Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πολύτιμες συμβουλές για να έχετε πάντα λευκά και υγιή δόντια

Ένα όμορφο χαμόγελο κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε περίσταση και καταφέρνει να γεμίζει με αυτοπεποίθηση και προσωπική ικανοποίηση τον κάτοχό του.

Δείτε με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να λευκάνετε τα δόντια σας και να τα διατηρείτε υγιή με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και σε περίπτωση που στην οδοντοστοιχία σας έχουν γίνει οδοντιατρικές εργασίες αποκατάστασης, όπως είναι τα εμφυτευματα.

1/ Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Πλύνετέ τα με την επιμέλεια που σας έχει διδάξει ο οδοντίατρός σας πρωί, μεσημέρι και βράδυ αλλά και μετά από ενδιάμεσα γεύματα πλούσια σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Προτιμήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή για να έχετε καλύτερη πρόσβαση στα πίσω δόντια.

 

2/ Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα. Το φθόριο βοηθάει να σκληρύνει το σμάλτο των δοντιών σας και μειώνει τον κίνδυνο της φθοράς της οδοντοστοιχίας σας.

3/ Πλύνετε τα δόντια σας για 2 λεπτά κάθε φορά. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα και να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά.

4/ Μην αμελείτε τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή/και βουρτσάκια μεσοδοντίου καθαρισμού, κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Με αργές και απαλές κινήσεις απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών και την οδοντική μικροβιακή πλάκα από τις πλαϊνές επιφάνειες τους.

5/ Περιορίστε όξινα, σακχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα και ποτά. Αναψυκτικά, λικέρ, λευκό κρασί και όσα τρόφιμα περιέχουν λιπαρά καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε για το καλό της οδοντοστοιχίας σας, αλλά και της σιλουέτας σας. Περιέχουν συστατικά που αλλοιώνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα το δομικό υλικό των δοντιών σας και προκαλούν τερηδόνα.

6/ Προστατεύστε την οδοντοστοιχία σας από τραυματισμούς. Όταν αθλείστε ή κάνετε έντονες δραστηριότητες, φορέστε ένα «μασελάκι» προστασίας των δοντιών σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να τα τραυματίσετε.

7/ Κρατήστε το δόντι που έπεσε. Αν συμβεί να πέσει κάποιο από τα δόντια σας, προσπαθήστε να το κρατήσετε στη θέση του μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρό σας. Αν δεν είναι δυνατόν, τυλίξτε το σε πλαστικό ή τοποθετήστε το σε γάλα και ζητήστε αμέσως οδοντιατρική βοήθεια.

8/ Τα δόντια προορίζονται μόνο για το μάσημα των τροφών και όχι για να τα χρησιμοποιείτε για οτιδήποτε άλλο, όπως το να ανοίγετε συσκευασίες, να κόβετε κλωστές ή να αφαιρείτε το σφιγμένο καπάκι από κάποιο μπουκάλι.

9/ Βάλτε την οδοντιατρική σας φροντίδα σε πρόγραμμα. Πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας για να ελέγχει την κατάσταση της υγείας των δοντιών σας κάθε έξι μήνες.Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για κάθε πρόβλημα.