Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Χθες στο Μεσολόγγι αύριο στον Πύργο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας

«Για εμάς, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο της συνοχής και της περιφερειακής συνείδησης και δε θα σταματήσουμε λεπτό να διεκδικούμε πόρους και να υλοποιούμε έργα με επίκεντρο τον πολίτη και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας η οποία και πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, σύμφωνα με την πρόσκληση που είχε αποστείλει στα μέλη του Σώματος η Πρόεδρος Αναστασία Τογιοπούλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Περιφερειάρχη, πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, να ενημερώνει τους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και τους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, για την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη μεγάλο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και τις συνεχείς επαφές και συζητήσεις που γίνονται με αρμοδίους, στη διαρκή προσπάθεια της Περιφέρειας να διεκδικήσει πόρους.


Επιπλέον, ενημέρωσε για την διαρκή επικοινωνία που υπάρχει με το αρμόδιο Υπουργείο και τις όμορες Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την κοινή πρόταση που θα πρέπει να υποβληθεί στο Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε πανέτοιμοι και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να υποβάλλουμε σωστή και ολοκληρωμένη πρόταση για να εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους από το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από την κακοκαιρία το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και περιοχές της Αχαΐας» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά της και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δηλώνοντας πως «η σημερινή συνεδρίαση στο Μεσολόγγι αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της Περιφέρειας που ως στόχο έχει να βλέπει τα προβλήματα από κοντά, να βρίσκει λύσεις, πάντοτε στο πλευρό των πολιτών».

Οι προτεραιότητες για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Αιτωλοακαρνανίας

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας λέγοντας πως «η Ιόνια Οδός παραμένει πρωτεύον έργο, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ο χαρακτήρας όλης της Περιφέρειάς μας, γιατί έτσι μόνο θα βγει η Δυτική Ελλάδα από την απομόνωση. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του έργου και δεν πρόκειται να το αφήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί» και συνέχισε: «Σημαντικότατα ακόμη έργα που μας απασχολούν και δεν σταματάμε μέχρι να ολοκληρωθούν είναι: ολοκλήρωση του «ταλαιπωρημένου» έργου της Αμβρακίας Οδού, αναπτυξιακά έργα προτεραιότητες Αγρίνιο – Καρπενήσι, Κουβαρά – Φυτείες, σύνδεση Πλατυγυαλίου με την Ιόνια Οδό, εκσυγχρονικός – αναβάθμιση αρδευτικών δικτύων, φράγμα Αχυρών κ.α».

Και κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας: «Με το νέο πενταετή αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας που θα έρθει προς διαβούλευση άμεσα, θα αποτελέσει και πεδίο, ένα πλαίσιο που θα δεσμεύει όλους εμάς στην πολιτική διεκδίκηση. Πρέπει να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια που γίνεται, πρέπει η κοινωνία μας να βγει όρθια και δυνατή και οι Ευρωπαίοι να κατανοήσουν πως έχουμε και εμείς τα δικά μας δικαιώματα».

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο στον Πύργο

Έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίστηκε το Σώμα να συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου 14 Μαρτίου 2015 στον Πύργο.

Θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου.