Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

1,8 εκ.€ στο δήμο Μεσολογγίου για αντιπλημμυρική προστασία

Μετά την κατάθεση τεχνικού δελτίου από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου την 27η Δεκεμβρίου 2016, το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε χρηματοδότηση έργων συνολικού ύψους 1.800.000 ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση βλαβών από τις φυσικές καταστροφές του περασμένου Οκτωβρίου.

Το εγκεκριμένο ποσό αφορά τα έργα για τον καθαρισμό ερεισμάτων του αύλακα της ανατολικής Κλείσοβας και του Διαύλου Λιμένα Μεσολογγίου, καθώς επίσης την εκβάθυνσή τους για την απομάκρυνση των φερτών υλικών που έχουν προκαλέσει επίχωση και διακοπή της ομαλής ροής.

Παράλληλα περιλαμβάνουν απομάκρυνση των προσχώσεων, καθαρισμό και διαμόρφωση κοίτης, διαμόρφωση πρανών, εκβάθυνση των διαύλων για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών, με σκοπό αφενός για την Ανατολική Κλείσοβα τη διοχέτευση των ομβρίων που απορρέουν σ’ αυτή προς τον Πατραϊκό κόλπο (όπου είναι ο φυσικός αποδέκτης και σήμερα έχει φραγεί παντελώς η δίοδος) και αφετέρου για τον Δίαυλο η απομάκρυνση των προσχώσεων και η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών, έτσι ώστε να επανέλθει η κυκλοφορία των πλοίων που σήμερα είναι αδύνατο να εισέλθουν στο λιμάνι Μεσολογγίου, αλλά και να καταστεί δυνατή η περαιτέρω αξιοποίησή του.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σημειώνει ότι: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου μας, αποτελεί έργο μείζονος σημασίας για την ασφάλεια των δημοτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου, έφεραν στην επιφάνεια λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις δεκαετιών στην προστασία ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών, για τις οποίες απαιτείται κατεπείγουσα παρέμβαση.

Ευελπιστούμε πως το ενδιαφέρον της πολιτείας σχετικά με το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας θα διατηρεί έντονο, καθώς επιβάλλεται να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις (αντλιοστάσια – ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός), έτσι ώστε να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος».