Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Cocoon Modules: Η Start - Up που θα σου αλλάξει την καθημερινότητα

Υπάρχουν πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, στις οποίες προσπαθούμε να σκαρφιστούμε τρόπους ώστε να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από μία κουραστική, μονότονη καθημερινότητα. Αλλάζουμε τα στέκια μας, αλλάζουμε παρέες, ρούχα, διατροφή. Μήπως να αλλάζαμε εντελώς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε;
Ακούγοντας τη λέξη «κοντέινερ», τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι η μεταφορά εμπορευμάτων, τα φορτηγά πλοία, οι αχανείς αποθήκες, οι στοίβες των προϊόντων κι εκείνα τα μεταλλικά κυματιστά τοιχώματα, σε χρώμα μπλε ή κόκκινο.
Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σήμερα τα κοντέινερ μπορούν να μεταμορφωθούν σε χώρους στέγασης που δεν διαφέρουν καθόλου από τις αντίστοιχες συμβατικές κατοικίες ως προς τη λειτουργικότητα, την αισθητική και τον εργονομικό σχεδιασμό. Η πρακτική επανάχρησης των κοντέινερ έχει βρει θερμούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, από το συγκρότημα Puma City της ομώνυμης εταιρείας στη Βοστώνη, μέχρι το εμπορικό κέντρο Boxpark στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα, η τάση αυτή έρχεται να εφαρμοστεί από την εταιρεία αρχιτεκτόνων Cocoon Modules η οποία αναλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των κοντέινερ και την πλήρη μετατροπή τους σε κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις και χώρους γραφείων μεταξύ άλλων.
Για τη φιλοσοφία της εταιρείας, τους στόχους της, το πρώτο project και για άλλα πολλά, μιλήσαμε με την αρχιτέκτονα και CEO της εταιρείας Ναστάζια Σπυροπούλου:





Τι είναι η Cocoon Modules;
Η Cocoon Modules αποτελεί μια νεοφυή επιχείρηση, μια ομάδα αρχιτεκτόνων, η οποία στοχεύει στην δημιουργία μίας νέας οπτικής για τον σύγχρονο νομά, όπως επίσης και μιας νέας τάσης στο χώρο της κατοικίας. Η τάση αυτή στηρίζεται στην διαρκή έρευνα του τρόπου επανάχρησης των container, τα οποία χρησιμοποιούνται για μεταγωγικούς λόγους.
Με αυτό τον τρόπο, ένα εγκαταλελειμμένο container μεταμορφώνεται σε μια ζεστή, σύγχρονη και ασφαλή κατοικία, αποκτώντας ξανά αξία. Το «κουκούλι» αυτό, είναι κατά προσέγγιση 15% φθηνότερο από τις προκατασκευασμένες κατοικίες στην Ελλάδα, και 30% φθηνότερο από τις παραδοσιακές κατασκευές σπιτιών. Επιπρόσθετα, τα επαναχρησιμοποιούμενα container έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν και σε εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, βιομηχανικούς χώρους ή ασφαλή καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Πως ξεκίνησε η ιδέα; Τι σας ενέπνευσε;
Όπως κατά γενική ομολογία έχει συμβεί με τις περισσότερες startups, η επισταμένη παρατήρηση του περιβάλλοντος γύρω μας, και τα ερεθίσματα που αυτό μας μετέδωσε, μας οδήγησαν μετά από αρκετή σκέψη και έρευνας στην σταδιακή υλοποίηση της ιδέας μας.
Ο βασικός της στόχος, δηλαδή, είναι η κάλυψη της ανάγκης των καταναλωτών για πιο λειτουργικά, πιο οικονομικά και πιο ασφαλή σπίτια, εύκολα αποκτήσιμα από τον καθένα ξεχωριστά. Το 2012, λοιπόν, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου μας.

Σε ποιους απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σας;
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που θεωρούμε οτι κατασκευάζουμε είναι η προσαρμοστικότητα του προϊόντος μας σε μια ευρείας γκάμα καταναλωτών, σε κάθε κοινωνική βαθμίδα. Ο στόχος μας, δεν περιορίζεται στην απλή πώληση των υπηρεσιών-προϊόντων μας. Αντιθέτως, θεωρούμε ως κρίσιμο σημείο για την επιτυχία και την διαφοροποίηση του τολμήματός μας το κοινωνικό πρόσημο των κατοικιών που διαμορφώνουμε, με τελικό αποδέκτη πιεσμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες. Όπως οι ίδιες οι κοινωνικές οι ομάδες, έτσι και εμείς, επιθυμούμε την κάλυψη της πρωταρχικής τους ανάγκης, που δεν είναι άλλη από αυτή της στέγασης των ίδιων και των παιδιών τους.

