Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Π. Κατσούλης: "Για γέλια ή για κλάματα;" - Άρθρο του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου με αφορμή την συνέντευξη του Ν. Καραπάνου


Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης
Εκπαιδευτικός – Πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου

Δεν σκόπευα να αναμιχθώ στη δημοτική πολιτική κατάσταση, αλλά τα λεγόμενα του απερχόμενου δημάρχου στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου (σ.σ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) με υποχρεώνουν να το πράξω.
Ο κ. Καραπάνος στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε, πως “είναι εύκολο να κατηγορείς τους προηγούμενους…όμως υπάρχει ένα χρονικό όριο που δεν μπορείς να το ξεπερνάς και για πάντα στη θητεία σου να κατηγορείς τους προηγούμενους…”.
Ακολούθως “ξεχάστηκε” και παρ’ όλο που η συνέντευξή του αφορούσε “τις 100 μέρες της νέας δημοτικής αρχής”, δυστυχώς ασχολήθηκε ξανά με το 2014.  
Όσον αφορά το ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, θα επαναλάβω όσα με στοιχεία ανέφερα στη συνέντευξη τύπου στις 21/12/2014 και ουδέποτε διαψεύστηκαν ή αμφισβητήθηκαν από τότε.
Θυμίζω πως η τότε συνέντευξη τύπου δόθηκε μετά από ένα κρεσέντο καταγγελιών σε βάρος μου για κακοδιαχείριση προκειμένου να κερδηθούν οι εντυπώσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από πλήθος μηνύσεων.
 Για όλες αυτές τις μηνύσεις έχω ΑΘΩΩΘΕΙ, εκτός εκείνων που ο μηνυτής δεν προσέρχεται και αναβάλλονται.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, το συνολικό χρέος που παραλάβαμε το 2011 ανέρχονταν στα 16 εκατ. ευρώ.
 Επίσης τονίζω γιατί εσκεμμένα αποσιωπάται, πως εμείς παραλάβαμε τρείς δήμους και παραδώσαμε μετά από τα 3,5 πιο μαύρα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ΕΝΑΝ συγκροτημένο και ενιαίο δήμο.Φωτό αρχείο από την συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στις 21/12/14 ο Παναγιώτης Κατσούλης 
Το 2014 το συνολικό χρέος που παραδώσαμε στη δημοτική αρχή Καραπάνου ήταν της τάξης σχεδόν των 8 εκατ. ευρώ. Μόνο τη διετία 2011 – 2012 και πριν μπούμε στη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, πληρώθηκαν από το δημοτικό ταμείο παλαιές οφειλές ύψους 1.877.010,97 ευρώ. Η πραγματικότητα των παραπάνω επιβεβαιώνεται το 2018, όταν και σε έντυπο φίλα προσκείμενο στη δημοτική αρχή που εκδιδόταν με την επωνυμία “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Press ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ”, στο δεύτερο τεύχος του αναγράφονταν “Οφειλές 2014:  5.271.613 ευρώ”.
Εκείνο που επίσης “ξεχνιέται”, είναι πως στην “κολοβή” περίοδο 2011 – 2014 και επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου, μειώθηκαν οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση κατά 75%, ενώ στην πενταετία Καραπάνου και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτοί τριπλασιάστηκαν. Αν σήμερα, όπως ισχυρίστηκε η τωρινή δημοτική αρχή και ο κ. Λύρος, το χρέος είναι της τάξης των 12.678.370 ευρώ, τότε όντως εγείρεται μείζον πολιτικό και όχι μόνο πρόβλημα, το οποίο οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων να αποσαφηνίσει. 
Δεν επιθυμώ να επεκταθώ στο χρέος ανά Νομικό Πρόσωπο. Όμως για την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου έχω ένα ερώτημα: Πότε έλεγε την αλήθεια ο κ. Καραπάνος; Τότε ή τώρα; Τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο του 2014, αναφέρονταν χρέος 478.670,25 €. Τώρα είπε πως παρέλαβε χρέος 950 χιλ. €. Υπάρχει μια απόκλιση που δεν τη λες και μικρή…
Όμως ο κ. Καραπάνος κατήγγειλε και ελλιπή παραλαβή το 2014. Ανέφερε αυτολεξεί:
Δεν παρέλαβα τίποτα όταν ξεκίνησα, μόνο κάτι φακέλους…και ήταν ανέντιμο…”. Θα βοηθήσω τον κ. Καραπάνο να ξεπεράσει τη “δημιουργική του αμνησία”, θυμίζοντας του αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες για να αντιλαμβάνονται την ουσία των όμορφων λέξεων περί “πολιτικού πολιτισμού” ότι:
Α) “Δεν παρέλαβες απλά κάτι φακέλους”. Μόνο από το γραφείο μου γέμισες ένα αυτοκίνητο με αναλυτικούς ανά θέμα φακέλους, που δεν πιστεύω να ήταν συνταγές μαγειρικής. Αφορούσαν οικονομικά στοιχεία, μελέτες κ.α.
Β) Σου έδωσα τη δυνατότητα, παρ’ όλο που δεν με υποχρέωνε η νομοθεσία, στο μεσοδιάστημα των τριών μηνών να εγκαταστήσεις σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δήμου συνεργάτες σου. Ενημερώνονταν σε καθημερινή βάση και αντλούσαν στοιχεία. Αν ψεύδομαι ή δεν “θυμάσαι”, ρώτα κάποιους από τους τωρινούς σου συνεργάτες…
Ευελπιστώ να είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με ανυπόστατες “ καταγγελίες παρελθόντος” και να μην αναγκαστώ μελλοντικά να υπερασπιστώ την αλήθεια και την υπόληψη μου με οιονδήποτε τρόπο.