Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Το βιβλίο του Β. Ζαγκότα για τη δυναμική της εικόνας στη διδασκαλία παρουσιάστηκε στο Μεσολόγγι

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσολογγίου “Κωστής Παλαμάς” και το βιβλιοπωλείο “Πολύπλευρο” (Χ. Τρικούπη 2, Ι.Π. Μεσολογγίου) παρουσίασαν το βιβλίο του εκπαιδευτικού Βασίλη ΖαγκόταΗ πολυαισθητηριακή δυναμική της εικόνας στη διδακτική διαδικασία. Έρευνα στο σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου”.

Το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 2016 από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει μια διαφορετική μεθοδολογία προσέγγισης της εικονογράφησης των σχολικών εγχειριδίων και παραθέτει προτάσεις διδασκαλίας, στη βάση της σημειωτικής ανάλυσης των εικόνων. Στο προσκήνιο τίθενται τα βασικά δομικά στοιχεία των εικόνων, το χρώμα, το μέγεθος, η θέση τους στη σελίδα, η θέση και οι πληροφορίες της λεζάντας, τα στοιχεία και η διάταξη των μορφών αλλά και η ταυτότητα κάθε έργου. Η μεθοδολογία αυτή δεν αποσκοπεί μόνο στην καθημερινή διδακτική πρακτική αλλά και στην περαιτέρω ερμηνεία των οπτικών πληροφοριών που συναντά κανείς καθημερινά στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Η έκδοση αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τον εκπαιδευτικό και αξίζει να βρίσκεται σε κάθε επιστημονική βιβλιοθήκη.

Ο συγγραφέας είναι δάσκαλος, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αστακού.

Για το βιβλίο και για τον συγγραφέα μίλησαν:

ο κ. Ιωάννης Φύκαρης, επίκουρος καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. Ιωαννίνων

ο κ. Αναστάσιος Σκαρμούτσος, εκπαιδευτικός Π.Ε., αιρετός εκπρόσωπος Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αιτ/νίας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Τσάμης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσολογγίου “Κωστής Παλαμάς”.