Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Μαρία Φωκά: "Φωνή σου Δύναμη μου!"

Ενδιαφέρουσα ειναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα newssville.be η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, Μαρία Φωκά.

Η κ. Φωκά απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματα των συνεργατών της ιστοσελίδας τα οποία τέθηκαν και σε άλλους υποψήφιους βουλευτές με σκοπό να προσανατολίσουν την συνομιλία με τα πολιτικά πρόσωπα στην ουσία των πραγμάτων που αφορούν στην Ελλάδα και που θα δούμε την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κυρία Φωκά, με ποια κριτήρια πιστεύετε πως πρέπει να κάνει την επιλογή του ο Έλληνας ψηφοφόρος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Πλησιάζοντας την Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι η αυτογνωσία...η συναίσθηση του πού οδήγησαν προηγούμενες επιλογές μας, τι επράχθη και τι ήταν δυνατόν να γίνει, πού έγιναν λάθη και κατά πόσο ήταν δυνατόν ν´αποφευχθούν. Αυτό θα μας οδηγήσει με ρεαλισμό και σοβαρότητα στη σωστή επιλογή. Και αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεδομένης της Κρίσης που δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, ηθικών, κοινωνικών, δημοκρατικών, τι προτίθεστε να κάνετε έτσι που η εκπαίδευση και η έρευνα να συνεισφέρει στη ανασυγκρότηση της ρημαγμένης χώρας; Ερμηνεύουμε σαν «Ανασυγκρότηση» η χώρα να μπορεί να έχει μια ισότιμη θέση στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές τραπέζι σε θέματα πνευματικά και επιστημονικά μιας δημοκρατικής Ευρώπης.

Απαραίτητη προϋπόθεση του να αναδειχθεί η ελληνική διανόηση και η δυναμική των Ελλήνων επιστημόνων είναι, κατά τη γνώμη μου, η στροφή στην πρωτότυπη έρευνα και δημιουργία. Ως εκ τούτου η επένδυση στο κομμάτι αυτό δεν μπορεί να είναι κρατική μέριμνα μόνο. Η αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών και η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς που θα αποφέρουν χορηγίες κρίνεται απαραίτητη. Ο κομματισμός, όμως, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι αρτηριοσκληρωτικές αγκυλώσεις κρατιστικής λογικής απογοητεύουν ή και διώχνουν ακόμα τους νέους επιστήμονες από τη χώρα αποδυναμώνοντας τη θέση μας στην ευρωπαϊκή, κυρίως, κονίστρα.

Είσαστε υπέρ ή κατά του μπόνους των 50 εδρών; Νομίζετε ότι η κατάργησή του θα βοηθούσε στην δημιουργία ενός κλίματος κυβερνητικών συνεργασιών ή πιστεύετε στο μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων;

Πιστεύω ακράδαντα στην αναγκαιότητα δημιουργίας ισχυρών κυβερνήσεων οι οποίες θα έχουν τη θέληση και την πυγμή να επιβάλλουν το πρόγραμμά τους, θα εμπνέουν ασφάλεια στους πολίτες και δε θα γίνονται εφαλτήριο τυχοδιωκτικών ενεργειών από μικρότερα μορφώματα που θα εκβιάζουν την παραμονή τους ή όχι σ αυτήν ανάλογα με ιδιοτελείς ή λαϊκίστικες επιδιώξεις. Είμαι, αναφανδόν, υπέρ του ωφελήματος των πενήντα εδρών που βασίζεται στο πνεύμα και την ουσία της δεδηλωμένης.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλή λειτουργούσε επικυρώνοντας τις εντολές της Τρόικας μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, πιστεύετε ότι η νέα Βουλή, άσχετα από τις ιδεολογικές διαφορές, θα μπορέσει να επανακτήσει την Πολιτική, Συνταγματική και Εθνική κυριαρχία;

Πολιτική, Συνταγματική και Εθνική κυριαρχία έχει η χώρα από τη στιγμή που οικονομικά δεν απαξιώνεται και μπορεί να προσδοκά τα οφέλη που μπορεί να αντλήσει από την παραμονή της στο ευρώ. Είναι επιβεβλημένη, λοιπόν, η μέσα σε λογικά πλαίσια συνεργασία της χώρας μας με τους ευρωπαίους εταίρους και η από αυτή προκύπτουσα ανάγκη ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας, με δικαιοσύνη και πρόγραμμα ρεαλιστικό για τους Έλληνες.

Αν εκλεγείτε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ενδεχομένως να σας οδηγούσαν στην απόφαση να αλλάξετε κόμμα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής σας θητείας;

Η απόκλιση από τις αρχές της παράταξης, οι οποίες με έκαναν να συμπαραταχθώ από πολύ νωρίς και η αδυναμία μου να εκπροσωπήσω τους πολίτες της περιφέρειας που με εξέλεξε, ιδιαιτέρως δε της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Με το χέρι στη καρδιά, ποια συμβουλή θα δίνατε σήμερα σ’ έναν νεαρό τελειόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου; Να παραμείνει στην Ελλάδα ή να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό;

Να παραμείνει, να δουλέψει, να στραφεί σε νέες και τολμηρές επιλογές μέσα από τη σπουδή και τη δουλειά του, γιατί μόνο με όρεξη να ανταποδώσεις στον τόπο και τη χώρα σου, αφομοιώνεις υγιώς τα δώρα και τις ευκαιρίες του κοσμοπολιτισμού.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