Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Χρίστος Βερελής: "Το ΠΑΣΟΚ είχε υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα αυτό καιθα ακολουθήσει". Με επιτυχία η συγκέντρωση στο Μεσολόγγι

Κάλεσμα στους δημοκρατικούς πολίτες να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη σιγουριάς και ευθύνης, να ρίξουν την κρίσιμη και χρήσιμη με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα, ψήφο στην παράταξη, απεύθυνε ο Χρίστος Βερελής από την κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε χθες 22-1-2015 στο ξενοδοχείο ΘΕΟΞΕΝΙΑ στο Μεσολόγγι.

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με ολιγόλεπτες τοποθετήσεις, καθώς και εκατοντάδων πολιτών, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουάριου και ζήτησε από τους πολίτες να υπερβούν τους φόβους, αβεβαιότητα και τα διλήμματα που καλλιεργούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με φόντο την εκλογική διαδικασία και να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστή των εκλογών και εγγυητή της σταθερότητας για την χώρα.

"Ζητούμε", τόνισε, "την τρίτη εντολή, γιατί θέλουμε να είμαστε και θεσμικά εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική, γιατί προοδευτικό είναι το ασφαλές, που καλύπτει τον αδύναμο, που επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί".

 

Για όσους είναι θετικά προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ για να μην πάει το μπόνους στον ΣΥΡΙΖΑ αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν πρώτο, τους παρέπεμψε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να υποστηρίξει ότι δεν έχουν λόγο να το κάνουν αυτό γιατί το αντίβαρο και η κρίσιμη ψήφος είναι το ΠΑΣΟΚ.

«Η ευρωπαϊκή ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διοχετεύσει το επόμενο χρονικό διάστημα ρευστότητα 1 δις ευρώ για να στηρίξει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη χώρα. Έχουμε δυο επιλογές σαν χώρα: η μια είναι οι ανέξοδες υποσχέσεις και η άλλη ο ορθολογισμός»

Ο ίδιος αναφερόμενος στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση μιας εξαιρετικά επώδυνης 5ετιας.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Βερελή σε αυτό το σημείο φθάσαμε, γιατί στις πιο κρίσιμες στιγμές τα κεντρικά πρόσωπα των τότε Κυβερνήσεων απέτυχαν να ανακόψουν τη πορεία προς την οικονομική εκατόμβη της χώρας.

"Έτσι όσοι λίγοι χτυπήσαμε δυνατά τις καμπάνες για τη πορεία του σκάφους προς τα βράχια, ανακηρυχθήκαμε σε ανεπιθύμητα πρόσωπα. Δεν προετοιμάστηκε καν η χώρα και υπέγραψε το πρώτο χαρτί που της έβαλαν μπροστά της: Το μνημόνιο όπως το έφτιαξε η τρόικα" σημείωσε ο πρώην Υπουργός.

Ο Χριστός Βερελής επισήμανε την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών και να αποφευχθούν νέες εκλογές, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει σε αυτό δίνοντας ψήφο ανοχής στο Συριζα που θα πάρει τη πρώτη εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, τονίζοντας την προϋπόθεση να μην υπάρξει νοτιοαμερικανική εξέλιξη και έξοδος από την Ευρώπη!

«Το ΠΑΣΟΚ είχε υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα αυτό θα ακολουθήσει και στην συνέχεια, δεν υπάρχει άλλοθι για νέες εκλογές πρέπει να σχηματίσει Κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι το πραγματικό στοίχημα των εκλογών είναι «αν το έθνος θα κάνει ένα βήμα μπροστά για να φτάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο και να φτάσουμε στη νέα φάση ή αν θα το κάνουμε επειδή το θέλουμε ή κατά λάθος, πολλά βήματα πίσω εξανεμίζοντας τις θυσίες και τα επιτεύγματα του λαού μας».

Προέβλεψε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να δείξει στους εταίρους ότι λειτουργεί με λογική και υπευθυνότητα. Το ζήτημα είναι όταν θα χρειαστεί να επικυρώσει αποφάσεις ή συμφωνίες, φοβάμαι ότι , θα συναντήσει εσωτερικές αντιδράσεις.

Από την κριτική του πρώην Υπουργού δεν έλειψαν οι αιχμές -- αναφορές για την κυβέρνηση Σαμαρά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μια διακυβέρνηση μέσω μιας κλειστής ομάδας "του καλαματιανού κύκλου"

Οι ευθύνες του είναι μεγάλες σημείωσε με νόημα για να καταλήξει: "Ακύρωσε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και εστίασε αποκλειστικά στη εξοντωτική φορολογία". Ο Χρίστος Βερελής υπεραμύνθηκε των πολιτών επιλογών του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι με πολιτική βούληση και επιμονή διέσωσε αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος.

"Πολλά μέτρα που ελήφθησαν τα πέντε αυτά χρόνια δυστυχώς σχεδιάστηκαν πολλές φορές στο πόδι, υπό το κράτος πανικού και χωρίς την απαραίτητη προσπάθεια προστασίας των αδύναμων κοινωνικών ομάδων από τις επιπτώσεις και μόνον με μεγάλες πιέσεις και βέτο του ΠΑΣΟΚ διασώθηκαν κάποια πράγματα" ανέφερε ο πρώην Υπουργός

Ο ίδιος εξέφρασε , με σιγουριά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει Αιτωλοακαρνάνα Βουλευτή, για να σημειώσει ότι δεν έμεινε ποτέ η δημοκρατική παράταξη στην Αιτωλοακαρνανία χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και οι πολίτες της, την Κυριακή, θα εκλέξουν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ζήτησε αναπτυξιακή στροφή σε Τομείς της Ελληνικής οικονομίας που όπως σημείωσε πρέπει να αναζωογονηθούν και να αναπτυχθούν, σε συνδυασμό, ίσως, κατά πρώτο και κύριο λόγο, με τις περιοχές που χρήζουν άμεσης οικονομικής η πολιτικής βοήθειας. Και έφερε σαν

Παράδειγμα την Αιτωλοακαρνανία το Μεσολόγγι, που όπως υποστήριξε άδω και μια 10ετια δεν έχουν δει Κυβερνητική υποστήριξη. Αντιθέτως αποψιλώθηκε η τοπική οικονομία και απομακρύνθηκαν σχεδόν όλες οι δομές που υπήρχαν!

Μένοντας στα αναπτυξιακά ζήτημα της περιοχής, σημείωσε ότι η πρόοδος παλαιότερων ετών με ουσιαστική πρόοδο για την Αιτωλοακαρνανία, με ενισχυμένο ρόλο και λόγο στα κέντρα αποφάσεων, με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις να τονώνουν και να ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα έχει ανακοπεί τα τελευταία χρόνια.

Κάνοντας μια εκτενή αναδρομή - αναφορά σε έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι η κατάσταση που επικρατούσε στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 ήταν προβληματική για να εξηγήσει :

«Δεν ήταν μόνο ότι υπήρχαν πολλές ελλείψεις σε όλους τους τομείς, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμιο Ακτίου, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, διαχείριση απορριμμάτων, εκπαίδευση αλλά και οι ήδη υπάρχουσες υποδομές ήταν μικρής κλίμακας και χαμηλής ποιότητας κατασκευής και λειτουργικότητας Υπήρχε σαφής ανισορροπία διαθεσίμων υποδομών με άλλες περιοχές της χώρας. Όταν ανέλαβα θεσμικό ρόλο ήμουν αποφασισμένος να δώσω προτεραιότητα στις υποδομές.

Την περίοδο εκείνη έγινε αντιληπτό ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν ήταν φτωχός συγγενής, ο παραμελημένος Νόμος, ο κουμπάρος της κεντρικής εξουσίας.

Τα τελευταία χρόνια εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων η περιοχή έχει υποστεί σημαντική οικονομική αποδυνάμωση με συνεχώς φθίνουσες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σημαντικά αδιέξοδα στην απασχόληση και εργασία του ενεργού πληθυσμού.