρτύρονται οι ψαράδες για τα όρια των μεγεθών των αλιευμάτων".
Σεβόμενοι τη δεοντολογία στην συνέχεια δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου της ΣΑΕ της 16/09 για να βγάλετε τα συνπεράσματά σας:

"Στις 12/06/09, αναρτήθηκε κείμενο στην ιστοσελίδα http://www.messolonghinews.gr/ το οποίο επιχειρεί να δικαιολογήσει την συνειδητή ενέργεια κάποιου δημοσιογράφου που αλλοίωσε προηγούμενο δελτίο τύπου της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας.
Δεν δίστασε μάλιστα σε συνέχεια τη απαράδεκτης προηγούμενης ενέργειας του με ψέματα να επιχειρήσει να επηρεάσει τη κοινή γνώμη λέγοντας ότι «…αφορμή για την ανακοίνωση μας αποτέλεσε το γεγονός ότι στην ανάρτηση μας υπογραμμίσαμε ότι με εντολή του νομάρχη κοινοποιήθηκε το συγκεκριμένο κείμενο της Δ/νσης Αλιείας».
Η αλλοίωση του κειμένου μας είναι οφθαλμοφανής παραλληλίζοντας τα δύο κείμενα.
Στην πρώτη παράγραφο εμείς αναφέρουμε τα εξής: « Η εγκύκλιος αυτή .… αφορά τα ελάχιστα μεγέθη των θαλάσσιων οργανισμών».
Στο αναρτηθέν κείμενο αναγράφετε το εξής: « Η εγκύκλιος αυτή …. αφορά τα ελάχιστα μεγέθη θαλάσσιων οργανισμών και διανεμήθηκε με εντολή του Νομάρχη Αιτ/νίας».
Αν αυτό το πράγμα δεν αποτελεί αλλοίωση εγγράφου και μάλιστα συνειδητή θα επιθυμούσαμε τότε ο δημοσιογράφος να μας αποδείξει τι ακριβώς είναι.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει τα κείμενα μας.
Έχουμε συνείδηση αυτών που γράφουμε καθώς επίσης και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουμε και για τους λόγους αυτούς απαιτούμε τον σεβασμό τον οποίον εμείς προς κάθε κατεύθυνση δείχνουμε.
Ελπίζαμε σε μια απλή συγγνώμη αλλά ούτε αυτή την πήραμε, πράγμα που δείχνει το επίπεδο και την ποιότητα του δημοσιογράφου που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή".