Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Αλ. Παπαρήγα από Αγρίνιο: "Έχει όμως σημασία οι εκλογές να βγάλουν εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση"

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Άνεσις» στο Αγρίνιο μίλησε το πρωί της Κυριακής η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. στην Αιτωλοακαρνανία. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Μωραίτης, ο οποίος κάλεσε τον λαό της περιοχής, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, να συμβάλει με την ψήφο του στην ύπαρξη μιας ισχυρής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αστική τάξη και τα επιτελεία της δεν ανησυχεί ιδιαιτέρα για την προοπτική να χάσει το δικό της παιδί την διακυβέρνηση, είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα άλλο παιδί, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μάλιστα ενδιαφέρεται να κυβερνήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με άλλες δυνάμεις, το Ποτάμι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γιατί όχι μαζί και με το κόμμα του Γ.Α.Π.

Το θέμα είναι την επόμενη μέρα, στις 26 Ιανουαρίου το πρωί, η αστική τάξη, τα μονοπώλια να αισθανθούν κάποιο ρίγος φόβου, παρά το γεγονός ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ή θα γίνει εντελώς δική τους. Το ρίγος φόβου, το καρδιοχτύπι σε μια περίπτωση μπορεί να το νιώσει αν το Κ.Κ.Ε. αναδειχθεί σε μια ανερχόμενη δύναμη, ύστερα από τις απώλειες που υπέστη το 2012».


Υπογράμμισε ότι οι κάλπες της 25ης Γενάρη και γενικά οι κάλπες δεν πρόκειται να βγάλουν εργατική – λαϊκή εξουσία, αυτή θα προκύψει μέσα από εργατικές λαϊκές διαδικασίες και με τα όργανα πάλης που θα αναδειχθούν.

«Έχει όμως σημασία οι εκλογές να βγάλουν εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση ως ανερχόμενη δύναμη, δηλαδή δυνατό ΚΚΕ.

Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, επιβάλλεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες, εκλογές. Γιατί, ένα δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά να οργανώσει την πάλη του λαού, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητα που έρχεται με την ΚΑΠ και τη φορολογία και να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσες, ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε».

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε «Μας προσάπτουν την κατηγορία ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για το αύριο, για την εργατική – λαϊκή εξουσία, δηλαδή για το σοσιαλισμό και δε μετέχουμε στην επίλυση των προβλημάτων του σήμερα.

Και μάλιστα ότι στο όνομα του σοσιαλισμού αρνούμαστε να στηρίξουμε μια προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της αριστεράς, μια αντιδεξιά κυβέρνηση.

Αυτή η έννοια της αριστεράς έχει συκοφαντηθεί, έχει λεηλατηθεί. Δε μπορεί να είναι αριστεροί όλοι από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το Ποτάμι και τώρα τελευταία με τη ΝΔ, που πήρε επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μιλούν εν ονόματι τον σοσιαλισμού. Δεν μπορεί να είναι αριστερός και ο Γ. Παπανδρέου και όλοι οι υπόλοιποι και ο κ. Τσίπρας και να είναι και το ΚΚΕ μέσα σ’ αυτόν το χυλό, να σας το πω έτσι απλά, λαϊκά.

Δεν υπάρχει πιο αισχρό ψέμα ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει καμιά τύχη, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του σήμερα.

Το ΚΚΕ μέσα από μια σκληροτράχηλη πορεία δράσης και μελέτης της ιστορικής πείρας, έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να συνδυάζουμε σωστά, πολύ σωστά μάλιστα, τον αγώνα για τα πιο οξυμένα προβλήματα με τον γενικότερο αγώνα για την εργατική – λαϊκή εξουσία. Όσο λάθος είναι να ξεχνάς τα άμεσα προβλήματα, το ίδιο λάθος είναι να παραμερίζεις το αύριο, το μέλλον την ελπίδα σε ψεύτικες και ουτοπικές κατευθύνσεις και προτάσεις…».

Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα, αντίθετα αποτελεί εγγύηση για την συνεπή διεκδίκησή τους.

