Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ανοιχτή εκδήλωση σήμερα στο Μεσολόγγι για το παρόν και το μέλλον της λιμνοθάλασσας

Ανοιχτή συζήτηση οργανώνει σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 6:30 μμ στο Ράδιομεγαρο (2ος όροφος) στο Μεσολόγγι η ομάδα πολιτών "Λιμνοθάλλαζα" με θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Ως αφορμή για την πρώτη ανοιχτή συζήτηση είναι το πρόσφατο θέμα περί δημιουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» είναι μια νεοσύστατη ομάδα που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής, με σκοπό να ξεκινήσει μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της λιμνοθάλασσας, να εξετάσει συνολικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που την απειλούν και να προσπαθήσει να εμπλέξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων για την προστασία και την αναζήτηση λύσεων σε αυτά.

Ακολουθεί το κείμενο-κάλεσμα για την συζήτηση:

Αγαπητοί συμπολίτες/συμπολίτισσες

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μια ομάδα πολιτών της περιοχής μας, με σκοπό να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το μεγάλο πρόβλημα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Γνωρίζουμε όλοι πόσο ευαίσθητο είναι το λιμνοθαλάσσιο και παραλιμνοθαλάσσιο οικοσύστημα που μας περιβάλλει, καθώς και την τεράστια σημασία του για κάθε πλευρά της ζωής στην περιοχή, από την οικονομία έως τον πολιτισμό. Παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το οικοσύστημα αυτό έχει υποστεί τεράστιες ζημιές που συνεχίζονται έως τα σήμερα.

Αν και μάρτυρες αυτής της υποβάθμισης είμαστε όλοι, η συζήτηση για αυτό το θέμα στην περιοχή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, τόσο από επίσημους φορείς όσο και μεταξύ των ίδιων των πολιτών. Και όμως, από τα φαινόμενα στο Αιτωλικό έως τις χωματερές της Κλείσοβας, το εθνικό πάρκο συνεχίζει να υποβαθμίζεται μέρα με την μέρα και οι συνέπειες πολύ σύντομα θα μας επηρεάσουν όλους· ξεκινώντας από το αισθητικό κομμάτι έως την ποιότητα ζωής και τους οικονομικούς πόρους της περιοχής, το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε εδώ και λίγο καιρό να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τα προβλήματα και να ιχνηλατούμε δράσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την αντίληψη των πολιτών και φτάνοντας στην δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας και να έχουμε λόγο και άποψη, καθώς είμαστε όλοι εμείς που θα υποστούμε τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνέπειες. Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την ίδρυση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στην περιοχή (Ευηνοχώρι), οργανώνουμε μια ανoιχτή συζήτηση την Τετάρτη 15/3 και ώρα 6.30 το απόγευμα στον 2ο όροφο του Ραδιομεγάρου- στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου με θέμα «Ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας με αφορμή τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής»

Καλούμε κάθε πολίτη της περιοχής καθώς και κάθε φορέα, σύλλογο ή ομάδα πολιτών, να συμμετέχει, να πληροφορηθεί και συλλογικά να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας."