Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Στη Βουλή τα λειτουργικά προβλήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου από Γ. Βαρεμένο και Μ. Τριανταφύλλου

Με ερώτησή τους προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, ρωτούν, εάν το Υπουργείο, θα πραγματοποιήσει ενέργειες, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα στην καθαριότητα και στην έλλειψη αναλώσιμων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρίνιου, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της έγκαιρης πρόσληψης ωρομίσθιων καθηγητών και συμβούλων, ώστε να εξασφαλιστεί, η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:


"Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων με πρόγραμμα εκπαίδευσης που διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκειά του είναι 2 εκπαιδευτικά έτη και μετά την επιτυχή αποφοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή.



Το Σ.Δ.Ε. Αγρινίου λειτουργεί από το 2003 και διανύει φέτος τον δέκατο τρίτο χρόνο της λειτουργίας του. Έχει 3 τμήματα στον Α’ κύκλο με 60 εκπαιδευόμενους και 3 τμήματα στον Β’ κύκλο με 58. Στελεχώθηκε με τον Διευθυντή (σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Κ1/131268/31-8-2016 απόφαση απόσπασης), τον Υποδιευθυντή (σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Κ1/1871/4-1-2017 απόφαση απόσπασης) και 5 μόνιμους εκπαιδευτικούς (σύμφωνα με τις υπ. αριθμ. Κ1/191667/10-11-2016 και Κ1/119806/31-8-2016 αποφάσεις αποσπάσεων). Οι ελλείψεις, ωστόσο, σε εκπαιδευτικό προσωπικό των  γραμματισμών έχουν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τα έξης κενά σε διδακτικές ώρες : στην Ελληνική Γλώσσα  3 ώρες, στα Μαθηματικά 12 ώρες, στην Αγγλική Γλώσσα 3 ώρες, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση 6 ώρες και στο Project 18 ώρες.

Οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Αγρινίου, που συμμετείχαν στην πανελλαδική αποχή από τα μαθήματά τους στις 20 και στις 22 Φεβρουαρίου, ζήτησαν με ανακοίνωσή τους να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν άμεσα οι εμφανείς ελλείψεις στην καθαριότητα των χώρων και την προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, όπως και η καθυστέρηση στην μη έγκαιρη πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών και συμβούλων, καθώς οι σχετικές προκηρύξεις ανακοινώθηκαν μόλις στα μέσα του προηγούμενου μήνα.
Επειδή, οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μαθητές δεύτερης κατηγορίας,
Επειδή, η κοινωνική προσφορά του Σ.Δ.Ε. Αγρινίου είναι έντονη στην ευρύτερη περιοχή της πόλης,
Επειδή, η στελέχωση της σχολικής μονάδας με τον αναγκαίο διδακτικό προσωπικό πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα,
Επειδή, η επάρκεια των αναλώσιμων υλικών δεν πρέπει, επίσης, να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου,  
 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των υπαρχόντων κενών με πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού για το Σ.Δ.Ε. Αγρινίου;
2.       Έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα καθαριότητας και έλλειψης αναλώσιμων που παραμένουν, όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευόμενοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Τριανταφύλλου

Γιώργος Βαρεμένος"