«Απευθυνόμαστε λοιπόν με κάποια απαιτητικότητα σ’ αυτούς που είτε συναντηθήκαμε στους εργατικούς αγώνες, είτε είδαν με ελπίδα και συμπάθεια τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες, και τους λέμε: «η δική σου ευκαιρία είναι η επόμενη μέρα να βρει το ΚΚΕ πιο δυνατό».

Έτσι και αλλιώς οι εκλογές θα δώσουν κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο μια κυβέρνηση. Σήμερα μάλιστα είναι πιο εύκολο από το 2012 να βγει κυβέρνηση, καθώς όλοι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί ξέρουν ότι ο συμβιβασμός και η παραίτηση από υποσχέσεις είναι πιο εύπεπτος όταν περισσότερα κόμματα συμμετέχουν σ’ αυτό. Και αυτοί που τελικά θα δεχτούν την συνεργασία θα πουν «για να μη διακινδυνεύσει η πορεία στην Ευρωζώνη». Αυτοί μπορούν να τα βρουν γιατί έχουν κοινό δρόμο.

Όποια σύνθεση να έχει το νέο Κοινοβούλιο, δύναμη μαχητική, έμπειρη και σταθερή στη Βουλή και ακόμα πιο ισχυρή στο λαό θα είναι αυτή που εμπνέει, στηρίζει και συμβάλει με την οργάνωση και τον σχεδιασμό, το ΚΚΕ.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι στην δική τους αντίληψη για συνεργασία δεν βρίσκεται το ΚΚΕ. Τουλάχιστον μιλάνε με ειλικρίνεια, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που αποκλείει ως σήμερα τη συνεργασία με όλους τους άλλους και λέει ότι θα ήθελε την ανοχή τουλάχιστον του ΚΚΕ αν του λείπουν 4-5 έδρες.

Είναι 100% υποκριτική η στάση του. Όχι γιατί ξέρει ότι εμείς έχουμε καθαρή και αμετακίνητη θέση σε ποια διακυβέρνηση θα δώσουμε τα πάντα, αλλά γιατί λέει ότι θέλει εμάς, που είμαστε μεταξύ μας ριζικά αντίθετοι στη γενική πολιτική γραμμή, ενώ δεν θέλει αυτούς με τους οποίους οι διαφορές του δεν είναι βαθιές και κυρίως δεν είναι αξεπέραστες. Εκτός αν πετύχει την ανοχή τους, χωρίς να την ζητήσει καν. Είναι και αυτό υποκρισία και επικίνδυνος τακτικισμός, μεγαλοϊδεατισμός και μεγαλομανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ πριν γίνει κυβερνητικό κόμμα, και λίγο μετά. Μιλά για συνεργασία, υπολογίζοντας ότι μπορεί να πετύχει στο νήμα της κάλπης να βγάλει το ΚΚΕ από την Βουλή, να το μειώσει και τελικά, κρίνοντας εξ ιδίων να το μαντρώσει στο σύστημα. Για να μη έχει ενοχλητική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, και να κονταροχτυπιέται στα λόγια με άλλα κόμματα μέσα στην Βουλή.

Όπλο του λαού είναι και θα αποδειχθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα, τον επόμενο μήνα, η μη συμμετοχή σε κυβέρνηση που μαντρώνει το κίνημα και το οδηγεί σε υποχώρηση.

Λέμε όχι σε κυβέρνηση επιτελείο της ΕΕ και των μονοπωλίων γιατί λέμε ΝΑΙ στη διακυβέρνηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας. Λαϊκή κυριαρχία δεν υπάρχει δίχως λαϊκή εξουσία.

Διαψεύστε λοιπόν τη ΝΔ που θέλει να έρθει πρώτη πατώντας στην τρομολαγνεία, διαψεύστε τον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι έχει το λαό στο τσεπάκι του. Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, και όχι στα κόμματα που έχουν βγάλει την πολιτική κόλλα, προκειμένου να διεκδικήσουν να δώσουν αυτοδυναμία σε μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή να στηρίξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση για να την κάνουν πιο ισχυρή σε βάρος ταυ λαού».

Αναδημοσίευση από το Ouranos.gr