Τι σας κάνει ξεχωριστούς; Ποιό το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;
Ως Cocoon Modules θεωρούμε πως το βασικό και συγκριτικό πλεονέκτημά μας αποτελεί το δομικό υλικό που έχει επιλεγεί για την δημιουργία των νέων κατοικιών, η αισθητική προσέγγιση αλλά και η ευελιξία που σου παρέχει ο συγκεκριμένος τρόπος δόμησης.
Αρχικά, το container κατά την παραγωγική διαδικασία δημιουργεί πλεονεκτήματα σε πρώτο επίπεδο για την εταιρεία, και κατ' επέκταση για τον καταναλωτή. Αποτελεί ένα υλικό που μειώνει το χρόνο παραγωγής, κάνοντας ταυτόχρονα πιο σύντομη την παράδοση της νέας κατοικίας. Λόγω της προτυποποίησης και της πιστοποίησης, μειώνονται επίσης και τα έξοδα μελετών. Τα δύο αυτά δεδομένα που μας ωφελούν σαν εταιρεία, αποτυπώνονται στην τελική τιμή που προσφέρεται το προϊόν στον καταναλωτή. Η τιμή αυτή είναι πιο χαμηλή σε σύγκριση με τις άλλες μορφές κατασκευής κατοικιών, προσφέροντας υψηλότερες ευκαιρίες και αξία στον δυνητικό μας πελάτη. Επιπλέον, το δομικό αυτό υλικό προσφέρει δυνατότητες σπονδυλωτού σχεδιασμού, δημιουργίας για παράδειγμα ενός συγκροτήματος camping από container, ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση από τον καταναλωτή, η οποία είναι εγγυημένα αντισεισμική και ασφαλής, λόγω της φύσης του δομικού μας υλικού.
Συνοψίζοντας, οι κατασκευές της Cocoon Modules ξεχωρίζουν για τον υψηλό τους σχεδιασμό, όπως επίσης και για την περιβαλλοντική – οικολογική τους προσέγγιση, προσφέροντας ακόμα και ενεργειακή αυτονομία εφόσον ο ιδιοκτήτης τον επιθυμεί. Τέλος, αποτελούν χώρους που μπορούν να μεταφερθούν παντού, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.

Τι θα συμβουλές θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες εκεί έξω;
Οι νέοι επιχειρηματίες εκεί έξω οφείλουν να κατανοήσουν πως τέτοιες περίοδοι, περίοδοι κρίσης, είναι στιγμές που μέσω των δυσκολιών και των δυσοίωνων προβλέψεων μπορούν να δημιουργήσουν ελπιδοφόρες ευκαιρίες. Ας μην χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία και πρόφαση την περίοδο αυτή, ώστε να μην δοκιμάσουμε, προδικάζοντας την αποτυχία μας. Στην Cocoon Modules πιστεύουμε στις δυνατότητες των νέων επιχειρηματιών, θεωρούμε πως θα πρέπει να αφοσιωθούν 100% στην ιδέα τους, να την μοιραστούν, να δημιουργήσουν την ομάδα και τον σχεδιασμό τους, και να αγωνιστούν με πάθος, μεράκι και ζήλο για την πραγματοποίησή της. Η τύχη ακολουθεί, συνήθως, τους τολμηρούς, επομένως η επιτυχία δεν θα αρχίσει να εμφανιστεί.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μέσα στα επόμενα 5 χρονια θα θέλαμε σταδιακά να δούμε αυτά που πρεσβεύει η ιδέα μας να εξελίσσονται από ένα χάρτινο προσχέδιο σε απτή πραγματικότητα. Επιθυμούμε την σταδιακή είσοδο και εδραίωση της εταιρείας μας στο χώρο της καινοτόμου κατασκευής κατοικιών, και της κατ' επέκταση κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών στο πλαίσιο αυτό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η φιλοσοφία μας, οι ιδέες μας και η τελική αξία που προσφέρουμε στην καθεμιά και στον καθένα εκεί έξω, θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις υποστήριξης του στόχου μας για αειφόρο ανάπτυξη μέσω ενός κοινωνικού τρόπου συλλογικής (προ)κατασκευής.

Περισσότερες πληροφορίες για την Cocoon Modules και τις δραστηριότητές της μπορείτε να βρείτε στο: http://www.cocoonmodules.com