Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Πένθος για το θάνατο του Μεσολογγίτη φυσικού Κώστα Λάσκαρη

Κώστας Λάσκαρης: Έθεσε σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στον Δημόκριτο
Την περασμένη εβδομάδα κηδεύτηκε στην Αθήνα ο Μεσολογγίτης Φυσικός, Κώστας Λάσκαρης που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.
Ο Κώστας Λάσκαρης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε Ολλανδία και Αμερική σε εφαρμογές χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τις αρχές της δεκαετίας του 1960, του ανατέθηκε η δημιουργία εργαστηρίου και η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στον «Δημόκριτο». Δηλαδή ο Κώστας Λάσκαρης ήταν ο άνθρωπος που με τους συνεργάτες του οργάνωσε τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα που λειτουργεί στη χώρα μας. Εκεί εργάστηκε ως ερευνητής έως και την συνταξιοδότησή του.



Όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε δεσμούς με τη γενέτειρά του, το Μεσολόγγι όπου και διέμενε για μεγάλα διαστήματα του χρόνου. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, καθώς αποτελούσε έναν άνθρωπο της προόδου που υπηρέτησε, με αυταπάρνηση την επιστήμη του.
Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Κώστα Λάσκαρη είναι σπουδαίο και τον κατατάσσει στους κορυφαίους Έλληνες φυσικούς.