Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Νίκος Καραπάνος: "Μηδενική η διόγκωση του χρέους του δήμου Μεσολογγίου κατά τη θητεία μας" (VIDEO)


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο Μεσολόγγι ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Νίκος Καραπάνος κατά την οποία αφενός έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την κριτική που του άσκησε ο δήμαρχος κ. Λύρος την περασμένη Τετάρτη (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) και αφετέρου έκανε τη δική του αποτίμηση για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας δημοτικής αρχής.
Σταχυολογώντας την  80λεπτη εισήγηση του πρώην δημάρχου που μπορείται να παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο  ξεχωρίζουμε τα εξής:








Ο κ. Καραπάνος χαρακτήρισε αβάσιμους και αυθαίρετους του ισχυρισμούς του κ. Λύρου ότι κατά τη θητεία του διογκώθηκε το χρέος του δήμου Μεσολογγίου και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι λίγες ημέρες πριν την αποχώρησή του παρέδωσε στη νέα δημοτική αρχή πλήρη φάκελο με τη συνολική οικονομική κατάσταση του δήμου και των νομικών του προσώπων  υπογεγραμμένη από τους αρμόδιους υπαλλήλους.
Μάλιστα άφησε σαφή υπονοούμενο ότι δόθηκαν σκόπιμα στον κ. Λύρο λανθασμένα στοιχεία από συνεργάτες του, που στο παρελθόν ήταν συνεργάτες του κ. Καραπάνου εννοώντας προφανώς τους κ.κ. Σπ. Διαμαντόπουλο και Κων. Γιαννόπουλο.
Ο πρώην δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κριτική που δέχτηκε για το Λιμενικό Ταμείο καθώς τόνισε ότι τα χρέη ουσιαστικά αποτελούν «προίκα» από το κρατικό λιμενικό ταμείο και ότι στη θητεία του δεν διογκώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ.
Αναφορικά με τα έργα ο κ. Καραπάνος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή και μετά από ενέργειες που έγιναν κατά τη θητεία του είναι σε φάση δημοπράτησης ή κατασκευής έργα συνολικού προϋπολογισμού 57 εκ. €.
Σχολιάζοντας την κατάσταση της ΔΕΥΑΜ στο 48:00 του βιντεο)  ανέφερε ότι στη θητεία του κατέστη εφικτή η μείωση κατά 20% του κόστους ηλεκτροδότησης και δρομολογήθηκαν έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με σπουδαιότερο αυτό της ύδρευσης του Αιτωλικού. Όσον αφορά τους ανεξόφλητους λογαριασμούς υπογράμμισε ότι έχουν ασκηθεί αγωγές σε 150 μεγαλοφειλέτες και γινόταν και διακοπές. Ξεκαθάρισε όμως ότι η νομοθεσία δεν επέτρεπε την εφαρμογή του μέτρου της βεβαίωσης οφειλών στη ΔΥΟ ως μέτρο πίεσης. Εκτίμησε  ότι σύντομα θα «τρέξει» πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών της ΔΕΥΑΜ σε τρίτους και έτσι θα καταστεί πλεονασματική.
Στην κριτική του στη δημοτική αρχή ο κ. Καραπάνος χαρακτήρισε αρνητική τη στάση του δημάρχου Μεσολογγίου στο ζήτημα της Μαρίνας, στον ελλιμενισμό της θαλαμηγού «ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ο» και στο θέμα της κατασκευής του κολυμβητηρίου.
Αναφορικά με την παραπομπή στη δικαιοσύνη του «ανοίγματος» που διαπιστώθηκε στην σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Καραπάνος ήταν κατηγορηματικός: «Εάν συνεργάτης έβαλε το δάχτυλο στο μέλι τότε η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.»
Τέλος κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει στα τοπικά πολιτικά δρώμενα λέγοντας: "το 2014 στα 40 μου εκλέχτηκα δήμαρχος, το 2019 στα 45 μου έχασα τις εκλογές, στα 49 μου ια είμαι και πάλι εδώ