Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Αντιδρά η αντιπολίτευση στη μεταφορά κρατουμένων λαθρομεταναστών στην Αιτωλοακαρνανία

Προβληματισμός προκύπτει αναφορικά με την μεταγωγή 28 λαθρομεταναστών στα κρατητήρια του Β’ ΑΤ Αγρινίου αλλά και ότι προγραμματίζεται η μεταγωγή τους σε στρατόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας.
Για το θέμα αυτό ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση.
Ο κ. Μωραΐτης στην ερώτησή του κάνει λόγο για «ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, αποσπασματικότητα, παλινωδίες και αντιδημοκρατική λογική. Η κυβέρνηση λόγω της απουσίας σύγχρονης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής έχει οδηγηθεί σε ισοπεδωτικές «στρατοπεδικές λογικές» που προσβάλουν την αξιοπρέπεια και την ευαισθησία όλων μας», τονίζει ο κ. Μωραιτης.
Στην ερώτησή του αναφέρεται σε σχετική Επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θέτει συγκεκριμένα θέματα ζητώντας απαντήσεις. Όπως αναφέρεται στην επιστολή «για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων είναι απαραίτητο να απασχολούνται καθημερινά τουλάχιστον 16 αστυνομικοί με αντίστοιχη μείωση της δύναμης που διατίθεται για την ικανοποιητική αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής της Α.Δ Ακαρνανίας».
Αναφορά γίνεται και στις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια και ειδικότερα «στη μη ύπαρξη ζεστού νερού για την προσωπική υγιεινή των κρατουμένων, στην απουσία κλιματισμού , η οποία συνδυαζόμενη με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας καθιστούν αφόρητες τις συνθήκες κράτησης» .

Ο κ. Μωραΐτης στην ερώτηση του ζητά απαντήσεις στα ζητήματα που θέτει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων:
Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός κρατουμένων που μπορούν να φιλοξενηθούν στο κρατητήριο του Β’ ΑΤ Αγρινίου;
Έχει παρασχεθεί ζεστό νερό;
Έχει τοποθετηθεί κλιματισμός στα κρατητήρια;
Κλήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγιεινής προκειμένου να εξεταστούν όλες οι υφιστάμενες συνθήκες διαβίωσής τους;
Έχουν παρασχεθεί οδηγίες στο προσωπικό για τη διαφύλαξη της υγείας του:
Έχετε μεριμνήσει για την πραγματοποίηση προληπτικού εμβολιασμού του αστυνομικού προσωπικού που έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους κρατουμένους, σύμφωνα με το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού;
Έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα υλικά και μέσα για την προστασία των αστυνομικών;
Έχει καθοριστεί το πρόγραμμα προαυλισμού των κρατουμένων;
Έχει καθοριστεί πρόγραμμα φύλαξης, κράτησης, σίτισης των κρατουμένων;
Έχει διατεθεί το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας, για την ασφαλή φρούρηση τόσο μεγάλου αριθμού κρατουμένων;
Από ποια υπηρεσία συνελήφθησαν;
Ποιος είναι ο τόπος και ο χρόνος σύλληψής τους;
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία;
Ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή;
Ποιος αρμόδιος φορέας (εισαγγελική αρχή ή αστυνομική αρχή) διέταξε την πραγματοποιηθείσα μεταγωγή;
Για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν στα αστυνομικά κρατητήρια καθώς και ποια θα είναι η πορεία εξέλιξης της υπόθεσης αυτής;
Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έχει σχεδιαστεί η μεταγωγή τους σε στρατόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας και αν ναι να κατατεθούν όλες οι υπηρεσιακές εντολές που έχουν δοθεί για την αναγκαιότητα αλλά την προετοιμασία της μεταγωγής αυτής.