Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Μελέτες για την ανάδειξη των τεχνητών λιμνών και υποδομές για εγκατάσταση σεισμογράφων από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας

Μια σειρά από μελέτες και έργα παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησής τους από την Επιτροπή Υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009.
Συγκεκριμένα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής δημοπρατούνται οι εξής μελέτες:
«ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ (ΑΝΑΝΤΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΕΩΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΛΩΟΥ)» ΠΡΟΕΚΤΙΜΟΥΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ 420.360,00 ΕΥΡΩ(χωρίς Φ.Π.Α.).
Η μελέτη αυτή θα εκπονηθεί στα πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι λειτουργίας των υδροηλεκτρικών φραγμάτων του ποταμού Αχελώου και στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής των λιμνών αλλά και ολόκληρης της ζώνης που επηρεάζεται από τα επιφανειακά και υπόγεια νερά του ποταμού Αχελώου.
Στοχεύει δηλαδή στην ανάδειξη της ζώνης από τη λίμνη των Κρεμαστών έως τις εκβολές του Αχελώου.
Πιο συγκεκριμένα θα προταθούν έργα και δράσεις δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα τα οποία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, νέες υπηρεσίες και προϊόντα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
«ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΖΩΝΩΝ ΑΠΟΛΗΨΗΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΟΙΤΗΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΤΑΝΤΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ» ΠΡΟΕΚΤΙΜΟΥΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ 250.521,00 ΕΥΡΩ (χωρίς Φ.Π.Α.).
Και αυτή η μελέτη θα εκπονηθεί στα πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στοχεύει στην αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού από το φράγμα Στράτου και κάτω.
Σκοπεύει ακόμα στην οριοθέτηση περιοχών και επιτρεπόμενων δράσεων απόληψης αδρανών και λοιπών καθώς και στην πιθανότητα αναρίθμησης των νερών που εξέρχονται του φράγματος του Στράτου μετά την αξιοποίησή τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι με άλλη απόφασή της η επιτροπή ενέκρινε την κατασκευή έργων υποδομής για την εγκατάσταση δύο σύγχρονων ψηφιακών σεισμογράφων, δορυφορικής τηλεμετρίας στο νομό μέσω των οποίων θα παρακολουθείται η σεισμικότητα της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η σεισμική δραστηριότητα στην Αιτωλοακαρνανία.
Η μελέτη εγκατάστασης εκπονήθηκε από το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο θα εγκαταστήσει τους σεισμογράφους και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα.