Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

"Όταν ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στα τέλη του 2003 γεννιόταν στο Μεσολόγγι..."

«Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι πετυχημένη διότι έχει την ευλογία του Μεσολογγιού…» είχε δηλώσει στο Μεσολόγγι, ο σημερινός ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος χαιρετίζοντας την πρώτη εκδήλωση που είχε γίνει (σ.σ. στα τέλη του 2003), σε πανελλαδικό επίπεδο, για την ενότητα της κατακερματισμένης Αριστεράς.
Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις και έτσι δημιουργήθηκε μετά από λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρνοντας στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν να έχει εκπροσώπηση στη Βουλή για να κάνει μετά από 10 χρόνια το μεγάλο άλμα καταλαμβάνοντας τα «έδρανα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα να διεκδικεί με αξιώσεις τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Έτσι σε κάθε περίπτωση  είναι βέβαιο ότι η τότε εκτίμηση, του Μανώλη Γλέζου επιβεβαιώθηκε στον υπέρτατο βαθμό και δικαιώθηκαν όλοι όσοι στήριξαν τότε το εγχείρημα.
Από το προσωπικό μας αρχείο αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ που είχαμε κάνει για την εκδήλωση καθώς και τη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο Μανώλης Γλέζος, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και στην εφημερίδα «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».

Δεκέμβριος 2003
Από το Μεσολόγγι ξεκίνησε η «Πρωτοβουλία για την ενότητα της Αριστεράς»Αριστερά. Κάτι γίνεται!!!Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου



 


Στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη, η πρώτη εκδήλωση της  «Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς» της κίνησης που στοχεύει στην σύμπραξη όλων των αριστερών δυνάμεων της χώρας σε ένα ενιαίο σχήμα.
«Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι πετυχημένη διότι έχει την ευλογία του Μεσολογγιού…» είπε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Γλέζος ο οποίος έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια.
Στην γεμάτη από κόσμο, κατάμεστη θα λέγαμε, αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου τις απόψεις για το «εγχείρημα» της ένωσης των αριστερών δυνάμεων της χώρας κατέθεσαν κατά σειρά οι Γιάννης Μπανιάς, Μάκης Κοψίδης, Ρούντι Ρινάλντι, Αντώνης Νταβανέλος, Δημήτρης Στρατούλης και Μανώλης Γλέζος.
Ο στόχος είναι προφανής δηλαδή να οδηγηθούν οι συμπράττουσες δυνάμεις όχι μόνο σε εκλογική, αλλά και σε μετεκλογική συνεργασία.
Στην πρωτοβουλία μετέχουν η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, η ΚΟΕ, ο ΣΥΝ, καθώς και ανένταχτοι του Χώρου Διαλόγου, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η ονομασία  του σχήματος.
Στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Αριστερά, Κάτι γίνεται» παρουσιάσθηκαν  οι κατευθύνσεις της όλης πρωτοβουλίας, οι οποίες θα έχουν ως άξονες την αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό, τις δυνάμεις του πολέμου, το δικομματισμό και τα κεντροαριστερά σενάρια.
Απ’ ότι επεσήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης αυτή η συνεργασία οικοδομήθηκε πάνω στην κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς τα τελευταία τρία χρόνια είτε στους κόλπους του «Χώρου Διαλόγου» είτε στους κοινωνικούς και αντιπολεμικούς αγώνες, στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και στις περυσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
Ο Μανώλης Γλέζος, αφού όπως αναφέραμε και παραπάνω υπογράμμισε την σημειολογία της έναρξης αυτής της πορείας προς το λαό δηλαδή τα ιδανικά του Μεσολογγίου,  τόνισε ότι: «Το εγχείρημα εκφράζει τους πόθους όλων εκείνων που περιμένουν από τις δυνάμεις της Αριστεράς να σταματήσουν την εμφύλια διαμάχη ανάμεσά τους και να κατανοήσουν ότι ο αντίπαλος βρίσκεται στην αντίπερα όχθη».
«Η αρχή έγινε -πρόσθεσε- η Αριστερά ξεκινάει. Η δύναμή της βρίσκεται στη συσπείρωση και τη συνεργασία. Στον λαό η εμπιστοσύνη της, στα ιδανικά της η ελπίδα», δηλώνοντας ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό για να πετύχει αυτή πρωτοβουλία λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαι 81 χρονών και δεν θέλω να πεθάνω με την αριστερά κατακερματισμένη».
Τους στόχους αυτού του εγχειρήματος περιέγραψε ο Γιάννης Μπανιάς λέγοντας: «η μόνιμη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και αγωνιστική συσπείρωσή τους, που εκφράζεται με αυτήν την πρωτοβουλία, θα εκφραστεί και στις επικείμενες εκλογές σε ενωτικό αριστερό σχήμα. Ένα σχήμα που θα επιδιώξουμε να συγκεντρώσει το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνάμεων που συμμερίζονται τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις της διακήρυξής μας».
Τέλος και οι υπόλοιποι ομιλητές μίλησαν για την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς προκειμένου να δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος στο δικομματισμό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που απηύθυναν στους ομιλητές οι παρευρισκόμενοι.


