Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

«Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Αγρίνιο

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αγρινίου του ΚΚΕ την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, όπου ανέλυσε τη διαχρονική επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το τελευταίο χτύπημα που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στα προηγούμενα και τα ενσωματώνει, όπως το νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επιχειρούνται είναι διαχρονική επιθυμία της μεγαλοεργοδοσίας, που με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, νομοθετούσαν.



Το «νέο Ασφαλιστικό», τόνισε, δεν είναι καθόλου νέου. Το σύστημα των «τριών πυλώνων» ήδη εφαρμόζεται για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, με μεγάλες συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των συνταξιούχων.

Η Ασφάλιση από Κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να παρέχει το κράτος, πλέον γίνεται ατομική υπόθεση του καθένα, αφού επί της ουσίας με τους δυο από τους τρεις πυλώνες η Ασφάλιση ιδιωτικοποιείται, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν μια ζωή εισφορές χωρίς να ξέρουν τι, πόσο και πότε θα πάρουν πίσω. Αυτό, γιατί οι εισφορές θα γίνονται κεφάλαια για το χρηματιστηριακό τζόγο και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα επόμενα χρόνια μετά την εφαρμογή των αλλαγών, θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους 50 δις ευρώ, με άλλες εκτιμήσεις να φτάνουν τα 100 δις .

Στόχος γενικά είναι να απαλλαγεί το κράτος και οι καπιταλιστές από το «μη μισθολογικό» κόστος, όπως ονομάζουν την Ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα να βρουν πεδίο να επενδύσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Διευκρίνισε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο οι συντάξεις, άρα δεν επηρεάζει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά κύρια είναι η Υγεία, τα νοσοκομεία, η ασφάλεια στην εργασία και συνδέεται με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ. Άρα αφορά όλους τους σημερινούς εργαζόμενους, τους άνεργους, ειδικά τους νέους που τώρα ξεκίνησαν να εργάζονται ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια του εργάσιμου βίου τους.

Κλείνοντας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση όπου ακουμπά, τόσο το σήμερα, όσο και το αύριο. Το ΚΚΕ παλεύει για Αποκλειστικά Δημόσιο και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και διεκδικεί την επιστροφή όσων έχασαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια.

Τη νέα επίθεση μπορούν οι εργαζόμενοι, ο λαός να την εμποδίσουν, να τη σταματήσουν. Η πείρα δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι αξιοποιούν τη δύναμή τους μπορούν να τα καταφέρουν, απόδειξη είναι ότι οι σημερινές αλλαγές που σε άλλες χώρες έχουν εφαρμοστεί χρόνια τώρα, στη χώρα μας καθυστέρησαν για δεκαετίες.

«Βαδίζουμε με αισιοδοξία», είπε, «Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης. Είμαστε σίγουροι ότι η εργατική τάξη θα πάρει τις τύχες στα δικά της χέρια. Παρότι η σφραγίδα της αντεπανάστασης είναι ακόμα ισχυρή, παρά το ιστορικό πισωγύρισμα που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το προσωρινό αδυνάτισμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνολικά του επαναστατικού κινήματος, το μέλλον μας κοιτάζει μέσα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.