Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Με βραβείο η συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου Ευηνοχωρίου στον 1ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»


Στο κατάμεστο από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, έγινε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, η τελετή απονομής των βραβείων του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον οποίο βραβείο απέσπασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ευηνπχωρίου!


Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, βραβεύει τα παιδιά
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση και χρήση των τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των νεότερων γενεών.
Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, τονίζοντας ότι «μέσα από τη μελέτη και τη σπουδή ενός πλούσιου ψηφιακού αρχείου» όπως αυτό της ΕΡΤ, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν κρίσιμες και χρήσιμες για τη μελλοντική ζωή τους δεξιότητες, όπως η δημιουργική σκέψη, η πειθαρχία και η συνεργατικότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην προσπάθειά σας να ξαναζωντανέψετε το Αρχείο της ΕΡΤ, καταφέρατε να σκεφτείτε κριτικά, να σχεδιάσετε τις δράσεις σας όλοι μαζί ως ομάδα, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».
Η κα Κεραμέως εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΡΤ να δώσει στους μαθητές έναυσμα για δημιουργία με την αξιοποίηση του αρχειακού πλούτου της, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η δράση «είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να δούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά μ’ έναν τρόπο διαφορετικό, μέσα από τα μάτια των ίδιων των παιδιών μας».
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας βραβεύει τα παιδιά

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, βραβεύει τα παιδιά

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κατά τη διάρκεια της βράβευσης
Στον χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος δήλωσε ότι μέσα από ανάλογες δράσεις, το Αρχείο της ΕΡΤ, «ένας πολύτιμος πολιτιστικός πλούτος», είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για να στηρίζει τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών, «της γενιάς του ίντερνετ, των κοινωνικών μέσων και της ψηφιακής δημιουργίας» και να βοηθά στην υλοποίηση των ιδεών τους.
Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους της ΕΡΤ, ο κ. Γαμπρίτσος τόνισε ότι σε αυτούς  περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός ενός πειραματικού προγράμματος, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να γίνονται ταυτόχρονα δημιουργοί και αποδέκτες οπτικοακουστικού περιεχομένου.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως μια τέτοια πρωτοβουλία εντάσσεται στους σκοπούς και στην αποστολή της ΕΡΤ και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό αποτελεί και προσωπική μου επιθυμία και στόχο».
Το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου βραβεύτηκε για την μεγάλου μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο: «ΠΛΕΥΣΕΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ: Κατασκευάζοντας μια γαϊτοπούλα στο Μεσολόγγι» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ) που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους-Roots are Routes». Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικό αυτού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2017-2018, ομάδα μαθητών του σχολείου μας, καθοδηγούμενη από τον έμπειρο καραβομαραγκό Ανδρέα Βίλλιο, κατασκεύασε μια παραδοσιακή βάρκα: μια γαϊτοπούλα. Ταυτόχρονα τα παιδιά κινηματογράφησαν όλα τα στάδια της κατασκευής, εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ και αξιοποιώντας και στοιχεία που άντλησαν από το αρχείο της ΕΡΤ, δημιούργησαν τη βραβευθείσα ταινία.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου σε ανακοίνωσή του σημειώνει:  «Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες σε ότι κι αν κάνουν στη ζωή τους!»