Συνέντευξη με τον Μανώλη Γλέζο


Ο Μανώλης Γλέζος ήταν το «βαρύ» όνομα των στελεχών της αριστεράς που βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Μεσολόγγι για να παρουσιάσουν τις βασικές αρχές που περιέχονται στην διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την ενότητα της Αριστεράς».
Όπως ήταν αναμενόμενο η παρουσία του λειτούργησε «ως πόλος έλξης» και έδωσε κύρος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ενώ παράλληλα δεν ήταν λίγοι αυτοί που διατύπωσαν τις «απορίες» τους για την τύχη του εγχειρήματος.
Αυτές τις απορίες μεταφέραμε στο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, γνωστό για την συνέχεια που διέπει τους αγώνες του για τα δίκαια του ελληνικού λαού.
Χωρίς δισταγμό αποδέχθηκε το «αίτημά» μας και όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια επιβεβαίωσε την πίστη του για επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων της χώρας.
«Οι αντίπαλοι μας δεν είναι στην αριστερά, είναι στη αντίπερα όχθη κι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας» ήταν η επωδός του…

Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλατε από την πρώτη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας»;
Θεωρώ ότι το βάπτισμα που έκανε η «Πρωτοβουλία για την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς» στο Μεσολόγγι, ήταν πετυχημένο.
Και το λέω κυριολεκτικά αυτό.
Διότι η ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο της αριστεράς για να υπάρξει επιτέλους ένα ξεκίνημα το οποίο θα κάνει τομή στην πολιτική ζωή της χώρας, βρίσκει ανταπόκριση στο εγχείρημα που αποφασίσαμε να κάνουμε.
Από ‘δω και πέρα όμως η υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Αν η υπόθεση αυτή δεν γίνει όλων των αριστερών δεν προοιωνίζει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτό το βάπτισμα με κάνει να ευελπιστώ ότι θα πάμε καλά.
Έχουμε την ευλογία του Μεσολογγιού

Η πρωτοβουλία αυτή είναι προϊόν συνεννόησης των επικεφαλής των αριστερών κομμάτων;
Η πρωτοβουλία δεν είναι κορυφής αλλά αποτέλεσμα πίεσης απ’ όλους τους αριστερούς. Έτσι αυτή η πίεση υποχρέωσε την κορυφή να ανταποκριθεί σ’ αυτή την απαίτηση.

Αυτή δηλαδή είναι η διαφορετική συνταγή για να πετύχει το εγχείρημα;
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω όρους «από πάνω» ή «από κάτω».
Θα κάνω μια προσέγγιση που πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι προϊόν μιας στιγμής. Δεν είναι απόρροια της ανάγκης συμμετοχής σε εκλογές. Είναι μια προεργασία ολόκληρη που έγινε σε κοινούς αγώνες για τα προβλήματα των εργαζομένων, που έγινε για τα προβλήματα όλου του ελληνικού λαού, π.χ. στο ασφαλιστικό. Είναι αποτέλεσμα κοινής δράσης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στο πόλεμο. Είναι απόρροια ενός επίπονου αγώνα που γίνεται στο «Χώρο του Διαλόγου» και τη κοινής δράσης εδώ και τρία χρόνια. Ενός χώρου που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο ζυμωτήρι ιδεών.
 Όσοι συμφωνούσαν προχωρούσαν σε αγώνες, όμως κι αυτοί που δεν συμφωνούσαν δεν έφευγαν από τον χώρο διαλόγου.
Συνεπώς έχουμε μια τέτοια προεργασία η οποία πήρε και την έγκριση του λαού σε πολλές περιπτώσεις στις περυσινές νομαρχιακές εκλογές, ειδικά στην υπερνομαρχία Αθηνών. Οι οποίες να θυμίσω είχαν το χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» προκειμένου οι πολίτες να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την ενότητα της αριστεράς.
Έτσι θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι κοινή του λαού της αριστεράς και των πολιτικών της.

Αυτό το «εγχείρημα» όμως θα κριθεί στις επερχόμενες εκλογές…
Το εγχείρημα αυτό θα κριθεί κατ’ αρχάς στις συγκεντρώσεις, όπως αυτή του Μεσολογγίου, οι οποίες θα γίνουν σ’ όλη την Ελλάδα, θα κριθεί από τη συμμετοχή μας στους αγώνες του λαού και φυσικά θα κριθεί στις εκλογές.

