Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Κοινωνική Σύμπραξη» κατά της φτώχειας με πρωτοβουλία του δήμου Μεσολογγίου

«Κοινωνική Σύμπραξη» για την καταπολέμηση της φτώχειας
των Δήμων και Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας
με πρωτοβουλία του δήμου Μεσολογγίου 
Στα πλαίσια των δράσεων του δήμου Μεσολογγίου για την ενίσχυση των αδυνάμων πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα 19/1) στο Μεσολόγγι, ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την έναρξη της διαβούλευσης για την συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης», Υλοποίησης Δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στην σύσκεψη ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετείχαν ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Επιφάνειος Καραγεώργος, ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, ο διευθυντής Υγιεινής της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Φατούρος και αντιδήμαρχοι από τους δήμους Αγρινίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου.
Μέσω του προγράμματος θα δοθεί, η δυνατότητα παροχής συνδρομής σε οικογένειες που είναι οικονομικά αδύναμες, με δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης. Ειδικότερα: 




Θα διανέμονται τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη), 
Θα αντιμετωπίζονται ανάγκες σε βασικές υλικές στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ),
Θα εφαρμόζονται συνοδευτικά μέτρα, όπως ενδεικτικά,  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης  παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα). διατροφικές συμβουλές υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών κλπ.
Στόχος του προγράμματος είναι η  αντιμετώπιση του «χάσματος» της φτώχειας, δηλαδή στην ακραία φτώχεια, καθώς και στην παιδική φτώχεια, δίδοντας έμφαση στις παρακάτω  αναλυτικές κατηγορίες ωφελουμένων:
  • Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας
  • Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα/πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης
  • Πολυμελείς Οικογένειες
  • Για τα μέλη των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία (ΑμεΑ) το ΕΠ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες προσβασιμότητας / διευκολύνσεων παροχής της υλικής συνδρομής
  • Άστεγοι



Ξεκίνησε η διαβούλευση για ένταξη
στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους
Στην σύσκεψη που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της «Κοινωνικής Σύμπραξης» συμμετείχαν εκπρόσωποι της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος δήλωσε:
«Με δεδομένο πολλά νοικοκυριά στο δήμο μας και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία βιώνουν την φτώχεια ξεκινάμε σήμερα μια προσπάθεια ενίσχυσης τους μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε ανταποκρίθηκαν οι Μητροπόλεις του νομού, η Περιφερειακή Ενότητα και όλοι οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι, να υποβάλουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο. ώστε όσο το δυνατό περισσότερη συμπολίτες μας, σε κάθε γωνιά του νομού, να ωφεληθούν του προγράμματος.
Επιπρόσθετα νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο δήμος Μεσολογγίου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.»