Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

"Καρβέλης Vs Παπαδόπουλος" για τη διαγραφή οφειλών του δήμου

Ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Καρβέλης σχετικά με ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής του συνδυασμού "Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ", Παναγιώτη Παπαδόπουλου που αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη διαγραφή χρεών του δήμου, σε προμηθευτές προέβη σε υψηλών τόνων δήλωση.
Συγκεκριμένα στη δήλωσή του τονίζει:
«Για τις αστοχίες του παρελθόντος καθώς υπάρχουν παραστατικά από το 1998, δεν μπορούμε να απολογούμαστε σήμερα που προσπαθούμε να νοικοκυρεύσουμε τα οικονομικά του Δήμου.
Η εφαρμογή του νόμου είναι για τη δημοτική μας αρχή κανόνας.
Ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα είναι μέσα που θυμίζουν άλλες εποχές και χαρακτηρίζουν αυτούς που τα χρησιμοποιούν.
Κι αυτό διότι η «όψιμη», δήθεν ευαισθησία του κ. Παπαδόπουλου για την τοπική οικονομία, μάλλον δεν επιβεβαιώνεται από  την πεντάχρονη και πλέον αδιαφορία των ενδιαφερόμενων προμηθευτών και εργολάβων.
Το αντίθετο μάλιστα… θα υπέθετε κανείς… Μήπως, λοιπόν, το υπερβολικό ενδιαφέρον κάποιων είναι εκ του πονηρού;
Καθώς είναι γνωστό ότι ο δήμος μας αποδέχεται, όλες τις αποφάσεις των οργάνων της ευνομούμενης κοινωνίας μας. και ταχτοποιεί τυχόν εκκρεμότητες.
Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες του δήμου δεν χρειάζονται «Ρομπέν των Δασών» για την υποστήριξη τους.
Επιπρόσθετα θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά, τους λόγους που λήφθηκε η απόφαση για την ευρύτερη ενημέρωση των δημοτών μας:



•        Παραστατικά (τιμολόγια κλπ.) πάνω από πενταετία δεν μπορούν να πληρωθούν, σύμφωνα με το νόμο, άρα κακώς επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και απολογισμό του δήμου. Δηλαδή και να υπήρχε η οικονομική δυνατότητα δεν μπορούν να ενταλματοποιηθούν και να εξοφληθούν σε καμία περίπτωση με νόμιμο τρόπο.
•        Πολλά από τα παραστατικά που είναι προς παραγραφή, ανήκουν σε επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, είτε δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις τυπικότητας, ως προς το λογιστικό.
•        Ο τρόπος πραγματοποίησης της δαπάνης παρουσιάζει σε κάποια από αυτά πρόβλημα τυπικότητας, ως προς το δημόσιο λογιστικό.
•        Η ενημέρωση από το νόμο επιβάλλεται μόνο στην ενταλματοποίηση της δαπάνης και όχι στην παραλαβή του τιμολογίου που ούτως ή άλλως είναι ενήμερος ο προμηθευτής για την όλη διαδικασία.
•        Για όλα αυτά που παραγράφονται δεν υπάρχει καμία όχληση από την πλευρά των προμηθευτών.
•        Στην απογραφή οι ορκωτοί λογιστές έστειλαν σε όλους ειδοποίηση πιστοποίησης του χρέους.
•        Στην εκκαθάριση και πληρωμή μέσω του προγράμματος  ληξιπροθέσμων οφειλών, τηρήθηκε απόλυτη σειρά σύμφωνα, με τα δεηθέντα και τις επιταγές του Υπουργείου και μόνο.


Επομένως γίνεται σαφές ότι τα όσα υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος είναι για το «θεαθήναι» και αποτελούν συνέχεια της χωρίς όριο δημαγωγικής του στάσης, σε μια σειρά θεμάτων του δήμου και εντάσσονται στην «στρατηγική» της στείρας και κενής περιεχομένου, αντιπολίτευσης που ασκεί.»