Μετά τις εκλογές θα υπάρξει επιπλέον «άνοιγμα» στις δυνάμεις της αριστεράς;
Μα και τώρα είμαστε ανοιχτοί σε ισότιμη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, οποτεδήποτε κι αν έρθουν για να συνεργασθούμε.

Δηλαδή το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι ικανό να καλύψει όλες τις τάσεις ακόμη κι αν υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις;
Το θέμα δεν είναι να ταυτισθούμε πλήρως γιατί τότε φτιάχνουμε ένα ενιαίο κόμμα.
Δεν στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο κόμμα διότι κάτι για κάτι  τέτοιο πολλοί έχουν προσπαθήσει να κάνουν εδώ και τριάντα χρόνια. Δηλαδή πολλοί σε διάφορες τάσεις της αριστεράς  προσπαθούν να πείσουν τον άλλο ότι έχουν δίκιο.
Συνεπώς εάν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα τότε θα αποτύχουμε αφού επιδίωξη μας θα είναι να πείσουμε τους άλλους για το «δίκιο» μας.
Έτσι εμείς προσπαθούμε να συνθέσουμε την ιδεολογική διαφορετικότητα του καθενός στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων του λαού.

Σήμερα μπορεί να υπάρξει φούντωμα αυτής της λαϊκής αγανάκτησης;
Αυτό καταφαίνεται από την συμμετοχή του κόσμου στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και σ’ αυτά εναντίον της παγκοσμιοκρατίας. Επομένως υπάρχει μια αρχή, η οποία πιστεύω θα εξελιχθεί σε ανάταση του λαού αρκεί κι εμείς να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του.
Τίποτε δεν γίνεται με «από μηχανής θεό».
Απαιτείται η συμμετοχή όλων μας σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Βλέπουμε ότι στις κατά τόπους επισκέψεις κάνετε συναντήσεις και συζητήσεις με μαθητές. Για ποιο λόγο και τι αποκομίζετε απ’ αυτές τις συναντήσεις;
Στις περισσότερες περιπτώσεις με προσκαλούν να μιλήσω για την εθνική αντίσταση και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του εορτασμού της 28 Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου και της ημέρας της Εθνικής Αντίστασης. Με κάλεσαν όμως να μιλήσω και όταν ήταν σε εξέλιξη τα γεγονότα σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ.
Σ’ αυτές τις συναντήσεις μου δίνεται η δυνατότητα να συνομιλήσω με τους μαθητές και για άλλα θέματα ενδιαφέροντα όπως π.χ. κοινωνικά, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.λ.π.
Η διαπίστωση μου είναι, ότι η νεολαία μας, παρά τις επιδράσεις που δέχεται απ’ αυτούς που θέλουν να επιβληθούν σ’ όλο τον κόσμο, έχει αντίληψη για τα πράγματα και μια δυναμικότητα η οποία θα καταπλήξει τους πάντες.
Π.χ. εδώ στο Μεσολόγγι μετά από την συζήτηση που είχα με τους μαθητές, δυο απ’ αυτούς μου είπαν ότι τους έμεινε η φράση μου «πέρασε η εποχή που αποφάσιζε ο ένας για τον άλλο και σήμερα πρέπει να συναποφασίζουμε για τις τύχες μας»

Δηλαδή αυτή η πρωτοβουλία για την ενότητα της αριστεράς μπορεί να εκφράσει και τη νεολαία…
Σίγουρα. Ο χώρος της νεολαίας δεν θέλει να επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Πονάει για τον κατακερματισμό της αριστεράς, πονάει με το να βλέπει τα κόμματα της αριστεράς να αλληλοβρίζονται. Ο αντίπαλος μας είναι στην αντίπερα όχθη.

Δηλαδή το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια η οποία θα πρέπει να αγκαλιστεί από τον κόσμο της αριστεράς…
Ακριβώς έτσι είναι έχει ξεκινήσει αυτή προσπάθεια και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και για πρώτη φορά η αριστερά θα γίνει ενιαία.

Δεν σας φοβίζει το γεγονός, ότι στο δρόμο προς τις εκλογές, τα δυο μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα το κυβερνητικό θα επιδιώξουν την πόλωση;
Ο λαός πλέον έχει πεισθεί ότι ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. εκφράζουν το νεοφιλελευθερισμό και την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Αλήθεια επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ήταν που πέρασαν αμερικανικές δυνάμεις για την Γιουγκοσλαβίας; Αλήθεια όπως επί Ν.Δ. το 1991 έτσι και τώρα δεν πήγαν πολεμικά πλοία στον Περσικό κόλπο;
Θα μπορούσα να σας αναφέρω μια σειρά ενεργειών των δυο κομμάτων που μας οδηγούν σ’ αυτό το συμπέρασμα δηλαδή ότι εκφράζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που πρεσβεύουν.