Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

«ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΖΕΥΞΗΣ»: Αφιερωμένα στους ταπεινούς & σπουδαίους που χαρίζουν ποιότητα στην καθημερινότητα

Όνειρο θερινής νυκτός που έγινε αληθινό, ήταν αυτό που είδαν όσοι προσήλθαν προχθές στην καλλιτεχνική εκδήλωση που οργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ρίου (ΔΕΠΑΡ), για την παρουσίαση του λευκώματος «Τετράδια Ζεύξης».
Η βραδιά ήταν γεμάτη από φως που ξεπερνούσε το απλό άθροισμα του διακοσμητικού φωτισμού της Γέφυρας συν αυτόν του Κάστρου του Ρίου, στο θέατρο του οποίου έγινε η εκδήλωση. Το θέμα των κειμένων και των φωτογραφιών του λευκώματος, την επιμέλεια του οποίου είχαν οι εκδόσεις «ΤΟ ΔΟΝΤΙ», δεν ήταν άλλο από την παρακείμενη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».
Οι ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡ, καθώς και οι δάσκαλοι και οι τραγουδιστές του Δημοτικού Ωδείου Ρίου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι μεν αποδίδοντας αποσπάσματα από όλα τα κείμενα που περιέχονται στην έκδοση, οι δε παρεμβάλλοντας κλασικά κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Τραγουδώντας πιασμένοι χέρι – χέρι στο τέλος το «Χάρτινο το φεγγαράκι», οι συντελεστές της σκηνικής παρουσίασης απέδειξαν ότι πίστεψαν στην ιδέα της Προέδρου της ΔΕΠΑΡ, κ. Βικτωρίας Αγγελοπούλου για μία γιορτή αυτού του ύφους και έτσι έγιναν «όλα αληθινά».
Στους λόγους που οδήγησαν τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. να στηρίξει την έκδοση - η οποία είναι αφιερωμένη σε δύο πρωτεργάτες της Ζεύξης – αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας και Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Παναγιώτης Παπανικόλας με τα παρακάτω λόγια:
«Με την έκδοση ενός λευκώματος, επιλέξαμε να σταματήσουμε για λίγο το χρόνο στα πέντε χρόνια λειτουργίας της Ζεύξης. Θελήσαμε μέσα από λέξεις και φωτογραφικά στιγμιότυπα να αποτυπώσουμε τη ζωή γύρω από αυτή.
Μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους άνθρωποι που είναι ταυτόχρονα ταπεινοί και σπουδαίοι. Άνθρωποι οι οποίοι με χαμηλούς τόνους χαρίζουν ποιότητα στην καθημερινότητα.
Αυτό το δρόμο επιλέγουμε κι εμείς για τις πενταετίες που θα ακολουθήσουν. Τα επόμενα λευκώματα θα δείξουν κατά πόσο θα έχουμε πετύχει.
Προς το παρόν όμως, οφείλουμε μία υπόκλιση κι ένα «ευχαριστώ» σε όλους τους ταπεινούς και σπουδαίους ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής, που ξέρουν να χαρίζουν ποιότητα στην καθημερινότητα. Ας ξέρουν ότι θα μας έχουν δίπλα τους στα χρόνια που θα έρθουν».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανικόλας αναφέρθηκε με έκδηλη συγκίνηση στους δύο πρωτεργάτες της Ζεύξης που τιμήθηκαν χθες από το Δήμο Ρίου. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην κατασκευή της Γέφυρας είχα την τύχη να μαθητεύσω κοντά σε δύο μεγάλους: Τον Ασκληπιό Δημόγλου που γνώριζε τον τρόπο να επαινεί εμάς τους νεώτερους για τις επιτυχίες μας, αλλά και να αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τις αστοχίες μας. Επίσης τον Νίκο Χαρικιόπουλο, που υπήρξε ειδικός στη θεμελίωση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων που βοήθησαν για την επίτευξη της Ζεύξης».
Ο Δήμαρχος του Ρίου κ. Χρήστος Λιακόπουλος, απένειμε στη συνέχεια τιμητικές πλακέτες αφιερωμένες στα τιμώμενα πρόσωπα «για τις ζεύξεις που άφησαν στο πέρασμά τους από το Ρίο στο Αντίρριο».
Ο κ. Δημόγλου ο οποίος υπήρξε ο Έλληνας Διευθυντής της κατασκευής της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης στάθηκε κατά τον ευχαριστήριο λόγο του στους κατοίκους της περιοχής με τους οποίους δέθηκε κατά την περίοδο των εργασιών, ενώ με ιδιαίτερο χιούμορ ανέλαβε την ευθύνη για όποια κατασκευαστική ατέλεια μπορεί να προκύψει, αφού - όπως αποκάλυψε – ο ίδιος δεν προσέφυγε στη συνταγή του πρωτομάστορα του «γεφυριού της Άρτας», που θυσίασε τη γυναίκα του για να είναι το έργο στέρεο.
Ο κ. Χαρικιόπουλος με τη σειρά του μίλησε για τις διοικητικές και επιχειρηματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν στα κέντρα των αποφάσεων προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, ενώ θέλησε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της περιοχής, ότι τα νεώτερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας έχουν σαν στόχο να καταστήσουν τη Γέφυρα χρήσιμη στην κοινωνία και την υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Στις φωτό από επάνω προς τα κάτω:
  • Πιασμένοι χέρι-χέρι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης τραγουδούν μαζί με το κοινό το «Χάρτινο το φεγγαράκι», έχοντας πια, στο τέλος της καλλιτεχνικής παρουσίασης καταφέρει να τα κάνουν «όλα αληθινά»
  • Οι συντελεστές του λευκώματος και της εκδήλωσης, φωτογραφίζονται μαζί με τους ανθρώπους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και τον ηθοποιό Γιάννη Βόγλη
  • Ο Δήμαρχος Ρίου κ. Χρήστος Λιακόπουλος απονέμει τιμητική πλακέτα στον Έλληνα Αρχιμηχανικό της Γέφυρας κ. Ασκληπιό Δημόγλου