Αφορμή για την παραπάνω δήλωση αποτέλεσε η ακόλουθη ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου:

"Στο πρόσφατο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο (21/1), η δημοτική πλειοψηφία με την ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης (Αντωνίου, Μακρής) και την αποχώρηση της παράταξης του κ. Τέγα (δείγμα συμπεριφοράς σε κρίσιμες αποφάσεις), ψήφισε την διαγραφή οφειλών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου προς τρίτους από παλαιότερα οικονομικά έτη, λόγω παραγραφής (παρέλευση 5ετίας), συνεχίζοντας αντίστοιχη πρακτική του Πνευματικού Κέντρου (αριθ. απόφασης 67/2014). Συγκεκριμένα μιλάμε για ποσό 291.541,79 ευρώ με σύνολο παραστατικών τιμολογίων 536, εκ των οποίων, όπως δηλώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποσό 53.000 ευρώ εκ 98 παραστατικών έχει ήδη πληρωθεί και ότι έπρεπε να γίνει λογιστική εκκαθάριση.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι προμηθευτές του Δήμου στενάζουν κάτω από το βάρος οικονομικών προβλημάτων μιας βαθειάς οικονομικής κρίσης, ο Δήμος αντί να τους σταθεί αρωγός και αλληλέγγυος, τους δίνει ένα ακόμη κτύπημα παραβιάζοντας τις αρχές καλής πίστης και συμπεριφοράς μεταξύ των συναλλασσομένων. Ταυτόχρονα κουρελιάζει κάθε έννοια συναλλακτικών ηθών όπως αυτά κατοχυρώνονται και συνταγματικά. Είναι ξεκάθαρο και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι πιστωτές – μικροπρομηθευτές του Δήμου δεν ήταν ενημερωμένοι για την μονομερή αυτή ενέργεια, ούτε βέβαια είχαν λάβει αναλυτική γνώση της λίστας διαγραφών οι δημοτικοί σύμβουλοι λόγω της αστείας δικαιολογίας προσωπικών δεδομένων…
Αυτού του είδους η ηθική, οικονομική και κοινωνική εξόντωση των μικροπρομηθευτών του Δήμου – την στιγμή που ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε τη δυνατότητα πληρωμής και κωλυσιεργούσε συνειδητά αυτούς τους ανθρώπους – είναι απάνθρωπη, αντιδεοντολογική και ανήθικη.
Δεν μπορεί κάποιοι να επιβραβεύονται με διαταγές πληρωμής, να προσφεύγουν στα Δικαστήρια να πάρουν τα διπλά και ο Δήμος να μην παρίσταται, να εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα και να πληρώνονται και κάποιοι να εξοντώνονται με αυτόν τον τρόπο. Ο απόλυτος “θάνατος του εμποράκου”, ο οποίος, ακόμα και σήμερα, προμηθεύει και πιστώνει τον Δήμο! Με δυο λόγια και μπαταχτσήδες και νοικοκυραίοι με τα λεφτά των άλλων!
Οι όποιες δικαιολογίες ότι δεν μπορούσαμε να πράξουμε αλλιώς αγγίζουν τα όρια της αστειότητας.
Ο Συνδυασμός «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ και ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ τη συγκεκριμένη απόφαση, ως κραυγαλέα περίπτωση ανάλγητης, ανήθικης και αντικοινωνικής πολιτικής του Δήμου προς τους μικρομεσαίους προμηθευτές και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο, με νεότερη απόφασή του, να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη και τους προμηθευτές του Δήμου να προασπίσουν τα νόμιμα συμφέροντά τους.      
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 
Π. Παπαδόπουλος
Δ. Κοκοτός

Υ.Γ. Αν έρθει αντίστοιχο θέμα για διαγραφή χρεών σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη για οφειλές σε ύδρευση, αποχέτευση, κοιμητήρια κ.λπ. τι θα πράξετε; Θα τα διαγράψετε; Αν ναι, γιατί δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα, μιας και σας ενδιαφέρει η ισονομία και η ίση μεταχείριση;"